Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajttal szórt pizzás kalász

Sajttal szórt pizzás kalász
Sajttal szórt pizzás kalász
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy vasárnapi napon készítettem a párom kedvéért, aki inkább sós párti, mint édes. Bevallom, agrármérnök végzettségem miatt ez a minta különösen közel áll a szívemhez. :-) Finom, puha és laktató péksüti lett belőle. 6 rúd készült ebből az adagból.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

  • 3 ek tej (a kenéshez)
  • 5 dkg reszelt sajt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a sót, a szobahőmérsékletű margarint, és alaposan kidagasztjuk.

  2. Konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

  3. A töltelékhez a hagymát megtisztítjuk, apróra kockázzuk, az olajon üvegesre pároljuk. Felöntjük a paradicsomlével, fűszerezzük, majd a liszttel sűrűre főzzük.

  4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Vékonyra, kb. 4 mm vastagra, és téglalap alakúra elnyújtjuk. 3 egyenlő széles csíkra vágjuk.

  5. A csíkokat megkenjük a töltelékkel, a szélénél hagyjunk kis szabad helyet. A két keskenyebb végénél felhajtunk kb. 1-2 cm hosszú tésztát, így nem fog kifolyni a töltelék. Majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, mint a bejglit.

  6. A szélét óvatosan a tészta oldalához csípjük, majd ezt a részt alulra fordítjuk. Ha túl hosszúak a rudak, netán nem férnek bele a tepsibe, akkor középen elvágva, és a végeit betűrve kettévehetjük. (Én így tettem, mert a legnagyobb tepsibe sem fért bele a rúd.)

  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kalászokat.

  8. Egy tiszta, éles és belisztezett ollóval 45 fokos szögben 2 cm-ként bevágjuk a tésztát kb. 2/3 részig, de ne vágjuk át teljesen az aljáig.

  9. Az egyik kalászkát fordítsuk jobbra, a másikat balra, és így tovább. Szórjuk meg őket reszelt sajttal.

  10. Melegítsük elő a sütőt, addig is kelnek kicsit még a kalászok. 180 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük őket, ennyi idő alatt a sajt szép barna színt kap, és a tészta is tökéletesen átsül.

  11. A sütőből kivéve kenjük le tejjel, és hagyjuk konyharuha alatt kb. 10 percet átgőzölni.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38x28 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 903
elküldve: 4
receptkönyvben: 106
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
diéta: tojásmentes
fogyókúra: AB0 diéta – AB vércsoport
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

pizzás csavart rúd, pizzás csavart péksütemény, pizzás kalász

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2013-03-13 08:20

Kedves Andrea!
Ez is olyan szép, mint a kakaós kalászod, mestere vagy a kelt tésztának. Nagyon ügyes vagy. Piroska

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-02-26 21:01

Most ugrottam ide a kakaós kalászodról. :) Ez is milyen csodálatos! Nagyon ötletes, s bár én nem vagyok agrármérnök, de a szívemhez nekem is nagyon közel áll a kalász, mint az élet jelképe. Meg is sütöm hamarosan, annyira guszta.
Üdv: Fahéj

veressandrea
Andi80 / veressandrea Fri, 2013-03-01 15:09

Kedves Fahéj,
Örülök, hogy tetszik. Kérlek majd meséld el, hogyan fogadta a család.
Szép délután és kellemes hétvégét kívánok!
Andi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-02-26 18:51

Andi!
De gyönyörű,guszta finomságos csoda, és a terítőd!! :-D

Melyiket dicsérjem előbb?? :) :)
A finomság elkészítendő, a terítőre már nem vállalkoznék ilyen magabiztosan.
Éva-Anyóca

veressandrea
Andi80 / veressandrea Fri, 2013-03-01 15:08

Kedves Éva-Anyóca,
Köszönöm a dicséretet.
Sajnos a terítőt még a gyerekek születése előtt hímeztem, azóta erre a hobbira egyáltalán nincs időm.
De majd talán egyszer újra tűt is ragadhatok a fakanál mellett :-D Addig is maradok az utóbbinál.
Jó sütögetést kívánok a hétvégére!
Andi

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-02-26 11:03

Andi, CSODÀS, főleg azon a gyönyörű kalocsai hímzett terítőn!!! Gratulálok! T:) persze mentettem is, mert szuper a recept!!!

veressandrea
Andi80 / veressandrea Fri, 2013-03-01 15:05

Kedves Torma,
Nagyon szépen köszönöm.
A terítő is saját kezűleg készült. Első darabok egyike.
Nagyon szép hétvégét kívánok!
Andi

521
finomliszt 50 dkg
élesztő 2.5 dkg
cukor 1 ek
tej 3 dl
margarin 8 dkg
2 tk
vöröshagyma 1 nagy fej
napraforgó olaj 2 ek
1 kk
oregánó 1 kk
bors 1 csipet
paradicsomlé 2 dl
finomliszt 1 púpozott ek
tej 3 ek
sajt 5 dkg