Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajttorta áfonyalekvárral

Sajttorta áfonyalekvárral
Sajttorta áfonyalekvárral
60 perc / előkészület: 5 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekkel ezelőtt hallottam először a sajttortáról, de mivel nem tudtam elképzelni milyen is lehet, nem igazán keltette fel az érdeklődésemet. Visszagondolva, lehet, hogy nem is édes desszertnek hittem.
Három évvel ezelőtt volt szerencsénk New York-ban járni. Mivel nagyon szeretünk az útikönyvek ajánlott látnivalóin túl is felfedezni egy-egy várost, általában gyalogosan szoktunk barangolni, ráadásul erre Manhattan tökéletes helyszín, hiszen egy utca egyenlő egy nagyobb épület,tel így nem jelent problémát néhány utcát sétálni a látnivalók között.
Egy ilyen túrázós nap közben, kissé fáradtan betértünk egy kávézóba gyűjteni némi energiát. Amíg készítették a kávét, nézelődtem a gazdagon és mégis ízlésesen berendezett pultban, ahol megpillantottam egy eperrel bőségesen megrakott, henger alakú sütikét, melyen ez a felirat állt: New York cheesecake. Hmm, ez az a bizonyos sajttorta? Na, akkor ezt megkóstolom.
Itthon sokáig kerestem az "igazi" receptet, végül a próbálkozásokból kialakult a saját kedvencem.
Eddig kizárólag lekvár nélkül készítettem, tálaláskor szoktam epret adni mellé. Ez az első alkalom, hogy kipróbáltam lekvárral sütni, és így is nagyon finom.

Érdemes saját készítésű kekszet sütni az alaphoz.

hozzávalók / 4 adag

A 17 cm-es tortaformához

A 22 cm-es tortaformához

ajánlat

Többféle technikát kipróbáltam, így kifejezetten ajánlom rászánni néhány percet a keksz darálására (vagy aprítógéppel nagyon finomra aprítani), másképp (pl. összetörve, morzsolva) nem lesz az igazi a kekszalap.
Lekvár nélkül, önmagában fogyasztva is nagyon finom a sütemény.
Ínyenceknek lehet mellé adni epret, bogyós, savanykás gyümölcsöket és ezekből készült lekvárokat is.
Érdemes egy éjszakát a hűtőben pihentetni, másnap a tökéletes állagú.
A képen látható sütemény házi, teljes kiőrlésű rozskekszből készült (saját készítésű alap keksz).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Gyújtsuk be a sütőt, és vajazzuk ki a tortaformát (lisztezni nem kell).
  2. Daráljuk le a kekszet, és öntsük rá az olvadt vajat. Keverjük össze alaposan, majd nyomkodjuk egyenletesen elosztva a kivajazott tortaforma aljába.
  3. Tegyük be a sütőbe, és 10 percig süssük.
  4. A krémsajtot, a cukrot, a lisztet, a citrom héját, a tejfölt és a tojást alaposan keverjük össze.
  5. Ha letelt a kekszalap 10 perces sütési ideje, (óvatosan) vegyük ki a sütőből, és öntsük rá a krémet.
  6. Kanállal csepegtessük a krém tetejére a lekvárt, majd örvényszerűen a felszínen kissé keverjük a krémbe (a 6. lépés elhagyható, ha nem akarunk beletenni lekvárt.)
  7. Süssük a süteményt 45-50 percig (a közepe egy kissé remegni fog, de ahogy kihűl megszilárdul, és kellemesen krémes lesz).

  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 29 862
elküldve: 11
receptkönyvben: 591
elkészítve: 38/47
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

New York-i sajttorta, áfonyalekváros sajttorta, áfonyás sajttorta

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

perla98
Perla / perla98 Tue, 2015-06-23 14:04

Kedves Memi!
Holnap szeretném megsütni a sajttortád,de lenne néhány kérdésem:Áfonya helyett jó a meggylekvár?26 cm-es tortaformánál hogyan változnak az arányok?
A választ előre is köszönöm!

rockcsillámpóni
Lilo / rockcsillámpóni Fri, 2014-10-17 18:30

A sajttorta a kedvenc sütim, pedig még soha sem sütöttem. Kipróbáltam a Te recepted, és mindössze annyit tudok mondani, hogy még jobban imádom a sajttortát (már ha ez lehetséges).:)

millie4
millie4 Sun, 2014-03-16 18:46

Elkesziettem a tortat es nagyon nagy sikert aratott! Nagyon koszonom hogy felraktad ezt a receptet! Nagymamam nagyon orult a tortanak! <3

millie4
millie4 Sun, 2014-03-16 10:16

Szia Memi. eloszor is szeretnek bocsanatot kerni az ekezetek miatt, de nem lehet a gepemet atallitani magyarra. Szoval a nagymamamnak ma lesz a szulinapja es szeretnek neki valami kulonlegeset csinalni. Nagyon szereti a sajttortat szoval gondoltam sutok neki egyet. azt meg lehet csinalni, hogy nem rakom bele a lekvart hanem utana csepegtetek melle egy kicsit? (arra gomdoltam hogy formazhato marcipanbol csinalok neki egy "MAMA" feliratot korulotte viragokkal) Majd irok hogy hogy sikerult, mert elso ranezesre nagyon finomnak latszik :D

márcsító
márcsító Fri, 2012-08-31 08:54

Kedves Memi,
elkészítettem már a sajttortádat, így ahogy van, áfonyalekvárral, és nagyon fincsi volt.
Ez alkalommal viszont csokoládés sajttortát szeretnék készíteni... szerinted működhet úgy, hogy marad ez a recept, csak beleteszek a krémbe olvasztott csokit? (és ha igen, véleményed szerint mennyit?)
Köszönöm, Marcsi

Receptműves
Receptműves / Receptműves Fri, 2012-08-31 09:33

Szia Marcsi,
köszi a visszajelzést, örülök, hogy ízlett. Bevallom, még nem mertem kipróbálni csokisan (ehhez az ízvilághoz nem tudom elképzelni a csokit, ráadásul a 70-80% felettieket szeretem, azt meg végképp nem...) így bemásolom Neked Petra receptjét, abban az 500g krémsajthoz 150 g csokit tesz, így ebben a receptben lévő 250 g krémsajthoz a felét tenném, de kóstold meg a krémet és ha szükségesnek érzed még módosíthatsz az arányokon.
Remélem tudtam segíteni, kellemes napot, Memi

http://www.nosalty.hu/recept/csokolades-sajttorta

márcsító
márcsító Sat, 2012-09-15 22:37

Szia Memi, megcsinaltam am a tortat, mar aznap amikor "beszeltunk" rola - utolag is koszonet a gyors valaszert- csak aztan elfelejtettem reagalni. Pedig szerettem volna mindenkepp, ugyanis en arra jutottam, hogy meg jobban is izlik nekem, mint az eredeti (bar oszinten, ez nehez kerdes, lehet mindig az lesz a kedvencem, amelyiket eppen legutoljara ettem...:) ). En is a 70% feletti csokikat szeretem, es olyannal is keszitettem (raadasul abszolut egeszseges, bio valtozattal), es egy tabla, vagyis 100g csokit raktam az 500g kremsajthoz, de amugy az egesz a te recepted alapjan keszult (egy tojassal tobb ment bele veletlenul, de ezenkivul minden ugyanugy.) Ja es narancsos volt az etcsoki, igy volt a tortanak egy kis enyhe narancsos ize, ami szerintem csak meg finomabba tette..:)
Szoval a lenyeg, hogy ha egyszer megis kedvet kapnal hozza, en tenyleg ajanlom kiprobalasra!! Koszonom szepen!
Marcsi

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sat, 2012-09-15 23:30

Kedves Marcsi,
nagyon köszönöm a visszajelzést, ínycsiklandónak hangzik, lehet, hogy egyszer mégis elkészítem :-)
Kellemes sütögetést, Memi

beki33
beki33 Wed, 2012-02-01 22:59

Már többször is megsütöttem a recepted alapján, többek közt ez a sajttorta is a karácsonyi asztalon díszelgett, igazán finom!!!
Csak az az egy problémám, hogy hihetetlenül összeesik, a szélei ilyenkor "felgyűrődnek"...szóval nem látom valami szépnek... :(
Tudnátok valami tippet adni, hogy mit lehetni csinálni ez ellen??
És mégegyszer köszönöm a receptet, isteni!!!

Receptműves
Receptműves / Receptműves Wed, 2012-02-01 23:13

Kedves Beki, örülök, hogy ízlik. A közepe nekem is beesik kissé, nincs benne sok száraz anyag, a liszt típusától is függhet, hogy mennyire (én tk liszteket használok). Van, aki keményítőt is tesz a krémbe emiatt. Szép estét!

greenpearl
greenpearl / greenpearl Tue, 2011-11-22 17:06

Köszönöm a receptet, nagyon finom volt és egyszerű is!
Fiam kérte a névnapjára, és egy vékony szelet kivételével (ennyit sikerült megszereznem) el is fogyasztotta. Azt mondta, a szülinapjára is ilyet kér :-)

poison_ivy
poison_ivy Sat, 2011-11-05 19:27

Szia!
Megsütöttem ma a sajttortát, nagyon finom lett. Én baracklekvárt tettem bele, csak az volt itthon.
Köszi a receptet!

Ivy

nita13
nita13 Mon, 2011-10-31 19:37

Szia!
meg szeretném csinálni ezt a sütit de nem szeretem ha a krémben tojás van,kihagyható lenne belőle?

Receptműves
Receptműves / Receptműves Tue, 2011-11-01 10:26

Szia nita13, eddig mindig tettem bele legkevesebb 1 tojást, még nem sütöttem anélkül. Ha anélkül próbálod meg, tegyél bele tojáspótlót (pl. étkezési keményítő, vagy zabpehelyliszt, stb.) Üdv, Memi

Ibóka
Ibóka / Ibóka Fri, 2011-01-21 17:48

Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy a második (22) méretnél a "töltelékbe" való liszt mennyisége ugyanugy 1,5 dkg mint az első méretnél vagy véletlenül marad úgy?

Receptműves
Receptműves / Receptműves Thu, 2011-01-13 18:29

Kedves Ibóka,
bátran állj neki 20 dkg krémsajttal, nem lesz kevésbé finom, max egy picit laposabb lesz.
Nyugodtan türelmetlenkedj :-)
Memi

Ibóka
Ibóka / Ibóka Thu, 2011-01-13 17:34

Lehet, hogy butaságot kérdezek, de: csak 20 dkg krémsajt van itthon. Esetleg lehet helyettesiteni valamivel (tejföl-vajkrém) vagy ne türelmetlenkedjek, hanem inkább szerezzek be még min. 5 dkg krémsajtot? :)

Receptműves
Receptműves / Receptműves Tue, 2011-01-11 16:25

Szia Edit, húúú az eperrel is varázslatos lehet. Életemben először én is eperrel ettem, nyammmmi :-)
Biztosan nagyon finomat sütöttél.
Szép napot, Memi

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2011-01-11 11:59

Hát mit mondjak... A sajttortád is isteni! Nemrég én is sütöttem hasonlót, csak eperlekvárral, az is finom volt. Szép napot Neked! Edit.

1727
keksz 15 dkg
vaj 6 dkg
krémsajt 25 dkg
cukor 8 dkg
finomliszt 1.5 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
tejföl 15 dkg
tojás 1 db
áfonyadzsem 3 ek
vaj 1 dkg
keksz 25 dkg
vaj 10 dkg
krémsajt 50 dkg
cukor 10 dkg
finomliszt 1.5 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tejföl 17.5 dkg
tojás 2 db
áfonyadzsem 4 ek
vaj 1 ek