Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Salátafőzelék fokhagymásan

Salátafőzelék fokhagymásan
Salátafőzelék fokhagymásan
15 perc / előkészület: 10 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mikor még gyerkőc voltam, sokat nyaraltam a nagyszüleimnél a Balatonon. Sok finomsággal vártak minket a nagyszülők, amikor megérkeztünk hétvégente, vagy szünetekben, de ez valami különleges volt. Ilyet azóta sem láttam, sem hallottam sem ettem sehol :) A nagypapám imádta, hidegen vagy melegen, teljesen mindegy! Pörkölthöz isteni, de magában is fenséges. Igaz rá kell hangolódni, de aki ínyenc, annak nagy kedvence lehet. Én azóta is imádom ezt az ételt, alig várom a tavaszt, hogy lehessen venni friss salátát és friss zöld fokhagymát, ilyenkor annyit eszem belőle, amennyi belém fér. És közben mindig azok a szép nyarak, és a nagyszüleim jutnak eszembe...

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Pörköltekhez, rántott vagy sült húsokhoz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Alaposan mossuk meg a salátát, és nagyobb darabokra vágjuk össze.
  2. Egy edénybe tegyük bele az olajat és az apróra vágott fokhagymát, kicsit futtassuk meg, amíg az illatok kijönnek.
  3. Utána tegyük rá a lisztet, a lényeg, hogy egy hígabb rántást kell kapnunk.
  4. Ha a rántásunk megvan, akkor fokozatosan öntsük hozzá a hideg vizet, és folyamatosan keverjük.
  5. Addig kell adagolni a vizet, amíg felmelegedés után a krémesnél picit hígabb lesz az állaga.
  6. Ekkor tegyük bele a sót, a cukrot, a két íznek kb ki kell egyenlítenie egymást.
  7. Ezután adjuk hozzá az ecetet ízlés szerint.
  8. Ha egyszer felforrt, húzzuk le a tűzhelyről, és tegyük bele a salátát.
  • elkészítettem: 1001 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 71 788
elküldve: 10
receptkönyvben: 290
elkészítve: 17/32
Facebookon megjelent: -

szakács

hajo804

Mióta szakács: 2011.11.05.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
receptverseny: Nevezd be a legjobb fogásod és nyerj!
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

döglesztett saláta, főzelék fejessalátából, ecetes salátafőzelék

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pannika222
pannika222 Sat, 2013-12-14 08:31

Nagymamámtól tanultam,Anyukám,én is sokszor csinálom.Mi teszünk bele apróra vágott kaprot is,és a rántásba egy pici pirospaprikát,éppen csak ,hogy színe legyen.És tejföllel sürítjük.Nagyon szeretjük.

hajo804
hajo804 / hajo804 Sat, 2013-12-28 12:56

Nemrég én is kipróbáltam tejföllel, és isteni finom lett. A kaprot majd tavasszal :)

pannika222
pannika222 Sat, 2013-12-28 14:59

örülök,hogy ízlett.Kaprot most is vehetsz a savanyúságosnál.Ha nem használod el az egészet,apróra megvágva kis dobozkába,és be a mélyhütőbe.Én nyáron mindíg teszek el télire így kaprot és petrezselymet is.Olyan mintha akkor szedtem volna a kertben.

zsula
zsula Fri, 2013-06-21 19:13

Nagyon finom lett! Legközelebb szalonnát fogok kisütni és annak a zsírját használom majd olaj helyett. Hidegen-melegen mindig finom!

Kata58
Kata58 Fri, 2013-06-07 10:34

Nálunk is nagy sikere van, az egyik főzelék, amit kisfiam szívesen fogyaszt. Kemény tojással tálalom.
Citromkarikát és pici almaecetet is teszek bele...nagyon finommá, lággyá teszi.Én a salátát is főzöm egy kicsit, úgy szívesebben fogyassza.

Kata58
Kata58 Tue, 2013-05-28 17:11

Én a múltkor tettem bele citromkarikákat, remekül harmonizált a salátával...ja és persze főzőtejszinnel...

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska Tue, 2012-06-12 16:17

Szia Hajo804 ! Tegnap vendégeim érkeztek, már előre kérték, hogy salátafőzeléket készítsek, mert nagyon szeretik, ahogyan elkészítem :) A rántás készítésekor egy nagy pohár tejfölt is kerverek belé. Nagy sikere volt ! Grillezett csirkemellet tálaltam hozzá.

hajo804
hajo804 / hajo804 Wed, 2012-05-23 11:18

A liszt minőségétől is változik a dolog, igazából adagolgatni kell.
Én tegnap is megcsináltam, imádom :D

asztaloszsu
asztaloszsu / asztaloszsu Fri, 2012-05-18 08:14

Nekem az arányokkal egy kis probléma volt, 7 dl vízzel is nagyon híg. Vagy több lisztet tegyetek bele, vagy kevesebb vizet. Szerintem a salátával is érdemes egyet rottyantani rajta, hanem túl ropogós, nyers. Amúgy örültem a receptnek, köszönöm szépen!

Sancho
Sancho Thu, 2012-05-17 11:57

3-4 tojásból egy púpos rántottát szoktam készíteni, majd a végén belekockázni. Na, meg juhtúrós puliszkával...

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2012-05-17 09:37

Hű, de örülök ennek a receptnek! Egyszer ettem ilyet, réges-rég (a családunk nem ismerte) és rettentően ízlett. Kicsit emlékeztet a spenótra, de annál lágyabb.
Köszi! Koszider

127
fejessaláta 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
finomliszt 2 púpozott ek
napraforgó olaj 4 ek
0.5 kk
cukor 1 ek
ecet 2 ek
víz 7 dl