Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Saltimbocca

Saltimbocca
Saltimbocca
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Klasszikus olasz (tradicionálisan) borjúból készült étel, melynek már elnevezése is sokat ígérő (jelentése: ugorj a számba!). Olasz étel lévén, számos változata létezik: készítik sertésszűzből, csirke- vagy pulyakmellből egyaránt. Ez itt az eredeti római változat: borjúból, prosciuttoval, zsályával és Marsalával, vajon sütve. Évszaktól függően körítjük: tavasszal-nyáron salátával, zöldségekkel kínáljuk, télen burgonyapürével.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Olívás burgonyapürével kínáljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A borjúszűz szeleteket meghintjük az összemorzsolt zsályalevéllel és mindegyikükre egy prosciutto sonkát helyezünk. A szeleteket felgöngyöljük, megtűzzük és lisztbe hempergetjük.
  2. Egy nagyobb serpenyőben a 2 ek olajat és a 20 g vajat felmelegítjük és hat göngyöleget belehelyezünk.(Fontos, hogy közepes hőmérsékleten készítsük, ne hevítsük túl, mert akkor a vaj elég.) A tekercseket néhány (kb. 5) percig sütjük, ekkor rászórjuk az apróra vágott petrezselymet, a húsokat jól beleforgatjuk, és 4 cl Marsala, majd ugyanennyi konyak következik, végül az alaplé fele. 5 perc alatt összeforraljuk és kész is. A göngyölegeket fedhető tálra szedjük, a serpenyőből a mártást ráöntjük.
  3. A maradék hat tekercset ugyanígy elkészítjük.

  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 50 985
elküldve: 2
receptkönyvben: 249
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
nehézség: közepes
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Zsályás borjú

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

petra
Petra / petra Mon, 2010-10-04 10:02

Kedves Zsóka néni,
Bárcsak én büszkélkedhetnék az isteni csokitortával, de sajnos az az igazság, hogy utolsó pillanatban jött a NS-logos torta ötlete, így a Daubner Cukrászdáé a dicsőség. (http://www.daubnercukraszda.hu/)
sok puszi,
Petra

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Mon, 2010-09-27 22:23

Kedves Petra, köszönöm a kimerítő választ, mindenképpen sort kerítek rá, hogy elkészítsem, figyelembevéve amit most írtál.
Még egy kérdésem lenne. Nem vagyok oda a csokoládéért, de az a NS torta rendkívül finom volt. Azt is csak utólag, itthon kóstoltam meg, valaki csomagolt nekem egy szeletet. Annak a receptjét nem lehetne közzétenni?
Puszi nektek(!!). Zsóka néni.

petra
Petra / petra Mon, 2010-09-27 21:51

Kedves Zsóka néni!
Hát igen, megértem, azt hiszem egy kisebb kihívást jelentett mindnyájunknak az összes finomság végigkóstolása... (Részemről egyedül Samy iszonyú guszta Sacher muffinjait nem sikerült élveznem, nem voltam elég gyors, mire megkóstoltam volna, egy darab sem volt már belőle:-( )
Ajánlom Neked a saltimboccának az egyszerűbb verzióját, azt, ahogyan szombaton is készítettem, alaplé és Marsala nélkül. (A hússzeleteket húslapítóval ellapogattam, sóztam-borsoztam, prosciuttot fektettem rájuk, 2-3 zsályalevet, feltekertem, megtűztem, és vaj-olívaolaj keverékén átsütöttem.)
Ha pedig a fenti verzióhoz lenne majd kedved: jól tudod, a Marsalát fogyasztják desszertborként is, de nemcsak édes, hanem száraz és félszáraz változata is van. Fenti fogáshoz ebből inkább a száraz vagy félszáraz verziót ajánlanám, így tokaji aszúval nem helyettesíteném. Viszont passzolna bele egy magasabb alkoholtartalmú (18%) sherry.
sokszor puszillak,
szeretettel,
Petra

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Mon, 2010-09-27 17:28

Drága Petra! Amíg élek (?) sajnálni fogom, hogy amikor alkalmam lett volna, nem kóstoltam meg ezt a finomságot. De a látszat ellenére nem vagyok nagyétkü, és az emberek jobban érdekeltek, mint az ételek. Több mindennel így jártam, pl. Smithék levesével. Ezért most pótolni szeretném ezeket az elmaradt élményeket, és megpróbálom itthon megcsinálni, egy ünnepi alkalommal. A Marsala desszertbor úgy tudom, helyettesíthető Tokajival? Mert az van itthon. Még a borjú alaplé okoz kis fejtörést, de majd utánanézek.
Szeretettel ölellek, Zsóka néni.

615
borjúhús 1 kg
zsálya 0 ízlés szerint
prosciutto 100 g
finomliszt 50 g
vaj 40 g
olívaolaj 4 ek
petrezselyem 1 csokor
marsala 80 ml
konyak 80 ml
alaplé 80 ml