Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgabarack dzsem 1.

Sárgabarack dzsem 1.
Sárgabarack dzsem 1.
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (51)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hosszadalmas lekvárfőzési procedúrát nem szívesen vállalom be én sem. Ennek a receptnek az elkészítése viszont egyáltalán nem igényel sok vesződséget, az eredmény pedig magáért beszél!
Tartósítószert nem tartalmaz, a borkősav is csak azért kell, hogy a cukros massza idő előtt ne induljon forrásnak.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sárgabarackot megmossuk és hagyjuk a vizet kicsit lecsepegni róla, majd kimagozzuk.
  2. Hozzáöntjük a cukrot és a borkősavat és a kezünkkel jól összemarkolásszuk. Lefedve a hűtőszekrénybe tesszük, és kb. 1 napig hagyjuk, hogy a cukorban kicsit tovább érlelődjön.
  3. Zománcozott fazékban a tűzre tesszük. Ügyeljünk arra, hogy ne tegyük túlságosan tele, mert akkor főzés közben kifuthat. Ha gázon készítjük, mindenképp tegyünk alá lángelosztót, hogy egyenletesen érje a meleg.
  4. Fakanállal folyamatosan kevergetve főzzük. Először habosan kezd forrni, majd ez fokozatosan eltűnik, ahogy veszít a víztartalmából. Miután elfőtte a habját, még kb. még 20 percig főzzük. A teljes főzési idő nagyban függ a barack érettségétől, de minimum 1,5 órát számoljunk rá.
  5. Még forrón csavaros tetejű dunsztos üvegekbe tesszük. A kupak alá két rétegű celofánt teszünk, az egyes rétegek közé pedig késhegynyi szalicilt.
  6. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, majd a polcra tesszük. Ekkora mennyiségből kb. 8 liter dzsem készül.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 173 074
elküldve: 14
receptkönyvben: 605
elkészítve: 13/22
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Kajszibarack dzsem, kajszi dzsem, sárgabarack jam, kajszibarack jam

Hozzászólások (51)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Korosladany Laszlone
Korosladany Laszlone Fri, 2013-07-19 21:32

Van egy nagyon egyszerű módszer: a gáztepsibe kb. 4. kg. kézzel enyhén összenyomott barackot rakunk és előmelegített sütőbe tesszük. Nagylángon kezdjük sütni, amikor ereszti a levét, leszedjük róla, ez majd egy kis cukorral, vízzel felforralva jó kis üdítőital lesz. Tovább sütjük, időnként fakanállal átkavarjuk, nem fröcsköl, nyugodtan ott lehet hagyni! Amikor már olyan sűrű amilyenre szeretnénk, beleszórunk ízlés szerint kristálycukrot, én nagyon minimális mennyiséget szoktam, összekeverjük, még pár percig a sütőben hagyjuk, hogy jól elolvadjon a cukor. Nagyon pici, kb. 1 mokkáskanál szalicilt elkeverek az egészben, üvegekbe rakom, lezárás után felfordítva hagyom pár percig, aztán néhány konyharuha közé rakva hagyom kihűlni. A színe csodás, lehet darabos, lehet egész sűrű lekvár, nagyon kicsi munkával!
Ugyanez a módszer minden gyümölccsel alkalmazható, szilvalekvárt is készítettem már így!

Seleja
Seleja Sun, 2013-07-14 21:38

idős Seleja Györgyné Ili Édesanyám a háború után cukor nélkül főzte be a lekvárt, ugyanis nem lehetett cukrot kapni. Tovább főzte, keményebb lett mint a cukrozott lekvárok, de gyönyörű sárga volt. Akkor még nem voltak csavaros üvegek, hanem ha volt celofán akkor azzal, ha nem akkor pergament papirral kötötték le az üveget. Szalicilt tett a tetejére és nem romlott meg neki soha. Csak sokáig kellett főzni. Én az üveg aljába öntök egy kis rumot, arra merem rá a darabos lekvárt és úgy kerül rá a csavaros tető, amivel fejre állítom és úgy hagyom 15-20 percre, gyönyörű sárga (később egy picit sötétedik a rumtól, de nem vészesen) még 2 év múlva is.

P.Klára
P.Klára Sat, 2013-07-13 18:20

Úgy látszik, a sárgabarack-lekvárra nagyon is igaz a mondás: ahány ház, annyi szokás.
Mivel van egy fánk, ami minden évben megajándékoz annyi barackkal, hogy a lekvárra is sort kell keríteni, sokféle módszerrel kísérleteztem az évek során, s hogy eredményesen, jelzi az is, hogy rá kellett írni közben az üvegekre: tavalyi, idei...
Egyik, és legfontosabb tapasztalatom, hogy nem szerencsés lecukrozni a gyümölcsöt, és állni hagyni - bár anyukám is így tanította. Elveszti az üde színét, amolyan sötétbarnás/sárgás lesz. Elég a végén beszórni /1 kg/40 dk/, s még v. 8-10 percig főzni vele. Kevesebb cukorral még nem mertem, bár a belgyógyászom szívbajt kapna, ha látná, hogy kanalazom csak úgy magában:(
Volt már, hogy hámoztam, turmixoltam, apróra törtem - nekem az jön be, mikor kis gyümölcsdarabok vannak a dzsemben - ezért nem hámozom, nem töröm. De az is igaz, hogy 2 kilós adagokkal dolgozom: inkább többször, mint sokáig.
Szalicilt már égen-földön nem lehet kapni. Helyette natrium-benzoátot ajánlanak. Ebből egy borsónyit teszek az üvegek tetejére. Van, amelyikre kis kupak szeszfélét is öntök.
Párnák, takarók közé teszem a forró üvegeket,s ha kihűltek, mennek a polcra.

Gorcsev
Gorcsev Sun, 2013-07-14 20:26

Kedves P.Klára !
Tökéletesen igaza van a cukrozással kapcsolatban. Én is az anyámtól azt láttam, hogy a cukrot már az elején hozzáadta a barackhoz és úgy főzte vele együtt. Persze a végeredmény akkor is csodás volt. Csak sötét volt a színe. Egy idő után meg azt vettem észre, hogy mostanában meg szép sárgabarack színű lett a lekvárja. Akkor tudtam meg amit Ön is leírt, hogy az utóbbi időben a vége felé teszi bele a cukrot már és ezért marad szép barack színű a lekvár. Végig is gondoltam, hogy mi lehet ennek a logikus magyarázata. Hát, persze a karamellizálódás. A cukor a hosszú főzés és a magas hőmérséklet hatására megbarnul lassan.Persze a lekvár így is és úgy is nagyon finom lesz. Az, hogy hagy benne kisebb darabkákat vagy péppé turmixolja, ízlés dolga. Én így is és úgy is szeretem. Én lekvárnak ,azaz pépes állapotúnak szoktam készíteni és a merülő turmixal lerövidítem az időt, hogy ne kelljen megvárni amíg a hőtől esik széjjel. Amúgy a befőző , 3 az 1-ben használata tökéletesen megfelel minden követelménynek így a tartósításnak is. Akinek meg ellenszenves ez a módszer mert idegenkedik a tudományosnak is mondható megoldásoktól, az használja nyugodtan a száz évvel ezelőtti hókusz-pókuszokat. és higgyen benne. Azoknak bizonyára az is fontos, hogy jobbra vagy balra keveri a lekvárt.

evacili
evacili Sat, 2013-07-13 21:46

Klára! Gyógyszertárban lehet szalicilt kapni. Üdv: Cili

P.Klára
P.Klára Mon, 2013-07-15 07:34

Kedves evacili - igen, mondták már, de nem kajtatok utána. Biztos oka van, hogy bevonták. Bár hány éven át ettük az anyukám befőttjeit, amit kizárólag szalicillal tartósított, aztán még itt vagyunk:) Tavaly volt először, hogy N.B-al tettem el lekvárokat. Megérték az ideit, tehát működik az is - míg erről is ki nem derítenek valamit:)

P.Klára
P.Klára Sat, 2013-07-13 18:22

Félreérthető voltam: nem az üvegek, hanem a lekvár tetejére teszem a tartósítót:)

Gorcsev
Gorcsev Sat, 2013-07-13 12:48

Kedves Toma ! Biztosan csodálatos ételeket főz de a tartósításra adott tanácsai azt árulják el, hogy fogalma sincs a tartósítás lényegéről. Ezen még az sem javít ha ugyanakkor mindig tartósak maradnak a lekvárai. A celofánozásra gondolok. A tető alám tett celofán,- pláne még duplázva is,- nem más mint a baktériumok tárhelye. Nincs szükség rájuk. A lekvár és a fedél közti térből kell elölni ezeket a gombákat , bacikat.A celofánrétegek közé tett szalicil a lekvárra semmilyen hatással nem bír csak a kinti környezetéből pusztíthatja kiakórokozókat. Magyarul, ez csak hókusz-pókusz. Nem kell semmi mást tenni mint a kész forró és lezárt üveget( persze amit rendesen lezárunk, fejre állítani és néhány percig úgy hagyni. A forró anyag elvégzi a munkáját. Ezenkívül a lezárt üveget, mint a konzervgyárakban, néhány percig forró gőzben is lehet csírátlanítani. ( kukta ) Egy általam gyakran , szinte mindig használt logikus és magyarázható megoldás az alkoholos oxigén elvonás. Ez nem más mint a zárófedélbe öntött parányi ,70%-os patikában vett alkohol, amit meggyújtok és rögtön az üvegre csavarom. Bent az üvegben még ég gy rövid ideig, amíg el nem használja az oxigént. és elalszik. Eközben az elhasznált oxigén hiánya miatt vákum keletkezik és a fedél nagyon szorosan az üvegre fog szorúlni. Ezt már látni is lehet mert a fedél közepe a kinti túlnyomástól behorpad egy kicsit. Ennyi. A mostanság kapható befőző cukrokról tett megjegyzése pedig azt árulja el, hogy fogalma sincs az összetételéről és hatásáról.Sajnálom.
Gorcsev

torpi
torpi Fri, 2011-07-22 13:31

Koszonom szepen zederda a szep nyarat, de sajnos nalunk tel van, mivel a vilag masik vegen elek.1 het mulva megyunk haza Magyarorszagra latogatoba 1 honapra.Remelem nyarba megyunk.Udv.Valeria

zederta
ze(n)derta / zederta Sat, 2011-07-23 11:45

kedves Valéria!
egyelőre nem sok jóval tudnak kecsegetni otthon... hirtelen beköszöntött az ősz a nyár kellős közepén...
azért nagyon jó pihenést otthon!
üdv,
toma

torpi
torpi Tue, 2011-07-19 13:03

Kedves zederda,olvasom a receptet meg a storyt.Valami nem stimmel. A sstoryban az all nem tartalmaz tartositoszert, marpedig a salicil az.Igaz en emlekszem edesanyam is mindig minden tetejere tett csipetnyi szalicilt.Megmondom oszinten nem kovettem ot.En soha nem teszek bele semmibe sem borkovet sem pedig szalicilt, addig fozom a cukros gyumolcsot mig a levet majnem elfoli, es akkor rakom meleg uvegekbe, majd rogton lezarom es fejere boritom.Negyedora mulva a szaraz dunsztban kot ki 24 orara.Utana mehet a polcra.A savanyusagot pedig az uvegbe a level tobbszor leontom, persze felforralva az eljaras tovabb olyan mint a lekvarnal, es ez vonatkozik a kompotokra is, nincs fozes csak tobbszori forrazas.A cukor eleve eleg tartositonak.Meg soha semim nem romlott meg, igaz nalunk nadcokur van.Bar mindig tanul az ember, de hal istennek itt nincs salicil, bar idonkent jo lenne mert gyonyoruen feheriti szodabicarbonaval a fogakat:))))Egyebbkent nagyon guszta a dzsemed, osszefutott a nyal a szamban, mert itt a sargabaracknak sajna semmi ize sincs, bar mindig lehet kapni.Gratula a sok jo receptedhez.Udv.Valeria

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2011-07-20 04:04

kedves Torpi!
köszönöm, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat!
én sem teszek szalicilt a lekvárba, sem a tetejére, az én trükköm a két réteg celofán között lapul. így továbbra is megakadályozza a bebocsátást kérő gombák továbbjutását, ugyanakkor nem találkozik az üvegben levő befőttel, lekvárral.
tény, hogy a hosszú főzés megakadályozza a lekvár megromlását, illetve csökkenti a víztartalmát - ezáltal kevesebb cukor hozzáadása is elegendő -, de hát pont az volt a cél, hogy ne kelljen "napokat" a tűzhely mellett állni.
ami engem mostanában jobban aggaszt, az a zselésítő cukrok (és még ki tudja, mi van a csomagban...) használatának egyre nagyobb elteljedése.
akkor inkább már szalicilt a két celofán közé!
további szép nyarat, és nagyon sok finom befőzni valót!
üdv,
toma

Vegadia
Vegadia Fri, 2011-08-05 19:21

Kedves toma!
A dzsemfixben pektin, szőlőcukor, gyümölcscukor, citromsav és szorbinsav van.
Nem káros egyik sem.:-))
Én is ezt használom.
A lekvárod felettébb gusztusos, gratulálok!
Üdv,
Dia.

Kolonicsné Horváth Zsuzsa
Kolonicsné Horváth Zsuzsa Thu, 2011-07-07 19:35

Délután elkészítettem és tényleg jó. Minek küszködtem eddig a paszírozással ? Köszönöm a segítséget és a választ. Zsuzsa

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2011-07-07 14:19

kedves Kolonicsné!
én sohasem húzom le a héját. így legalább extra rostot is tartalmaz.
lehet, hogy így egy kicsikét darabosabb, mint a héjnélküli változat, de hát ez nem lehet gond ;-)
üdv,
toma

NoSalty
Nosalty / NoSalty Sun, 2011-07-03 11:48

Kedves Dugó, ha esetleg újra raksz el, akkor szeretettel várjuk a receptedet, képpel együtt. Rengeteg olvasónk örülne neki. Várjuk! :)

Dugo
Dugo Sun, 2011-07-03 11:31

Sziasztok!
Sajna, a férjem cukros és a család többi tagja sem nevezhető soványnak ezért én évek óta csak diétás befőző cukorral teszem el a dzsemmeket.
Általában még az abból megadott mennyiséget sem teszem bele, mert túl édesnek találom, inkább dzsemmfixet is használok az állag érdekében és persze a mennyiség egyharmadát pépesítem.
Nálunk ez nagyon bevált így én már a cukrot gyakorlatilag szinte kiiktattam az életünkből.

öcsimama.45
öcsimama.45 Mon, 2011-06-13 15:19

nekem azért tetszik ez a recept, mert 10 kg. barackhoz csak 4 kg. cukrot ír. Ez nem sok! és a borkősav még arra is jó, hogy a gyümölcs nem veszít eredeti színéből. Én ezt a technikát használom. Másoknak is ezt ajánlom. Köszönet annak, aki feltette

szatmári magdolna
szatmári magdolna Fri, 2011-08-05 13:17

Ki tudja megmondani, hogy a borkősav helyett mit lehetne használni? A szalicilt sem szeretném, allergiás vagyok, ezért van gondom. Megköszönöm a választ, ha valaki tudja. Sziasztok Magdolna

Gorcsev
Gorcsev Sun, 2013-07-14 13:22

Kedves Magdolna ! Használja a 3 az 1-ben befőző cukrot és minden problémája megoldódik . Amúgy nem vagyok a gyártónak senkije csak tapasztalatból írom. Én férfi létemre csak a praktikus és nem az agyon misztifikált megoldásokat használom. Üdv,
M.károly

Vegadia
Vegadia Fri, 2011-08-05 19:16

Nátrium-benzoátot szoktak, de káros, én utálom.:-))
Szorbinsavat / kálium-szorbát / vettem borászati szaküzletből, semmilyen káros mellékhatása nincs, a szervezet tökéletesen lebontja, üríti és minimális mennyiség kell belőle.

szatmári magdolna
szatmári magdolna Fri, 2011-08-05 19:23

Szerbusz Vegadia

Köszönöm szépen a tanácsot, megpróbálom. Tudod szalicilérzékenységem van, az utóbbi években emiatt nem is raktam el semmit, mert félek ezektől a tartósítószerektől. Ha nem tennék semmit bele, gondolod, hogy megromlana, habár nem akarok sokat eltenni és a közeljövőben el is fogyna, mert a lányoméknak is adnék. Üdv. Magdolna

Vegadia
Vegadia Fri, 2011-08-05 23:32

Kedves Magdolna!
Ha semmilyen tartósítószert sem teszel bele, de alaposan kimosott üvegekben rakod el és rendesen kidunsztolod- teljes kihűlésig és alaposan bebugyolálva, biztosan nem romlik meg! Pár hónapig 100 %, hogy eláll.
Viszont felbontás után mindenképp hűtőben tárold!
Üdv:
Vegadia

Vegadia
Vegadia Sat, 2011-08-06 01:00

Kedves Magdolna!
Nagyon szívesen!:-))
Minden jót kívánok Neked is!
Üdv: Dia

öcsimama.45
öcsimama.45 Mon, 2011-06-13 15:15

Kedves Háziasszonyok! Aki cukor nélküli lekvárt akar befőzni, írja be a keresőbe, hogy "barackdzsem készítés cukor nélkül' és több receptes oldal is előjön, és lehet válogatni. Sok sikert!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-08-17 10:58

Sziasztok!

Én az idén tettem el először cukor nélkül.
Férjem sajnos cukorbeteg, de nekünk sem használ a cukor.
A dr. Otker dzsemfix szupert használtam, és
Süssina folyékony édesitőszerrel édesitettem a lekvárokat.
Készitettem meggyet, barackot és szilvát is.
Alig pár percig főztem.
Nagyon finom lett, senki nem mondaná meg, hogy nem
cukorral készült.
(Ha édesre szeretnének 1 kg gyümölcshöz kb. 1 -1,5 evőkanál
Süssinát kell adni)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-07-23 22:37

Ki tud arra a kérdésre autentikus választ adni, hogy a répacukrot lehet-e szőlőcukorral, vagy más édesítő szerrel helyettesíteni? Sürgős választ kérek, mert leérik a barackom!
Kösz: Novi

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-07-23 23:17

Mézzel igen, édesítőszerrel nem. A szőlőcukrot nem hiszem.
Eszter

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-07-23 23:51

Kedves Eszter!
A mézben is szőlőcukor van! Ennek dacára a méz: igen, a szőlőcukor: nem?
István

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-07-27 10:03

A szőlőcukrot kipróbáltam: a dzsem íze kitűnő, a tartósságáról még nem tudok nyilatkozni.

sepivi
sepivi Thu, 2010-07-22 20:14

Kedves Toma, koszonom a cikket, megnyugtattam magam, hogy nem csak en keresek ilyen idetlensegeket :) Sok rosszat olvastam a cukorrol, ami persze egy isteni sutemenybol nem hianyozhat, de ha a lekvarbol igen, akkor legalabb valamit sikerult elernem. Probalkozom, aztan majd beszamolok sikereimrol (remelem az lesz), igaz meg csak nagyon uj vagyok itt a nosaltyn, de nagyon tetszik az oldal, es foleg, hogy lehet kerdeseket feltenni es olyan kedvesek vagytok, hogy valaszoltok is ra.
tovabbi jo fozest es nyarat
sepivi

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2010-07-22 13:18

kedves Sepivi!
nem vagy makacs, hanem lelkes ;-)
közben ezt a cikket találtam a net-en: http://www.vizkoz.slk.hu/tothgabor/index_2_5.html#fejezet_3
egyébként a cukor nélküli lekvárok önmagukban nagyon savanyúak. ezért tesznek sok-sok almalevet bele a gyártók, mert abban rengeteg gyümölcscukor van.
kérlek számolj majd be a sikereidről! kíváncsian várjuk majd.
üdv,
toma

sepivi
sepivi Thu, 2010-07-22 12:46

Koszi, rendesek vagytok, en meg makacs:)
allitolag el lehet tenni cukor nelkul is, es ha jol tisztitottak az uvegek, akkor nem lesz gond a tartositassal sem. szoval probalkozok, azert is, mert az uzletekben mar vannak ilyen termekek (en olaszo.ban elek, de gondolom otthon is), csak en jobb szeretnem magam elkesziteni.
ha valakinek megis lenne valamilyen otlete :)
de azert koszonok minden valaszt, es mig nem talalom meg, amit keresek, addig en is folyamatosan teszem el a lekvarokat-cukorral.. :)
udv, sepivi

polki
MoncsikaAnyuci / polki Fri, 2011-07-01 08:15

Szia!
Van olyan, hogy xilol ami 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor és mondjuk a candida diétások is ehetik. Én most ezzel csinálom a lekvárokat, hogy úgymond egészségesebbek legyenek és ne cukrosak amitől csak hízik az ember. Ez pedig nem hízlal:))

illesera
illesera Fri, 2011-07-01 19:13

A xilol az egy szerves oldószer nem ???????? fura lenne megenni !
üdv
era

sepivi
sepivi Thu, 2010-07-22 11:26

Igen, koszonom, de en igazabol arra lennek kivancsi, hogy lehet teljesen kiiktatni a cukrot. Lehet kapni lekvart, amiben van gyumolcs, pektin es 100% almalé. mas nem. de nincs rajta a pektin mennyisege, ill, az osszeallitas modja, es ezt keresem most
valaszod koszonom, sepivi

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2010-07-22 11:37

szia Sepivi!
sajnos, vagy épp szerencsére a lekvár és a cukor kéz a kézben járnak. a cukor nemcsak az ízhez és állaghoz kell, de gyakorlatilag azzal tartósítjuk a gyümölcsöt.
lehet kevesebb (kb. harmad) mennyiséggel is készíteni, de ilyenkor célszerűbb nagyon érett gyümölcsöt választani, és tovább is kell főzni egy kicsit.
tipikusan pl. a szilvalekvár az, amit minimális cukorral is meg tudsz főzni.
üdv,
toma

sepivi
sepivi Wed, 2010-07-21 23:23

Lenne egy kérdésem, van valakinek olyan lekvárreceptje (bármilyen gyümölcsből), amiben nincs cukor?

1662
sárgabarack 10 kg
cukor 4 kg
borkősav 2 teáskanál