Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgabarack dzsem citrommal

Sárgabarack dzsem citrommal
Sárgabarack dzsem citrommal
35 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám citromkarikával készíti a sárgabarack-lekvárt. Ő is az Anyukájától tanulta, ahogy most én tőle. :) Emlékszem, a lekvárból mindig a citromkarikákat vadásztuk, így enélkül nem is az igazi. :D
Én idő hiányában lekvár helyett dzsemet készítettem, de az illat és az íz ugyanaz.
Természetesen, mint minden mást, a kajszidzsemet is rengeteg féle képpen el lehet készíteni.
Ez egy gyümölcsösebb ízű variáció, és a citrom miatt fanyarabb is. Aki édesebben szereti, rakjon hozzá még cukrot, vagy kevesebb citromot karikázzon bele.
Ez a mennyiség 3 db 720 ml-es és egy 500 ml-es üveghez lett elég.

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Vajas kenyérrel és forró teával a legjobb uzsonna.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A barackot megmossuk, kimagozzuk, és 2x2 cm-es darabokra vágjuk. A citromokat alaposan megsikáljuk, és 0,5 cm-es karikákra szeleteljük.
  2. Egy nagyobb lábasba tesszük a barackot, hozzáadjuk a cukrot, összekeverjük, és kb. 10 percig állni hagyjuk.
  3. Mikor elkezdjük főzni a gyümölcsöt, hozzátesszük a citromkarikákat és a fahéjat.
  4. Óvatosan kevergetve, megfőzzük közepes lángon.
  5. Hozzáadjuk a dzsem kocsonyásítót, alaposan elkeverjük (de a citromkarikákat lehetőleg ne törjük össze), és forrón üvegekbe szedjük.

  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 235
elküldve: 4
receptkönyvben: 58
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

sárgabarack-dzsem citromkarikával, citromos kajszidzsem, fahéjas-citromos kajszidzsem

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

berecz
berecz Sat, 2012-09-22 15:23

Nos, felbontottam a palcsintához egy citromos s.barack lekvárt (mert már nem bírtam ki) és valóban nem keserű - a citromhéj miatt - viszont isteni finom. Sajnos csak 4 kis üveggel csináltam kisérlet képpen, de nagyon megtetszett. Jövőre többet is fogok készíteni. A citromot egyébként kipróbáltam őszibarack és (héjnélküli) szilvia kombinációjában is természetesen füszerekkel és az is nagyon kellemetes. Rá kellett jönnöm, hogy a citrom "csodákra képes". Egyébként is sok mindenhez használom (még a téli kocsonyát is azzal eszem).
Köszönöm receptet, Ági. Üdv.: Szilvi

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2012-09-22 19:24

Szia Szilvi! De kedves vagy, hogy megírtad! Igazán nagyon szívesen! Nagyon örülök, hogy ízlik!
Biztos nagyon finom lesz őszibarackkal és szilvával is. Úgy van, ahogy írod, a citrom tényleg csodákra képes!
:D ...és igen a kocsonyát szigorúan citrommal kell enni! El sem tudnám képzelni nélküle.
Köszönöm a kedves visszajelzést!
Üdv: Ági

berecz
berecz Wed, 2012-07-11 11:42

Szia Ági!
Megcsináltam tegnap este - csak egy adaggal mertem- Véletlenül őrölt szegfűszeget tettem bele, fahéj helyett, amit nem bántam meg, mert kellemesen illatos.
Az ízét talán úgy jellemezném, hogy keser-édes. Kisé kesernyés lett a citromhéjtól, de savanykás és édes is. Több cukorral kísérleteztem. Legközelebb lehet, hogy meghámozom a citromokat.
Összegezve: tetszik, érdekes ízvilág, ami csemegézni való. Köszönöm.
Szilvia

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Wed, 2012-07-11 13:12

Szia Szilvia!
De kedves vagy, hogy megírtad! Nagyon örülök, hogy tetszik a végeredmény! A citrom az idő múlásával elveszíti kesernyés ízét. A szegfűszeg is nagyon jó ötlet, még ha a véletlen szülte is!
További szép napot!
Ági

berecz
berecz Tue, 2012-07-10 14:42

Ági!
A cukor nem kevés a 2 kg barackhoz? A leírás szerint, ( a tasakon) ha zselésítőszerrel készül 1.25 kg gyümölcshöz kell a 35 dkg cukor. Ráadásul itt még a citrom is savanyít a masszán.
Különben ki próbálom, mert nagyon tetszik. Ma meg is vettem a hozzávalókat (Szegeden).
Szilvia

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2012-07-10 14:58

Szia Szilvia! Szeged! De jó! :) Örülök, hogy megtetszett a recept! Mint ahogy írtam is, ez tényleg egy savanykás-gyümölcsös dzsem lesz, így egészen nyugodtan tegyél még hozzá cukrot, ha édesebben szeretitek. Teljesen igazad van, a citrom is savanyít rajta -ha gondolod, tehetsz belőle kevesebbet- és persze barackja is válogatja, hogy alapból mennyire édes. Nálunk azért kevesebb a cukor, mert mi inkább a fanyarabb ízeket szeretjük. :)
Remélem ízleni fog! Üdv: Ági

kaktusz7308
kaktusz7308 Mon, 2012-06-11 19:30

tetszik,kifogom próbálni csak jöjjön már a barack szezon.szerinted lehet citromból is késziteni dzsemet?

214
sárgabarack 2 kg
citrom 2 db
cukor 35 dkg
vaníliás cukor 3 csomag
fahéj 1 csipet
befőtt tartósító 1 csomag