Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgabarack lekvár 8. - cukor nélkül

Sárgabarack lekvár 8. - cukor nélkül
Sárgabarack lekvár 8. - cukor nélkül
260 perc / előkészület: 20 perc sütés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eredetileg egy blogger receptje, kipróbálás után picit módosítottam.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Kipróbálható barackkal, meggyel, szilvával, fügével, szamócával, de szerintem bármivel működik. Érdemes kipróbálni vegyes összetétellel is! Megmarad a gyümölcs valódi íze, savanyúsága, édessége egyaránt. Egy gejl, kétes összetételű vacak helyett, színtiszta, egészséges gyümölcslekvárunk lehet!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szükségünk van hozzá az érett gyümölcsre. Fontos, hogy ténylegesen érett legyen.
  2. Megmossuk, kimagozzuk (ez némely gyümölcs esetében értelemszerűen elhagyható, pl. szeder), ízlés szerint feldaraboljuk.
  3. Betesszük egy nagyobb zománcozott, teljesen tiszta fazékba.
  4. És itt jön a lényeg: ugyanebbe a fazékba a nyers gyümölcs mellé öntünk egy kis lekvárt a tavalyiból. 3 kg friss gyümölcshöz 2 dl kész lekvárral lehet számolni. Ha először próbáljuk, értelemszerűen nem lesz tavalyi 100%-os lekvárunk, de ne keseredjünk el! Tegyünk bele valamilyen lekvárt. Persze minél jobb minőségűt, minél tisztábbat. Jövőre meg már használhatjuk a sajátunk.
  5. Gyakorlatilag nem kell, hogy ugyanabból a gyümölcsből készüljön a lekvár, mint amit hozzákeverünk, ez az arányok miatt nem számít, mert olyan kevés kész lekvárra van szükség, hogy az nem érződik a végén. Persze ideális az azonos gyümölcslekvár.
  6. Sütőbe tesszük, és elkezdjük sütni nem túl magas hőfokon (valahol 150 és 180 fok között). Érdemes reggel kezdeni, mert eltart egy darabig, míg ebből lekvár lesz. (Nem tudok semmi konkrétat mondani róla, mert függ attól, hogy milyen gyümölcsből dolgozik az ember, meg attól is, hogy milyen sűrűre szeretné készíteni.)
  7. Érdemes közben kb. 20 percenként, fél óránként, óránként ránézni, megkeverni, kicsit szeretgetni.
  8. Ez alatt elő lehet készíteni a befőttes üvegeket. 
  9. Az üvegeket érdemes plafonig tölteni, tetejére mehet a befőzőfólia. Ha nem megy plafonig, akkor pedig fejjel lefelé tesszük el az üveget.
  10. Ezután már nincs más dolgunk, mint - még forrón - bedunsztolni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 63 535
elküldve: 8
receptkönyvben: 103
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Yasmilla

Mióta szakács: 2011.07.18.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert

egyéb elnevezések

baracklekvárral tavalyi lekvárral főzve, sárgabarack-lekvár másként

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

egifeny
egifeny / egifeny Wed, 2011-07-27 08:13

dunsztoltam, de egy nap se kellett h kihuljon... (keves es pici uvegek)
es az uvegeket is jol kifoztem elotte :)
ezesetben élehet ra szamitani h elall?

yasmilla
Yasmilla / yasmilla Wed, 2011-07-27 08:17

Szerintem igen :))
Azért legközelebb hagyd ott kicsit tovább, én vagy hogy egy hétig dunsztban hagyom :)

yasmilla
Yasmilla / yasmilla Wed, 2011-07-27 08:08

Ha tiszta edénybe teszed, és rendesen dusztolva van (több nap dunyha alatt) akkor semmi baja nem lesz. A szalicil nem egészséges, nincs rá szükség. :)

egifeny
egifeny / egifeny Tue, 2011-07-26 12:02

a kesz lekvar miert kell bele? mire jo?
en iden raktam el eloszor lekvart :) se cukor, se tartositoszer, se semmi... kivancsi vagyok meddig all el :D

Dörgicse
Dörgicse Thu, 2011-08-25 09:49

Kedves Lekvarfözök!!
Erett egeszseges gyümölcs,tiszta üvegek,nem rozsdas tetö es semmi egyebb! nem kell egy finom lekvarhoz.Ha sokaig rakozsgatja fözögeti az ember az összes c-vitamin lebomlik benne.
En rozsdamentes kuktaban fözöm (tetö nelkül) azert mert vastag alja van es nem ragad le benne.
Mikor elkezdem a botmixerrel összetöröm es addig fözöm amig el kezd "köpködni" ezutan kitöltöm üvegekbe.Jol razarom a tetejet es fejreallitom.Ennek többek között az a szerepe hogy a rosszul zarodo üvegeket kiszürjem.Jöhet a következö adag.Evek ota igy fözöm soha nem romlott meg egy lekvarom se.
Felbontas utan viszont hütöben kell tartani,mivel nincs benne tartosito.Jo lekvarfözest mindenkinek!!

yasmilla
Yasmilla / yasmilla Wed, 2011-07-27 08:07

A kész lekvár kell bele sűrítésnek. Ha cukor ÉS minden nélkül tettél el lekvárt akkor hamar használd el, mert hagyományos lekvárnál a cukor (+forralás) és a dunsztolás tartósít, a többinél a mérgek (szalicil, stb.)

474
sárgabarack 3 kg
lekvár/ dzsem 20 dkg