Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgabarackdzsem Fahéj konyhájából

Sárgabarackdzsem Fahéj konyhájából
Sárgabarackdzsem Fahéj konyhájából
110 perc / előkészület: 30 perc főzés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mikor vidéken laktunk, volt egy terebélyes sárgabarackfánk. Nagyon tapasztalatlan befőző voltam még akkor, így amikor érett a barack, a fa alá terítettünk egy hatalmas fóliát, és leráztuk az egész termést. Az összes lábas, vájling, kiskád és mosófazék tele volt barackkal. Nagy részét befőztem, egy jó adagot szétosztogattam az ismerősöknek, de sajnos elég sok meg is rohadt. Mert nem győztem befőzni, hiába választottam egy gyors és egyszerű receptet. Két-három napig is a barackkal vesződtem, elegem volt az egészből, meggyűlöltem a befőzést. Szenvedésnek éreztem az egészet, mert rettenetesen elfáradtam bele.

Azóta már rájöttem, hogy kisebb adagokban érdemes a dzsemet eltenni. Így nem unom meg, nem fáradok el, sőt, kész öröm látni, ahogy telnek az üvegek, és másnap a polcok a kamrában. Ó, ha most lenne egy akkora sárgabarackfám, egy csepp se menne kárba a termésből, az biztos.

A régi, gyors recept persze annyira bevált, hogy azóta is azt készítem.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ebből a mennyiségből héjazás és magozás, na meg egy kis dézsmálás után 3 kg gyümölcshús lesz, amit 8 db 380 ml-es üvegbe osztahunk szét.

Nem muszáj lehéjazni, akkor viszont alaposan meg kell mosni, és nem árt kisebb darabokra vágni, vagy a végén botmixerrel kicsit szétzúzni a héjdarabokat, ha valakit zavar. Ha héjastul főzzük, kicsit sötétebb lesz a dzsem.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kisebb lábasban vizet forralunk. Hármasával-négyesével beletesszük a barackokat, és benne tartjuk 1-2 percig. Aztán hideg vízbe tesszük át őket, és fél perc múlva könnyedén lehúzhatjuk a héjukat. Közben ki is magozzuk.
  2. Egy nagyobb lábasban feltesszük főni. 1-1,5 órán át főzzük, közben kevergetjük.
  3. Egy óra múlva beleöntjük a cukrot, és folytonosan keverve még 20 percig főzzük.
  4. Alaposan kimosott üvegekbe töltjük. Ujjaink közé fogunk egy jó csipet tartósítót (összesen ennyit!), és egyenletesen a dzsemekre szórjuk.
  5. Nagyon tiszta, de legjobb, ha újonnan vett kupakokkal szorosan lezárjuk az üvegeket.
  6. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 33 297
elküldve: 12
receptkönyvben: 368
elkészítve: 11/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
konyhatitkok: nagyi receptjei
nehézség: könnyű
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
szakács elkészítette: család kedvence receptek
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

egyszerű sárgabarackdzsem, kajszibarackdzsem, gyümölcsdzsem

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Sun, 2012-07-15 17:33

Szia!
Nem sok barackom termett az idén...
Eddig mindig dzsem tartósítóval tettem el a lekvárokat, kivéve a szilvalekvárt. Azért használtam a dzsem tartósítót, mert gyorsan üvegbe kerülhetett a finom - és hasonlóan világos, étvágygerjesztő - dzsem. De! Ezek a tartósítószerek meglehetősen drágák, és nem kicsit egészségtelenek. Jó ideje törekszem arra, hogy kerüljem az ételszínezékeket, állományjavítókat, aromákat.
Jó választás volt a Te recepted, nem lett híg, szép színe lett, nem cukor ízű, hanem barack :) Köszönöm
Üdv: Scarlett

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-07-15 23:05

Nagyon szívesen! Örülök, hogy bevált a recept. Azóta, hogy feltettem, már befőztem három kis üveggel tartósítószer nélkül is, ezzel a fejre állítós módszerrel. Ha nem romlanak meg, majd beszámolok. Mert ha az se szükséges bele, akkor lenne a legjobb.
Üdv: Fahéj

taygir
taygir Wed, 2012-07-18 15:36

Kedves Fahéj!
Annyira jól néznek ki a lekvárjaid a fotón, hogy elhatároztam,ezzel a módszerrel teszem el az idén, hisz sokat úgysem tudok venni az ára miatt.
Isteni lett, annyira tetszik,hogy nem akaródzik eltenni a kamrába, gyönyörködöm bennük a konyhapulton.:))
Korábban úgy csináltam, hogy lehéjazás után lecukroztam, egy éjszaka állt, másnap 20'-ig főztem,és ment az üvegbe. Meguntam, hogy darabos, ha nem túl érett a barack.
Köszönöm a receptet,mostanában maradok ennél.
Tavaly őszibarackot raktam el Na.benzoát nélkül, és egy sem romlott meg, a lényeg, hogy csírátlanítva legyen az üveg, meg a kupak.Legjobb, ha újat használunk.
Köszi. Marcsi.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-07-18 15:46

Kedves Marcsi!
Örülök, hogy megtetszett a receptem, és hogy tetszik az eredmény is. Én is napokig gyönyörködöm bennük, mindig előveszek egyet-egyet, nézegetem, hogy szép-e még. :) Tettem most el 3 üveggel tartósító nélkül is, és eddig semmi bajuk, szépek, világosak, guszták. Ők a kísérleti példányok, és ha beválik, jövőre én se teszek tartósítót, viszont mindig veszek új kupakokat. Mert nagyon megéri!
Üdv: Fahéj

marakes
marakes Thu, 2012-07-12 15:37

Kedves Fahéj!

Köszi a segítségedet és a tanácsaidat, , tovább főztem még kicsit, így sűrűbb lett, az íze is nagyon finom. Ez volt a tanulóadagom, további szép hetet kivánok

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-07-12 21:05

Örülök, hogy sikerült megmenteni. :) Közben, képzeld, én is tettem még el dzsemet, bár nem állt szándékomban, csak túl puha volt, amit eszegetni vettem. Ezért befőztem, bár nem volt nagy adag, de akkor is, összesen 30 perc alatt megvolt az egész! Magam sem értem, de ennek a baracknak még ennyi idő is elég volt. Szóval tényleg nagyon attól függ az idő, hogy milyen fajtájú és mennyire érett a barack.
További jó sütés-főzést! Fahéj

marakes
marakes Wed, 2012-07-11 15:07

Kedves Fahéj!
Köszönöm a gyors válaszod. Lehet, hogy valóban túl leves volt a barack, továbbfőzni nem akartam, szigorúan betartottam a főzési időt, hogy olyan csodálatos színű legyen, mint a Tiéd. Balga módon azt reméltem, majd besűrűsödik, de ez már szerintem nem fog. Esetleg főzzem újra?
Esetleg egy kis zselésítővel? Bár pont ezt szerettem volna elkerülni.....

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-07-11 15:43

Kedves Marakes!
Ha annyira zavar, hogy híg, vagy valóban nagyon híg lett, akkor megéri még főzni egy kicsit. Csak kevergetni kell, mert benne van a cukor. Akkor sűrűsödni fog. Minél érettebb a barack, annál lédúsabb. Nagyon sajnálom, hogy híg lett. Az a baj, hogy nem lehet megmondani pontosan, mennyi a főzési idő. Amit írtam, az csak hozzávetőleges, egy átlagos idő, de lehet, hogy nem pont addig kell főzni. Ez teljesen barackfüggő. A zselésítő mindenképp segít rajta, de továbbfőzéssel kikerülhető a használata, ha zavar Téged. Nagyon sokan szeretik és használják.
Üdv: Fahéj

marakes
marakes Tue, 2012-07-10 17:08

Kedves Fahéj!

Mindent a recept szerint csináltam, nagyon híg lett! Szerinted mi lehet az oka? Utólag javítható?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-07-10 18:23

Kedves Marakes!
Akkor kicsit tovább kell főzni. Valószínűleg levesebb volt a barack. Én, ha látom, hogy túl híg, akkor nem 1 órát, hanem kicsit többet főzöm, aztán mehet bele a cukor. De azzal is lehet kissé tovább főzni, csak kevergetni kell. A hígsága csalós ám, mert ha kihűl, sűrűsödik. Ha lecsöppented forrón egy hideg kistálra, és nem olyan leves mintájára, hanem lomhábban cseppen, valamint a kistálon a csepp hamar megsűrűsödik, és nem folyik szanaszét, mint a víz, akkor jó a dzsem. Persze a dzsem attól is dzsem és nem lekvár, hogy hígabb az állaga és itt-ott darabos.
Üdv: Fahéj

Levendula
Levendula / Levendula Tue, 2012-07-10 10:11

Kedves Fahéj,
örülök az ilyen recepteknek, mert ezzel aztán tényleg lehet kedvet csinálni a lekvárfőzéshez! :-)
Ha nem gond Neked, ideírom a saját - és a Tiedtől csak kicsit különböző sárgabaracklekvár-receptemet, kimondottan a héjastól főzők kedvére (vasárnap tettem el tíz kiló barackot így, és hosszú évek óta ugyanezt a módszert - amúgy anyukámé - használom, soha, egyetlen üveggel sem volt gond.) Tehát:
a barackokat vízben áztatva átválogatjuk, a hibás, romlott részeket - és most a tíz kiló Alföldről származó barackom igen nagy része egészen puha, sok-sok barnás folttal tarkított volt - éles késsel kivágjuk. Én külön raktam a nagyon éretteket és a kevésbé puhákat. A lemért barackot nagy lábasba teszem és elkezdem főzni ... a nagyon érett-tel nem is kellett semmit csinálni, a háromnegyed óra alatt, míg közepes lángon, állandó bugyogásban tartva kevergettem, teljesen szétfőtt, helyenként darabosra - de mi ezt is szeretjük. Háromnegyed óra múltán beleöntöttem a cukrot: én kilónként maximum harminc dekát használok - itt még annyi sem kellett, mert jó édes volt a gyümölcs. Ezzel még főztem negyed órát, majd a már korábban 20%-os ecettel bespriccelt és forró vízzel feltöltött, állni hagyott és később kiöblített üvegekbe mértem. Én ebbe nem szoktam rakni semmiféle tartósítószert, de ha valaki akar, akkor öt kiló barackhoz egy fél kiskanál Na-benzoátot kevés lekvárral kikever és a már tűzről levett, meleg lekvárba elkeveri.
Az üvegeket majdnem színültig töltjük, arra celofán kerül, a fedőt rácsavarjuk és párnák, takarók közé, dunsztba tesszük, kihűlésig.
A kevésbé érett-tel ugyanígy jártam el, csak az első rottyanás után a lábasban, merülőmixerrel pépesre turmixoltam.

Nekünk még van a tavalyiból is - bár az nem volt túl jó évjárat, kicsikével több cukor kellett bele -, de az idei megnyitását már alig várom, annyira jó lett (a főzőlábos kinyalásáért mindig vita van a családban, és azt is "elvárják", hogy maradjon egy kis tálkányi friss lekvár, amit másnap reggelire ki lehet mártogatni ...)
Még annyit, hogy a kép ismét gyönyörű!
Sok szeretettel: Levendula - aki amúgy szintén Éva (Vica inkább)

Várom a következő receptet!
:-)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-07-10 10:38

Kedves Levendula!
Köszi a receptet. Tényleg nagyon hasonló az enyémhez. Ez a tartósító nélküli változat elmondhatatlanul szimpatikus nekem. Az idén is közvéleménykutatást tartottam, mikor üvegekbe került a dzsem, hogy tegyek-e bele tartósítót. Senki nem merte vállalni a döntés felelősségét, ezért idén is megszórtam egy leheletnyi nátrum-benzoáttal, csak a lelkiismeretem kedvéért. Lehet, hogy egyébként ilyen kevés tartósító amúgy se ér semmit. Jövőre bátrabb leszek, és anélkül is megpróbálom.
Üdv: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-07-08 22:09

Kedves Fahéj!

Gyönyörű színe van a dzsemednek, és biztosan finom is! :-D

Őszintén én nem a színe, hanem a héja miatt szedem le a héját, mert a fiam nem szereti, és mivel a családból szoktunk kapni,( innen-onnan, és az soha nem egyfajta, egyik sárgább és édesebb, a másik nem ) , az ugye, soha nem egy nagy mennyiség , én is csak pár üveggel tudok egyszerre eltenni.:-))
Ennyire fantasztikus színű még talán nem is lett, a következő adagot, szeretném így készíteni.:-))
Nagyon klassz a történeted is.:-))
Hát igen, sok jóra és okos dologra, csak jóval később jövünk rá, értjük meg.:-))

Szép estét és kellemesebb nyárias hetet kívánok!

Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-07-09 09:29

Kedves Éva!
Próbáld csak ki. Én évek óta így teszem el. A barack fajtájától is függ a színe. De ha a cukorral túl sokáig főzzük, az is sötétít rajta. Ezért jó kisebb mennyiséget befőzni egyszerre, mert gyorsabban kész van, a baracknak is jobb. :)
Én is minden jót kívánok a nyárra! Fahéj Éva

nekemannyima
nekemannyima / nekemannyima Sun, 2012-07-08 21:07

Kedves Fahéj!nagyon tetszik,hogy hozzáfűzted, hogy héjjastól is el lehet tenni,csak a szine lesz sötétebb.Én ezen gyógyszertárban vett citromsavporral segítek.Botmixerrel megyek át rajta,attól függően , hogy mennyire akarom darabosra.Felhasználás előtt is lehet mixelni:)én is egy kicsivel több cukorral csinálom.De gyönyörű a lekvárod!!!!Gratulálok!!!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-07-08 21:24

Kedves Nekemannyima!
A családban van, aki nem bírja a citromsavat, ezért én nem teszek semmibe, így marad a héjazás. A cukorral meg úgy vagyok, hogy próbálom megkeresni azt a legkevesebb mennyiséget, amitől már ízes és élvezhető lesz a dzsem, de mégse túl cukros. Nálunk ez a 30-35 dkg/ 1 kg gyümölcshús vált be a legjobban. De természetesen eltehető több cukorral is, ízlés szerint. A cukormentes dzsemet viszont képtelen vagyok megenni.
Nagyon köszi a gratulációt. Az idén valóban szépre sikerült a dzsemem, én is örülök neki. Jó volt az alapanyag. :)
Üdv: Fahéj

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-07-08 20:36

Kedves Fahéj, nagyon szép színe van a dzsemednek. A módszered is jó, én is hasonlóan teszem el. Csak a cukor mennyisége változik. Üdv. Piroska

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-07-08 21:15

Kedves Piroska!
Köszönöm a dicséretet, ez most tényleg ilyen szép színű lett. Anyukám dzsemjének emléke "vezérel" mindig, ha sárgabarackot főzök be, az övé volt ilyen szép világos színű és kimondhatatlanul finom. Finomabb, mint az enyém vagy bármelyik dzsem, amit azóta kóstoltam. De szerintem az íz a barack fajtájától is függ, és fogalmam sincs, ő milyenből készítette. Lehet, hogy olyan barackfajta már nem is létezik...
Minden jót a jövő hétre! Fahéj

1359
sárgabarack 3.5 kg
cukor 1 kg
nátrium-benzoát 1 késhegynyi