Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgabaracklekvár ahogy Fancsa készíti

Sárgabaracklekvár ahogy Fancsa készíti
Sárgabaracklekvár ahogy Fancsa készíti
120 perc / előkészület: 60 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hagyományos, gyors, és véleményem szerint a világ egyik legfinomabb lekvárja. Felejtsük el a befőző cukrot, meg a 200:1 zselésítőt, ami állítólag meggyorsítja a főzési folyamatot. Mese habbal. Ez a lekvár kb ugyanannyi idő alatt megvan, mint a zselésítős társai, és hiába finom a másik is, számomra ez az igazi lekvár!

Jó tanácsok: A barackokat megtisztíthatjuk előző este/nap, hogy másnap csak főzni kelljen, de ügyeljünk arra, hogy miután a tiszta gyümölcshúst beletettük a későbbi főzőedénybe, öntsük le a cukorral úgy, hogy egy icipici légrés se maradjon (magyarán jó vastagon takarja, mindenhova jusson, de amennyi cukor kell hozzá, ez könnyen kivitelezhető), majd fedjük le egy fedővel, különben bebarnul. Tiszta gyümölcshúst nézve kb 3 kg-ot főzzünk egyszerre. Ez még keverhető mennyiség, könnyebb bánni vele, és a rémes hámozási idő sem tart örökké. Kb 6-7 hagyományos befőttes üveget tölthetünk meg ekkora mennyiséggel. Csak a puha barackokkal kezdjünk. Ha félig zöld, inkább váljunk meg a zöldellő résztől. Szebb lesz a lekvár, finomabb és nem kell várni arra, hogy szétfőjön az a három szem zöldbarack. Csak és kizárólag olyan befőttes üveget használjunk, amiben előtte valamilyen édes dolog volt (kompót, lekvár, méz...), mert ha véletlenül savanyúságos üveget használnánk, a lekvárunk is megsavanyodhat egy idő után. Addig ne töltsünk az üvegekbe lekvárt, amíg nem törölgettük ki teljesen, mosogatás után. Ha már üvegekbe töltöttük, két napig TILOS mozgatni az üvegeket. Egy tiszta konyharuhával lefedve tegyük őket olyan helyre, ahol nem zavarnak.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vegyünk elő egy nagy méretű lábost, amiben majd később a barackot is főzni fogjuk. Konyhai mérlegen mérjük meg, majd írjuk fel az adatot, nehogy megfeledkezzünk róla.
  2. Egy közepes méretű edényben, forrásban lévő vízben főzzünk egy-egy merőkanálnyi mosott sárgabarackot. Pár percnél nem kell tovább a vízben hagyni, épp csak annyira szükséges, hogy megpuhuljon egy kicsit, és könnyen leváljon a gyümölcshúsról a héja. Ezt egy hegyes tárggyal (hústű, villa) könnyedén ellenőrizhetjük. Tegyük egy szűrőaljú edénybe, hogy a felesleges víz lecsöpöghessen, és a barack is hamarabb meghűljön. Ha megkérünk valakit, hogy rakosgassa a barackokat ki-be a vízből, amíg mi pucolunk, akkor még jobban pörög a munka.
  3. Pucolás. Nem kell megvárni, amíg teljesen kihűlnek a barackok, csak annyi időt adjunk nekik, hogy a kezünk elbírja a melegét. Egy késsel vagy saját kézzel (így még trutyisabb, de személy szerint én ezt pártolom) lehúzzuk a barack bőrét, és kiszedjük belőle a magot, és a sérült vagy zöld részeket, a gyümölcshúst pedig a nagy lábosba tesszük.
  4. Ha az összes barackot megpucoltuk, és mindegyik húsa a nagy lábosunkban van, akkor ismét visszatérünk a mérleghez. Lemérjük mindenestül, majd kivonjuk belőle a lábos súlyát. 3 kg gyümölcshússal ideális dolgozni, de ez nem kőbe vésett törvény.
  5. Számoljuk ki (nagyon precíz szakácsok akár számológépet is használhatnak), mennyi cukor kell. 1 kg sárgabarack húshoz 80 dkg kristálycukorra lesz szükség. Ha megvan, mennyi cukorra lesz szükségünk, akkor adjuk hozzá a barackhoz. Keverjük jól össze, majd tegyük fel főni a tűzhelyre, de ne a legmagasabb fokozatra, mert akkor hajlamos puffogni. (Az én tűzhelyemnek 10 fokozata van, én 8-asra tettem). Gyakran keverjük meg, mert  könnyen leég, akkor viszont dobhatjuk az egész munkánkat a szemétbe, égett ízű lesz a lekvárunk. Főzés közben találhatunk benne sötétbarna foltokat, azokat a fakanalunkkal halásszuk ki a lekvárból.
  6. Forrás után kb még 20-25 percet kell főzni, ilyenkor egy kicsit vegyünk vissza a lángból. (A nagymamám azt mondta, addig főzzem, amíg lekvár állagú lesz. Én addig főztem, amíg a barackok szépen szétváltak, nem maradt benne egy sem egészben, és a lé is szépen besűrűsödött. Nem igazán tudom elmondani, hogy néz ki, csak ránéz az ember, és lekvár. Szóval a nagyinak ismét igaza volt.)
  7. Amikor elértük ezt a pontot, hogy lekvárnak kiáltottuk ki a főzetünket, takarékra tesszük a lángot, és belekeverjük a Nátrium-benzoátot. 3 kg-hoz 1 teáskanálnyit. Adagoljuk befőttes üvegekbe a lekvárunkat. Amíg az üvegekbe töltjük ki a lekvárt, hagyjuk takarékon a tüzet.
  8. Rakjuk félre az üvegeket, takarjuk le őket egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk pihenni két napig. A második napon tegyünk egy-egy teáskanál barna rumot a lekvár tetejére, oszlassuk el, majd fedjük le fedővel, és tegyük fel a polcra. Most már fogyasztható. :)
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 54 970
elküldve: 0
receptkönyvben: 66
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Fancsa

Mióta szakács: 2013.07.29.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
receptverseny: dr. Oetker sárgabarack receptverseny
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

sárgabaracklekvár – ahogy a nagyi is csinálja, sárgabaracklekvár, házi baracklekvár

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

márti1218
márti1218 / márti1218 Fri, 2017-07-21 08:59

Szia Fancsa!
Igazad van,felesleges zseléket használni,de én tartósítót sem teszek bele,hanem a kupakokat borsnyi szalicillel kikenem,ami nem érintkezik a lekvárral(az anyukámtól tanultam,ő mindíg azt mondja,hogy a befőtt a tetejénél kezd romlani és ezzel kiküszöbölhetjük)még soha nem romlott el semmi.

bfancsa
Fancsa / bfancsa Fri, 2017-07-21 20:34

Szia!
Én a mamámtól tanultam a receptet és ő sem ért egyet a tartósítóval, de már nem lehet kapni azt a szert, amit régen erre a célra használt és kevésbé volt borzalmas. :D De legközelebb kipróbálom a szalicilt, köszönöm a tippet!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-08-06 22:04

Finomra sikerült, csodás színnel.:)

Jövőre többet fogok csinálni, idén már csak a szezon végét kaptam elé.... :)

Éva-Anyóca

Somikatus
Somikatus / Somikatus Sun, 2013-08-04 09:20

Szia Fancsa! Nagyon szép lett a lekvárod, köszi, hogy megosztottad velünk a receptet! Én is hasonlóképpen készítem, csak kevesebb cukorral, mert nagyon finom édes a kajszink így is! További jó főzőcskézést! :)

373
sárgabarack 3 kg
cukor 80 dkg
barna rum 2 ek