Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgaborsó dhokla

Sárgaborsó dhokla
Sárgaborsó dhokla
25 perc / előkészület: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kellemesen fűszeres, indiai, szivacsos állagú sós sütemény. Többféle lisztekből is készülhet, ezúttal sárgaborsólisztből készítettem. Eredeti, ősi recept szerint erjesztik a tésztakeveréket, ma már viszont felfújó anyagokkal érik el a szivacsos állagot.

hozzávalók / 5 adag

Tészta

"Öntet"

ajánlat

Többször készítettem már mikróban is. Ez esetben egy kisebb méretű jénai formába öntöttem a tésztát, aminek van teteje is, így meg van oldva, hogy milyen mikrózható edényben készüljön, és teteje is legyen az edénynek. Sárgaborsólisztet, ha nem tudunk beszerezni, akkor jó az is, ha magát a felesborsót finomra megőröljük kávédarálón. A kurkuma csak színezék ebben a receptben, elhagyható.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A lisztet a fűszerekkel, sóval és a cukorral elvegyítjük, majd annyi kézmeleg vizet teszünk hozzá, hogy egy sűrű, de még folyós masszát kapjunk. Nem árt neki, ha egy keveset állni hagyjuk, úgy 10 percet, hogy a liszt megszívja magát, de nem fontos.
  2. Belekeverjük a masszába a sütőport és a szódabikarbónát, majd legvégén a citromlevet is. Beleöntjük egy kisebb méretű formába, hogy a tészta magassága közel másfél-két centiméter legyen.
  3. Innentől kezdve kétféle választásunk is van. Vagy tűzhelyen pároló segítségével, fedővel lefedve 20-25 percet pároljuk, amíg a tészta megszilárdul, vagy mikrohullám sütőbe tesszük, és addig mikrózzuk, míg ki nem alakul a szivacsos állag (mikró teljesítményétől függ, hogy hány percig kell mikrózni, nekem kb. 5 perc kellett). Ez esetben le kell fedni az edényt.

"Öntet"

  1. A ghít vagy vajat felolvasztjuk, majd beletesszük a fűszereket. Addig pirítjuk, míg illatozni nem kezdenek, ez körülbelül fél vagy egy perc.
  2. Felöntjük egy fél bögre vízzel, és forralunk rajta egyet.
  3. A kész tésztát a formájában felkockázzuk, és meglocsoljuk a fűszeres vízzel, majd a magokkal együtt tálaljuk melegen vagy hidegen.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 716
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Scrat Stifler Cairn

Mióta szakács: 2016.02.05.
11 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
mikor: mindig, tízórai, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
elkészítési idő: 15-30 perc
diéta: gluténmentes
adag: 5 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

matar daal dhokla, sós sütemény, indiai sós kocka

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1EDY
1EDY Thu, 2017-04-06 14:01

Kedves Scrat Stifler Cairn!
Sütőben is meglehet ezt csinálni? Ha igen akkor hány fokon mennyi percig?
Erika

57
sárgaborsóliszt 1 bögre
gyömbérpor 0.5 kávéskanál
fokhagymapor 0.5 kávéskanál
kurkuma 1 késhegynyi
cukor 1 teáskanál
1 kávéskanál
sütőpor 1 kávéskanál
szódabikarbóna 1 kávéskanál
citromlé 1 ek
ghee 0.5 ek
mustármag 1 teáskanál
koriandermag 1 teáskanál
chilipehely 1 kávéskanál
víz 1.25 dl