Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgaborsó indiai fűszerezéssel

Sárgaborsó indiai fűszerezéssel
Sárgaborsó indiai fűszerezéssel
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sárgaborsót nem csak mi, magyarok használjuk, de az indiai és pakisztáni térségben is szeretik. Sokkal több fűszerrel ízesítik, és ráadásul úgy kombinálják ezeket, hogy az ízhatás kitűnő. Érdekes módon a fahéj, a szegfűszeg megfér a köménymaggal és társaival. A pirított köménymagnak isteni az illata, és ha még hozzápirítjuk a fahéjat és a többi hozzávalót, nálunk még nem annyira ismert illatokat és aromákat fogunk érezni. Megéri kipróbálni. Én itt most kicsit sűrűbbre főztem, mint ahogy egyébként ők fogyasztják, de így is ugyanolyan finom.

hozzávalók / 4 adag

A borsó főzése

A fűszeres alap hozzávalói

A feltét hozzávalói

ajánlat

Csopatival, kenyérrel vagy főtt rizzsel fogyasztható.

Szólj hozzá!

elkészítés

A borsó főzése

  1. A sárgaborsót előző este beáztatjuk, de ha aznap készítjük, áztassuk be legalább 2 órát.
  2. A megáztatott borsót beletesszük egy lábasba, és hozzáöntjük a vizet. A sót, a kurkumát, babérlevelet is hozzáadjuk. Addig főzzük, míg borsó puha nem lesz.

A fűszeres alap elkészítése

  1. Amíg fő a sárgaborsó, egy másik lábasba beleöntjük az olajat, kissé felhevítjük, és rádobjuk a köménymagot. Pár kavarás erejéig közepes lángon kavargatjuk, hogy süljön, de ne égjen meg.
  2. Ezután mehet bele a fahéj, a szegfűszeg, a fekete és a zöld kardamom egészben. Kicsit kavargatjuk, kb. 4-5 másodpercig.
  3. Ezután mehet bele az őrölt koriandermag. Megkavarjuk párszor.
  4. Majd beletesszük a kockára vágott hagymát, és üvegesre pároljuk.
  5. Ezután mehet bele az apróra vágott zöld chili, de aki nem szereti a csípős ételt, az el is hagyhatja, esetleg zöld húsú paprikával helyettesítheti. Kavargassuk meg párszor.
  6. Aztán mehet bele az apróra vágott vagy reszelt gyömbér és az apróra vágott fokhagyma. Párszor megkavarjuk.
  7. Ezután adjuk hozzá a kurkumát és a fűszerpaprikát. Fél percig kavargatjuk. (Aki nem szeret ráharapni az egészben belekerült fűszerekre, most már egy evőkanállal ki is lehet szedni ezeket, kifőttek belőlük a finom ízek.)
  8. Végül hozzáadjuk a szintén apró kockára vágott paradicsomot és a sót. Megkavarjuk, és közepes lángon, lefedve pároljuk 5-6 percig. Néha megkavarjuk, vigyázva, nehogy odaégjen.
  9. Ezután a kész, leveses, nem túl sűrű borsót a levével együtt hozzáöntjük a fűszeres alaphoz. Korianderzölddel megszórjuk, majd megkavarjuk. Utána még egy percig fedő alatt főzzük, majd elzárjuk a lángot alatta.

A feltét készitése

  1. Az olajat egy kis lábasban felhevítjük, majd hozzáadjuk a chiliket, és párszor megkavargatjuk.
  2. Végül beletesszük a fűszerpaprikát, és átkavarjuk. Elzárjuk a lángot.
  3. Tányérra merjük a borsót, meglocsoljuk a sült chilis, paprikás olajjal és az apróra vágott korianderzölddel.
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 694
elküldve: 2
receptkönyvben: 32
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dina

Mióta szakács: 2017.11.13.
4 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sárgaborsó dahl

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

391
felesborsó 30 dkg
babérlevél 1 db
kurkuma 1 kávéskanál
1 kávéskanál
víz 2 l
napraforgó olaj 4 ek
köménymag 2 teáskanál
vöröshagyma 1 nagy db
chili 1 db
paradicsom 1 nagy db
gyömbér 2 cm
fokhagyma 4 gerezd
fekete kardamom 1 db
zöld kardamom 3 db
fahéjrúd 2 db
szegfűszeg 5 db
fűszerpaprika 1 teáskanál
koriandermag 1 teáskanál
koriander 3 szál
0 ízlés szerint
kurkuma 1 kávéskanál
napraforgó olaj 2 ek
chili 4 db
fűszerpaprika 1 teáskanál
koriander 3 szál