Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgaborsó krémleves kolbásszal

Sárgaborsó krémleves kolbásszal
Sárgaborsó krémleves kolbásszal
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha füstölt sonkát főzők, nem öntöm ki a levét, hanem nagyobb margarinos dobozokban lefagyasztom. Nagyon jól használható szárazbab-, lencse- és sárgaborsó levesekhez, amikbe valami miatt nem kerül füstölt csülök vagy oldalas. Az ilyen, sonkalével főtt levesek ugyanis összehasonlíthatatlanul ízletesebbek a vízben főtt társaiknál.
 

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sárgaborsót átöblítjük, majd néhány órára langyos vízbe áztatjuk.
  2. Tiszta hideg vízben a hagymával és a babérlevéllel együtt feltesszük főni. Sózzuk.
  3. Mikor felforrt, kis lángon főzzük tovább, míg a borsó teljesen meg nem puhul.
  4. Mikor a szemek már szinte mind szétfőttek, a babérlevelet kihalásszuk, és a levest hagymástól botmixerrel krémesre turmixoljuk.
  5. Az olajjal és a liszttel rántást készítünk, megdinszteljük benne a zúzott fokhagymát, megszórjuk a pirospaprikával, és a leveshez adjuk.
  6. A kolbászt felszeleteljük, és a levesbe tesszük. Hagyjuk még 5 percig főni, hogy az ízek összeszokjanak.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 31 680
elküldve: 7
receptkönyvben: 647
elkészítve: 54/64
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

egyéb elnevezések

kolbászos sárgaborsóleves, kolbászos sárgaborsó krémleves

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Edy888
Edy888 Thu, 2013-12-19 14:31

Csatlakozom az előttem szólóhoz, nagyon jók a receptjeid, először nálad nézek körbe ha valami (számomra) újat készítek:)
Köszi:
Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-12-19 19:21

Nagyon köszönöm! :) Megtisztelsz vele, ha bízol a receptjeimben.
Üdv: Fahéj

halfilé
Halfilé / halfilé Wed, 2013-10-30 14:11

Szia!

Én ma próbáltam ki ezt a receptedet , nagyon fincsi köszönjük. Már több receptedet is elmentettem mert nagyon tetszenek. Továbbiakban is remélem folytatod a jó szokásodat ! :)

b-n
b-n Tue, 2013-01-22 12:07

Vega szimpatizánsként kolbász helyett reszelt sajt ment bele és így is nagyon finom lett!

halfilé
Halfilé / halfilé Wed, 2013-10-30 14:09

A kisebbik fiam is sajttal ette tényleg nagyon finom úgy is, köszi a tippet, jól jött mert nem szereti a kolbászt.

Nananyó
Nananyó Thu, 2013-01-10 01:59

Kedves Fahéj! Köszönöm a kedves jókívánságodat az Apukámnak, csak a pontosság kedvéért írom meg, hogy az a vacsora majd 17 évvel ezelőtt volt, idén már a 97. évet tölti. Tovább mazsolázok a receptjeid között, nagyon tetszenek. Majd beszámolok az eredményról. Szép napokat és jó főzést kívánok, Nananyó

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-01-10 08:34

Hű, milyen szép kor! Isten éltesse Édesapádat!
A receptjeimről meg várom a véleményedet.
Üdv: fahéj

Nananyó
Nananyó Wed, 2013-01-09 22:16

Kedves Fahéj! Csak most olvastam a receptjeidet, egyik hozta a másikat. Sokban azonos az ízlésünk, pl. a főzelékeket én is szívesen eszem hús nélkül. A zöldbabfőzeléket is úgy főzöm, ahogy te. De térjünk vissza a sárgaborsóhoz. Édesapám 80. születésnapjára ezt a levest főztem a vendégeknek. Egyszerű, könnyen szállítható és tálalható levest akartam. Nem az Apunál főztem, hanem nálam. Én is a sonkalében főztem, és a betét volt a telitalálat. A maradék húsvéti főtt sonkát darabonként beraktam a fagyasztóba, folpakba és alufóliába csomagolva. Kivettem, felengedés után ledaráltam, és a tényérokba szedett leves tetejére szórtam. Annak ellenére, hogy nem kifejezetten ünnepi leves -volt addig-, frnetikus sikere volt, a tányért is kinyalták. Azóta megfőztem száraz, feles zöldborsóból is, az is finom. Próbáljátok ki. Sok szeretettel üdvözöllek, további jó főzést, Nananyó

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-01-10 00:20

Kedves Nananyó!
Hát sonkával még finomabb lehetett! Na, az biztos, én is kipróbálom majd húsvét után. Úgyis mindig marad egy kicsi a sonkából. Ügyesen kitaláltad. Édesapádnak pedig még sok-sok, jó egészségben, derűben eltöltött évet kívánok szerettei körében!
Üdvözlettel: Fahéj

PRita
Rita Regenoros konyhája / PRita Sun, 2012-08-12 16:08

Szia!
Most lett kész a leves, nagyon finom! :)
Azt hiszem, gyakran fog az asztalra kerülni, még a páromnak is ízlik, pedig ő nem szerette a krémleveseket, eddig...

Köszönöm

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-08-13 09:38

Igazán nincs mit! Általában a sárgaborsó a "nem szeretem" kategória, de ez a leves rácáfol erre. :)
Minden jót: Fahéj

svedcsavar
svedcsavar Thu, 2012-02-23 10:35

Ma én is elkészítem. Kipóbálom egy kis piritott kenyérkockával, az lesz a feltét rajta.

svedcsavar
svedcsavar Fri, 2012-02-24 11:58

Szia!
Nem csalódtam benne, sőt!:) A kenyérkockát a Lidl-ből szereztem be, egy evőkanál olajon pirítottam meg, és külön kistányérban tettem az asztalra a forró leves mellé. Isteni volt!

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2011-02-08 20:29

Kedves Éva!
Olyan hosszú és hideg a tél, hogy mindig jól esik egy ilyen bársonyos kis leveske. Mi egyébként is szeretjük a krémleveseket, de ebben a zord időben még inkább. Rég főztem már sárgaborsót, jó, hogy eszembe juttattad.
Puszi, Edit.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2011-02-08 22:16

Szia Edit!
Nálunk is olyan kis "mostoha" a sárgaborsó, ezer évben egyszer jut eszembe, de akkor mindig nagyon jól esik. :)) ... és csodálkozom, hogy mért nem főzöm gyakrabban. Puszi: Éva

vargamóni
Vargamóni / vargamóni Fri, 2011-02-04 21:58

Szia Fahéj!

Ebben az elviselhetetlen hidegben pontosan ilyen levesre vágytam! Egyszerű, házias, melengető és finom! Köszönöm.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-02-05 08:55

Köszi, Móni!
Nagyon jól összefoglaltad, ilyenekért szereti télen az ember a leveseket! Üdv: Fahéj

cinus79
cinus79 Wed, 2011-02-02 13:36

Ma ez a leves volt ebédre. Eddig csak főzeléknek készítettem, de ezután ez a recept alapján készül majd belőle leves is. Nagyon-nagyon fincsi volt!

Pinkmage
Pinkmage / Pinkmage Tue, 2011-01-25 11:58

Kedves Fahéj!
Kb. mennyi vízben tegyem fel főni a sárgaborsót? Úgy, hogy bőven ellepje?!
Válaszodat előre is köszönöm!
További szép napot!
Üdv. : Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2011-01-25 12:34

Kedves Gabi!
Bőven lepje el a víz, mert még dagadni is fognak a szemek. Ha fővés közben nagyon sűrűsödne, akkor nyugodtan lehet még közben is pótolni a folyadékot. Nem tudom, pontosan én mennyit szoktam hozzáönteni, de ennyi borsóból kb. másfél liter levesem lesz a végére, annál biztos nem kevesebb. Neked is szép napot: Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Sat, 2011-01-15 13:48

Kedves Éva! Utoljára oviban ettem sárgaborsó főzeléket. Jó régen volt ez. :-D Ez a guszta leves nagyon tetszik nekem, ezért elhatároztam, h. veszek sárgaborsót, és elkészítem. Nagyon kíváncsi vagyok rá, de biztos vagyok benne, h. ízleni fog. Köszi az ötletet! Puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-01-15 23:14

Kedves Gabi! Én is rég ettem már, és akkor is főzeléket. Ez volt életem első sárgaborsó levese. De nagyon-nagyon finomra sikerült ezzel a kolbászos verzióval. Csak ajánlani tudom! Nálunk máris kedvenc lett. Minden jót Neked: Éva

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sat, 2011-01-15 12:41

Óóó, hát ezt megint muszáj lesz megkóstolni! Nem tudom, hogy csinálod, hogy a fotóidat látva mindig megkordul a gyomrom, bármit is főzöl. :-) Szép napot neked: Éva

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-01-15 23:09

Kedves Éva! Köszönöm a szavaidat, nagyon jólesnek ám! :) Neked is szép napokat! Éva

413
felesborsó 20 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
babérlevél 1 db
napraforgó olaj 2 ek
finomliszt 3 dkg
fűszerpaprika 1 kk
0 ízlés szerint
kolbász 15 dkg