Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgarépás mángold főzelék

Sárgarépás mángold főzelék
Sárgarépás mángold főzelék
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szép és zsenge sárgarépát kaptam a piacon, tényleg nagyon finom lett!


hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Tükörtojással vagy bármilyen más feltéttel kínáljuk.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mángoldot megmossuk és leszárítjuk.
    A gyökérzöldségeket megmossuk, ledörzsöljük. Ha igazán zsenge, akkor nem is kell meghámozni.
    A mándold leveleket egymásra tesszük, feltekerjük és kb. 0,5 cm-es csíkokra vágjuk.
    A gyökérzöldségeket ferdén 2-3 mm-es szeletekre vágjuk.
  2. Egy fazékban feltesszük főni a sárgarépát és petrezselyen gyökerét kb. 1 l vízben.
    A majorannával és sóval ízesítjük és kb. 10 perc alatt majdnem puhára főzzük.
  3. Ekkor beletesszük a mángoldot. Ezzel már csak kb. 2 percig kell főzni.
  4. Ezidő alatt a lisztet csomómentesen elkeverjük a joghurttal és ezzel a habarással sűrítjük be a főzeléket.
    Épphogy csak összerottyantjuk és tálás előtt pár percig pihentejük, hogy a lisztszemcsék kellőképp magukba szívják a nedvességet és megdagadjanak.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 513
elküldve: 2
receptkönyvben: 101
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: főétel

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Control
Control Mon, 2012-06-25 15:05

A makrobiotikus szakácskönyvben több sárgarépalevéllel készült recept is van, nem hiszem, hogy mérgező lenne.

Natasa1975
Natasa1975 Sat, 2012-06-23 09:49

Hatalmas tévedés és pánikkeltés. A sárgarépa levele cseppet sem mérgező max allergiás tüneteket okozhat az arra érzékenyeknek mint pl a mogyoró. Emberek tömege eszi a sárgarépa levelét turmixban, salátában és semmi bajuk,...nem is lehet. Nem ártana hihető forrásból tájékozódni!

A receptet meg köszönöm! Ma ez lesz ebédre:o)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-08-27 11:52

Az elkészítésnél még háromszor szerepel a sárgarépa levele, ajánlatos volna azt is törölni!

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-08-25 17:08

Kedves Zsuzsa!
Javítottuk is, köszönjük az észrevételt!
Az alapanyagoknál ugyan szerepel, hogy a sárgarépa levele mérgező, de hasznos, ha valaki észreveszi, hogy egy receptben is szerepel!
Ugyanez igaz a rebarbarára is, ahogy írtad!
Köszönjük!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-08-25 16:52

Mángoldszárral készíthető recepteket kerestem, s többek között ezt találtam - lentebb.
Én már NEM az első helyen olvasom, hogy a sárgarépa levele mérgező!!!
Ezt jó ha tudjátok, nézzetek utána!!!
(a rebarbara és a paradicsom levele is mérgező, a cékláé viszont ehető és nagyon értékes)
Legutóbb egy női magazinban olvastam.

http://www.nlcafe.hu/loreal/20090817/31_szuper_salatavacsora/
innen egy sor::
A díszítés is legyen ehető, mert kellemetlen, mikor később megtudjuk, hogy a sárgarépa levele mérgező...

Sárgarépás mángold főzelék

Nagyon szép és zsenge sárgarépát kaptam a piacon, és mivel nem volt szívem kidobni a leveleit, ezért úgy gondoltam, hogy ebben a főzelékben nagyon jó hasznát tudom majd venni.
Tényleg nagyon finom lett!
elkészítés
A mángoldot megmossuk és leszárítjuk, ugyanígy a sárgarépa levelét is.
A gyökérzöldségeket megmossuk, ledörzsöljük. Ha igazán zsenge, akkor nem is kell meghámozni.
A mándold leveleket egymásra tesszük, feltekerjük és kb. 0,5 cm-es csíkokra vágjuk.
A sárgarépa levelét is csokorba fogjuk és nagyobb darabokra vágjuk.
A gyökérzöldségeket ferdén 2-3 mm-es szeletekre vágjuk.
Egy fazékban feltesszük főni a sárgarépát és petrezselyen gyökerét kb. 1 l vízben.
A majorannával és sóval ízesítjük és kb. 10 perc alatt majdnem puhára főzzük.
Ekkor beletesszük a mángoldot és a sárgarépa levelét. Ezzel már csak kb. 2 percig kell főzni.
Ezidő alatt a lisztet csomómentesen elkeverjük a joghurttal és ezzel a habarással sűrítjük be a főzeléket.
Épphogy csak összerottyantjuk és tálás előtt pár percig pihentejük, hogy a lisztszemcsék kellőképp magukba szívják a nedvességet és megdagadjanak.

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2008-05-22 12:35

köszi Dia! én még nem próbáltam rebarbarával, de biztosan fincsa lehet. ez egyébként - szerintem a répalevélnek köszönhető -, kapott egy kis savanykás ízt. tényleg nagyon finom volt!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2008-05-22 11:24

Ez iszonyat guszta!Állítólag rebarbara levélből is lehet főzeléket készíteni, de ezt csak azt tudja, akinek van a kertjében (nekem is) mert a boltban levél nélkül árulják....

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-08-25 17:00

Én úgy tudom, hogy a rebarbara levele MÉRGEZŐ!!!
Édesapám kertjében 6 hatalmas tő van, nagyon sokat használjuk: leves, lepény, lekvár készül belőle, de a levelét SOHA NEM HASZNÁLJUK fel.
Talán nem véletlen, hogy levél nélkül árulják!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-08-25 16:59

Én úgy tudom, hogy a rebarbara levele MÉRGEZŐ!!!
Édesapám kertjében 6 hatalmas tő van, nagyon sokat használjuk: leves, lepény, lekvár készül belőle, de a levelét SOHA NEM HASZNÁLJUK fel.
Talán nem véletlen, hogy levél nélkül árulják!

380
mángold 200 g
sárgarépa 5 db
fehérrépa 5 db
majoranna 1 teáskanál
1 teáskanál
finomliszt 2 evőkanál
kecskejoghurt 3 dl