Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Savanykás rozskenyér holnapra

Savanykás rozskenyér holnapra
Savanykás rozskenyér holnapra
55 perc / előkészület: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor gyerek voltam, az apukám hozott néha haza savanykás ízű rozskenyeret. Az egyáltalán nem így nézett ki. Kicsi kerek és majdnem fekete volt. Azóta is keresem mindenhol a rozskenyér recepteket, de olyannal sehol nem találkoztam. Próbáltam ezt a receptet keserű kakaóporral, hogy ne ilyen szürke színű legyen, de az nagyon elrontotta az ízet. :(

hozzávalók / 12 adag

Délutáni hozzávalók

Esti hozzávalók

Másnap reggeli hozzávalók

A formákat kikenni

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy tálban elkeverjük a délutáni hozzávalókat, nedves konyharuhával lefedjük, és meleg huzatmentes helyre tesszük.
  2. Mielőtt lefekszünk, beleöntjük a tálba az esti hozzávalókat, jól elkeverjük. Visszarakjuk a konyharuhát a tetejére.
  3. Másnap a reggeli hozzávalókat adjuk hozzá, a liszteket fokozatosan keverjük hozzá.
  4. Amikor a tészta összeállt, enyhén lisztezett deszkán 5 percig gyúrjuk.
  5. Kettéosztjuk a tésztát, és két tégla alakú, olajjal kikent formába rakjuk. Ismét letakarjuk, hagyjuk, hogy duplájára keljen.
  6. Forró sütőbe rakva addig sütjük amíg, ha megkopogtatjuk az alját, kongó hangot ad.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 21x11x7 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 173
elküldve: 1
receptkönyvben: 27
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
721 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
kalória: alacsony
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kenyér rozsliszttel, savanyú kenyér, több napos rozskenyér

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-02-12 10:33

Ez igy szep ahogy van! nem baj, ha szurke, nagyon gusztan nez ki. En is feltettem egy rozsos kenyeret dioval, de meg nem jelent meg. A tiedet is ki fogom probalni. Koszi, udv. Veronika-:)

witch
witch / witch Tue, 2013-02-12 13:34

Awww, jaj de aranyos vagy kedves Veronika!
Amugy finom volt, csak a szurke nem a kedvenc
szinem, foleg ha ennivalorol van szo. :)
A receptet nagyon szivesen, remelem
Neked is izleni fog.
udv:witch

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Mon, 2013-02-11 23:20

Hello,

Nekem már sikerült reprodukálni, bár hosszú időbe telt...:) A lényeg, hogy abban a kenyérben rozstöret van erjesztve, és malátaszirup is van benne, attól lesz olyan fekete. Nemrég tettem fel egy kenyérreceptet "rozskenyér vargányával, dióval", aminek storyjában pont leírtam ennek a kovásznak a készítését ;-) De hamarosan meg is sütöm ezt a savanyú kenyeret, remélem majd kipróbálod.
üdv,
Zilka

witch
witch / witch Tue, 2013-02-12 13:30

Szia Zilka! Hol lehet megtalalni azt
a receptet, mert igen, kiprobalnam!
udv:witch

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Wed, 2013-02-13 17:40

Szia, még nem aktiválták azt a receptem, de idemásolom neked: 80 g rozst összetörünk, összekeverjük 120 g teljes őrlésű rozsliszttel, 220 g kb. 60 fokos vízzel és egy tk melasszal vagy minél nyersebb cukorral. Ezt szobahőmérsékleten egy kb. 2 literes zárható üvegben pihentetjük kb. 15 órát, majd megszórjuk egy kevés rozsliszttel. Ezután naponta átkeverjük, és folyamatosan etetjük. Kb. 5 nap múlva lesz használható a kovász, de ha nem tudsz ennyit várni, akkor már másnap is felhasználhatod, ha teszel hozzá élesztőt.

Egyébként az én roszkenyereim is mindig ilyen sápadtak, szerintem így is tök jók :)

witch
witch / witch Wed, 2013-02-13 19:52

Szia! Jaj, de aranyos vagy, hogy kulon leirtad nekem. :))
Hallottam mar errol a modszerrol, hogy napokig kell
hagyni pihenni es attol lesz savanykas izu. A csaladban
en vagyok a turelem mintakepe, szoval ki birom varni. :)
Igen, az ize nagyon jo, annak ellenere, hogy nem
valami szemet gyonyorkodteto szegeny, de hat nem
szepsegversenyen fog indulni.
Majd azt kell kinyomozzam, hogy hol tudok rozst venni.
Koszi, hogy faradoztal!
udv:witch

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Wed, 2013-02-13 20:00

Ctrl C Ctrl V volt a receptemből :)
Bioboltokban találsz rozst. Egy kicsit meg kell törni mozsárban, és lehet is használni.
De ha nem is kovászt készítesz belőle, egyszerűen bele lehet sütni a kenyérbe (előtte meg kell főzni).

236
víz 225 ml
cukor 1 ek
rozsliszt 15 dkg
élesztő 4 kávéskanál
víz 110 ml
cukor 1 teáskanál
rozsliszt 15 dkg
élesztő 2 kávéskanál
víz 225 ml
cukor 1 ek
1 ek
rozsliszt 30 dkg
kenyérliszt BL80 15 dkg
repceolaj 2 teáskanál