Amikor gyerek voltam, az apukám hozott néha haza savanykás ízű rozskenyeret. Az egyáltalán nem így nézett ki. Kicsi kerek és majdnem fekete volt. Azóta is keresem mindenhol a rozskenyér recepteket, de olyannal sehol nem találkoztam. Próbáltam ezt a receptet keserű kakaóporral, hogy ne ilyen szürke színű legyen, de az nagyon elrontotta az ízet. :(
Hozzászólások (7)
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
Ez igy szep ahogy van! nem baj, ha szurke, nagyon gusztan nez ki. En is feltettem egy rozsos kenyeret dioval, de meg nem jelent meg. A tiedet is ki fogom probalni. Koszi, udv. Veronika-:)
Awww, jaj de aranyos vagy kedves Veronika!
Amugy finom volt, csak a szurke nem a kedvenc
szinem, foleg ha ennivalorol van szo. :)
A receptet nagyon szivesen, remelem
Neked is izleni fog.
udv:witch
Hello,
Nekem már sikerült reprodukálni, bár hosszú időbe telt...:) A lényeg, hogy abban a kenyérben rozstöret van erjesztve, és malátaszirup is van benne, attól lesz olyan fekete. Nemrég tettem fel egy kenyérreceptet "rozskenyér vargányával, dióval", aminek storyjában pont leírtam ennek a kovásznak a készítését ;-) De hamarosan meg is sütöm ezt a savanyú kenyeret, remélem majd kipróbálod.
üdv,
Zilka
Szia Zilka! Hol lehet megtalalni azt
a receptet, mert igen, kiprobalnam!
udv:witch
Szia, még nem aktiválták azt a receptem, de idemásolom neked: 80 g rozst összetörünk, összekeverjük 120 g teljes őrlésű rozsliszttel, 220 g kb. 60 fokos vízzel és egy tk melasszal vagy minél nyersebb cukorral. Ezt szobahőmérsékleten egy kb. 2 literes zárható üvegben pihentetjük kb. 15 órát, majd megszórjuk egy kevés rozsliszttel. Ezután naponta átkeverjük, és folyamatosan etetjük. Kb. 5 nap múlva lesz használható a kovász, de ha nem tudsz ennyit várni, akkor már másnap is felhasználhatod, ha teszel hozzá élesztőt.
Egyébként az én roszkenyereim is mindig ilyen sápadtak, szerintem így is tök jók :)
Szia! Jaj, de aranyos vagy, hogy kulon leirtad nekem. :))
Hallottam mar errol a modszerrol, hogy napokig kell
hagyni pihenni es attol lesz savanykas izu. A csaladban
en vagyok a turelem mintakepe, szoval ki birom varni. :)
Igen, az ize nagyon jo, annak ellenere, hogy nem
valami szemet gyonyorkodteto szegeny, de hat nem
szepsegversenyen fog indulni.
Majd azt kell kinyomozzam, hogy hol tudok rozst venni.
Koszi, hogy faradoztal!
udv:witch
Ctrl C Ctrl V volt a receptemből :)
Bioboltokban találsz rozst. Egy kicsit meg kell törni mozsárban, és lehet is használni.
De ha nem is kovászt készítesz belőle, egyszerűen bele lehet sütni a kenyérbe (előtte meg kell főzni).