Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Savanyú hús - vetrece krumpligombóccal

Savanyú hús - vetrece krumpligombóccal
Savanyú hús - vetrece krumpligombóccal
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkoromban ettem ezt az ételt a nagyszüleimnél, főleg disznóvágásnál készítették. A sok húsféléből lecsippentettek egy adagot (jól be kellett osztani mindent), és abból főzte a nagymamám. Olyankor sok finomság készült, de ezt különösen szerettem, a mai napig készítem, de én már marhahúsból. Erdélyi ételnek mondják, az én nagyszüleim a Dunántúlon éltek, és ők is vetrecének nevezték.

hozzávalók / 5 adag

vetrece

krumpligombóc

  • 1 kg burgonya (én fehér burgonyát használok, mert az lisztesebb állagú)
  • 2 db tojás
  • 1 ek sertészsír (púpozott)
  • 40 dkg finomliszt (annyi liszt kell, hogy összeálljon a tészta, és formázható legyen, a mennyiség a burgonyától függ)
  • ízlés szerint
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Főzzük meg a krumplit héjában, pucoljuk meg, még melegen nyomjuk át krumplinyomón, és hagyjuk kihűlni.
  2. Vágjuk a szalonnát és a húst is keskeny csíkokra, süssük ki a szalonnát, tegyük rá a felaprított hagymákat, pároljuk üvegesre, tegyük rá a húst, és pirítsuk együtt pár percet. Szórjuk meg a paprikával, sóval, borssal, babérlevéllel és a citrom lehámozott héjával, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst (aki szereti, egy dl bort is tehet bele). Pároljuk puhára a húst, közben egy evőkanál lisztet keverjünk csomómentesre a tejföllel, és keverjük a húshoz. Most ízesítsük a mustárral és a citrom kifacsart levével, ha szükséges, adjunk hozzá még vizet, és sózzuk. Forraljunk rajta egyet, és elkészült.
  3. A kihűlt krumplihoz adjunk sót, a zsírt, a tojásokat, és a liszttel gyúrjuk össze. Formázzunk kis gombócokat vagy nagyot, ki hogy szereti. Tegyünk egy lábasba vizet, sót, és ha forr, rakjuk bele a gombócokat, ha feljöttek a víz tetejére, még főzzük két percet, szűrjük le, és tálalhatjuk a hús mellé.
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 2 368
elküldve: 2
receptkönyvben: 47
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

márti1218

Mióta szakács: 2017.08.08.
71 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

marharagu

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

926
marhacomb 80 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 2 gerezd
babérlevél 3 db
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
mustár 1 ek
fűszerpaprika 1 teáskanál
finomliszt 1 evőkanál
tejföl 2 dl
füstölt szalonna 10 dkg
víz 2 dl
burgonya 1 kg
tojás 2 db
sertészsír 1 ek
finomliszt 40 dkg
0 ízlés szerint