Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Savanyú máj

Savanyú máj
Savanyú máj
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régebben disznóvágáskor készítettük, de mostanában már nem vágunk, így akkor, mikor megkívánjuk. :-)
Nagyon szeretjük. Nem kevés fáradozással jár, de megéri! Nagyon finom.

hozzávalók / 4 adag

A májhoz

A hagymához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a pörköltet. 1 fej apróra vágott vöröshagymát olajon megdinsztelünk. Félrehúzzuk a tűzhelyről, és megszórjuk kb. 1 fakanálnyi pirospaprikával.
  2. Rátesszük a kockákra vágott lapockát, visszatesszük a tűzre. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával. Jól összekeverjük, és felöntjük vízzel. (Kicsit több lé kell, hogy maradjon a végén.) Készre főzzük.
  3. A hús után a hagymát készítjük el. A vöröshagymákat megtisztítjuk a héjától, megmossuk, és kb. 3-4 mm-es egész karikákra szeleteljük. (Mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk!)
  4. Egy lábasba beletesszük a hagymákat, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beledobjuk az egész babérlevelet, 1 kk egész köménymagot, és kicsit megsózzuk. Kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük.
  5. Elzárjuk a gázt és teszünk bele kb. 3 ek ecetet és kb. 2 ek cukrot, mennyiségtől függően, és jól összekeverjük. Állni hagyjuk.
  6. A sertésmáj készítéséhez hideg folyóvízben jól átmossuk a májat, és vékony ( kb. 2-3 cm x 0,5 cm ) csíkokra vágjuk fel, majd félretesszük.
  7. Ezután összeállítjuk az eddigieket. Ha puhára főtt a pörkölt (több lé maradjon rajta), akkor a csíkokra vágott májat elosztjuk a hús tetején, és rázogatva fehéredésig főzzük. Ne főzzük túl, puha maradjon! Fontos, hogy keverni és sózni nem szabad már!
  8. Az ecetes hagymát leszűrjük, a babérlevelet kidobjuk belőle, és rászedjük a puhára főtt máj tetejére. Belenyomkodjuk a lébe (keverni most sem szabad), és egyet rottyantunk még rajta. Főzni már nem kell.
  9. Lefedjük, kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, és a lábas aljáig merítve a kanalat, tálaljuk. Köret nem kell mellé. Kenyérrel, vagy anélkül fogyasztjuk! Jó étvágyat!

  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 893
elküldve: 5
receptkönyvben: 64
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Risi

Mióta szakács: 2010.04.19.
31 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

disznóvágási savanyú máj, pörkölt hagymás májjal, majorannás húsos máj, savanyú máj hagymával

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lbori
lbori Thu, 2016-02-18 16:09

Halasi savanyú máj néven ismerem, szüleim rendszeresen készítik. Nagyon finom.

pataygyz
Zoli / pataygyz Sun, 2013-06-09 17:17

Kedves Mindenki!
Most olvastam ezt a receptet, mert májas ételt szeretnék főzni. Mit mondjak ? Külön-külön is finomak lehetnek, hát még együtt. Ki is fogom próbálni, de bográcsban. Sajnos én nem vadászom és a környéken nem lehet vadhúst beszerezni, ezért csak jó bevált házi disznó alkatrészeket tudom majd hozzá használni.
Mindenkinek jó sütés- főzést és sok jó receptet kívánok:
Zoli

Bandipapa
Bandipapa / Bandipapa Tue, 2013-01-15 15:08

Szerintem Mihály nem vesznek össze a máj+ a pörkölt! Nagyon jól harmonizál a kétféle íz.
(meg van a hétvégi menü)
Vadász ember lévén én vaddisznó süldőlapocka és szarvas borjúmáj kombinációt választom.
Kedves Risi! Egy kérdés: az ecet 10% os vagy 20%-os?
Üdv. Bandipapa

Risi13
Risi / Risi13 Thu, 2013-01-17 22:07

Kedves Bandipapa!
Köszönöm kedves szavaidat! Fúúúú vadból még pikánsabb lehet... :-)
Ecet: 20%-os semmiképp, mert itthon vagy 10%-os, vagy 15%-os szokott lenni. A 15%-osból kevesebb kell... meg kell kóstolni, az a legjobb! Sok sikert az elkészítéshez! Üdv.: Risi

895
sertéslapocka 1 kg
sertésmáj 60 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
napraforgó olaj 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 ek
majoranna 0 ízlés szerint
vöröshagyma 60 dkg
babérlevél 5 db
köménymag 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
ecet 3 ek
cukor 2 ek