Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Savanyú paprika télire Esztertől

Savanyú paprika télire Esztertől
Savanyú paprika télire Esztertől
35 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fontosnak tartom a téli vitaminbevitelt. Ennek remek módja a savanyúság fogyasztása. Nagymamámtól tanultam ezt a receptet.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paprikákat gondosan megmossuk, majd "lecsumázzuk" úgy, hogy a magház bent maradjon. A paprikákat félbevágjuk.
  2. A paprikákat szorosan belepakoljuk az üvegekbe, vegyesen a pirosast és a sárgákat.
  3. Majd elkészítjük a levet: 1 literes üveghez a 3,5 dl vizet, fél dl 20%-os ecetet (ha kevesebb százalékos, akkor lehet egy kicsit több is), a babérlevelet, 1 kk sót, 3 kk cukrot, 2-3 szem borsot, a kisfej vöröshagymát, melyet felkockázunk, és 1 kk Na-benzonátot összeforralunk.
  4. Pár perces forralás után rámerjük az üvegekre a levet. A hő hatására a paprikák megpuhulnak, így tudunk még mellé tenni. Ez azért fontos, mert minél szorosabban vannak a paprikák, annál kevesebb az esély, hogy később megbarnulnak. Arra is ügyeljünk, hogy olyan paprikákat tegyünk egymás mellé, amik szintén le vannak forrázva a lével, ez pedig azért fontos, mert nem romlik meg.
  5. Amikor már nem fér paprika az üvegbe, spatulával lefeszítjük.
  6. Megvárjuk míg kihűl, késhegynyi borként szórunk a tetejére, majd lefedjük. Eltesszük és izgatottan várjuk a telet, hogy ehessünk belőle!
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 15 497
elküldve: 3
receptkönyvben: 69
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Matkovics Eszter

Mióta szakács: 2012.07.15.
21 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
kategória: befőttek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: befőtt, fűszerek házilag, kompót

egyéb elnevezések

savanyú paprika, tv paprika savanyítva, paprikák télire

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sancho
Sancho Sun, 2012-11-18 10:56

Spatula helyett lehet szeletelt tormát tenni rá, azzal leszorítani, akkor nem kell a vegyszer bele.

Sancho
Sancho Mon, 2012-11-19 09:08

Ízben nem lesz eltérés, a torma viszont egészen jól tartósít, mondjuk, nem egy évet, de 2-3 hónapig egész jó keményen marad minden benne. Én a hordóskáposztába is teszek, 30 litres hordóba, 5-6 szál tormát, oszt elvan tavaszig.

Sancho
Sancho Mon, 2012-11-19 10:40

Érdemes kicsiben próbálni, s ha beválik, akkor lehet ipari mennyiségben gyártani.

22
tv paprika 1 kg
1 kk
cukor 1.5 teáskanál
bors 3 szem
nátrium-benzoát 1 kk
borkén 1 késhegynyi
babérlevél 1 db
ecet 0.5 dl
víz 3.5 dl
vöröshagyma 1 kis fej