Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Şekerpare a török desszert

Şekerpare a török desszert
Şekerpare a török desszert
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Şekerpare egyike a legkedveltebb és hagyományosan török édességeknek a baklava, a künefe, a sütlaç, a tulumba, az aşure és lokma mellett. Először puha tésztalabdácskák kisütésével, majd ezeknek sűrű citromos szirupba való mártásával készül. A vajtól, a gríztől és a sziruptól olyan puha, omlós ez az édesség, hogy szinte olvad a szájban, amikor beleharapsz. A szirup ellenére azonban egyáltalán nem émelygősen édes. Egyszerű és gyors elkészíteni a şekerpare-t, szóval ne hezitálj, próbáld ki, teremts vele egy kis török hangulatot az otthonodban.

hozzávalók / 3 adag

A tésztához

A díszítéshez

A sziruphoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy tálban keverjük össze a vajat, a porcukrot és a vanília aromát egy kanállal vagy fakanállal, adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük jól el a vajjal.  Szórjuk hozzá a búzadarát, majd fokozatosan a lisztet is. Kanálról itt már áttérhetünk a kézi gyúrásra. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg egy közepesen kemény tésztát nem kapunk, ha szükséges adjunk még hozzá nyugodtan lisztet. 
  2. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra, kenjünk ki margarinnal egy tepsit vagy hőálló üvegtálat. Osszuk a tésztát 8 egyenlő részre, először készítsünk belőlük kis labdákat, helyezzük az edénybe, hagyjuk kerek labdaformában őket vagy formázzuk ovális formájúra őket (ahogy én is tettem). Finoman nyomkodjuk meg a tetejüket, és tegyünk mindegyik tetejére valamilyen magot, mandulát, mogyorót. 
  3. Az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt, vagy amíg szép aranybarna nem lesz, süssük meg.
  4. Amíg a şekerpare sül a sütőben, készítsük el a szirupot. A szirup fenti hozzávalóit keverjük össze, közepes tűzön kezdjük el felforralni, majd forrástól számított 5 percig forraljuk. Ha kész, vegyük le a tűzről, tegyük félre hűlni. 
  5. Ha a şekerpare is készen van, vegyük ki a sütőből és amíg még meleg, öntsünk rá kanállal a szirupból. Többször ismételjük meg a műveletet, majd öntsük rá a maradék szirupot is, és hagyjuk kb. 10-15 percig a szirupban állni. Ha megszívta magát a sziruppal, vegyük ki egy nagy lapáttal (vigyázzunk, mert nagyon omlós, nehogy széttörjön), tegyük egy szervírozó tálra, és tegyük be a hűtőbe. Szerintem másnap még finomabb, mint frissen.

    Afiyet olsun!

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 132
elküldve: 3
receptkönyvben: 160
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: török
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

citromszirupos török desszert, szirupos omlós édesség, török tésztalabdácskák szirupban

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

banalt
csakegygourmet / banalt Tue, 2013-03-12 14:14

Kedves Baklavaria!

Elkészítettem a sütit és még olyannak is ízlett aki többször járt Törökországban és kedveli a török ételeket!A cukormennyiség kevesebb mint a felét tettem bele és rengeteg citromot, így már másnapra isteni volt.A leírt szirupadaggal öntöttem le, de másod és harmadnapra már kevésnek bizonyult mert szárazabb lett és kívánt volna még egy keveset.
Üdv: Timi

palice
palice / palice Wed, 2012-10-31 14:02

Szia Baklavaria!
Tetszik a recepted! Mekkora a cseszed?Koszike! :)
Udv,Alice.

1280
vaj 125 g
porcukor 125 g
tojássárgája 1 db
vaníliaaroma 0.5 teáskanál
búzadara 41.6 g
finomliszt 250 g
sütőpor 1 tk
mandula 30 g
törökmogyoró 30 g
cukor 250 g
víz 125 ml
citromlé 2 ek