Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Selymes újhagymaleves

Selymes újhagymaleves
Selymes újhagymaleves
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamámtól tanultam ezt a rendkívül egyszerű és finom levest. Természetesen vöröshagymakockával, póréval (vagy ezek bármilyen arányú keverékével) is el lehet készíteni, lehet cifrázni sajtos croutonnal a tetejét, de a titok ugyanaz: a tészta főzőleve. A tésztából kifőtt liszt és keményítő sűríti ezt a levest, és utánozhatatlan, selymes ízt ad neki.

Nem ajánlom, hogy bort löttyintsünk hozzá, mint a francia hagymaleveshez, kipróbáltam, és nem vált be.

Habarni, rántani, bestaubolni nem kell, tehát plusz lisztet nem igényel.

Olyan napokon készítem, amikor tésztát főzök, így friss főzőlevet használhatok hozzá. Általában nem marad másnapra belőle...

Cukorbetegeknek infó: szénhidráttartalma a főzőlé használata miatt bizonytalan, mivel nem ismerjük, hogy a tésztából mennyi liszt és keményítő főtt ki a vízbe, de valószínűleg deciliterenként max. 1 - 1,5  gramm CH-tal számolhatunk.  Hogyha tésztaétel mellett fogyasztjuk, akkor az a szénhidrátmennyiség, ami a tésztából kifőtt, benne lesz a levesben, ez megkönnyíti a számolást.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felkarikázzuk az újhagymát, és az olajon megpároljuk.
  2. Sózzuk (óvatosan, ha a tészta főzőleve is sós!), borsozzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, és felöntjük a tészta főzőlevével.
  3. Felforraljuk, és 3-4 percig lassú tűzön hagyjuk gyöngyözni, ezalatt a tejfölbe keverünk néhány kanálnyi forró levest (hőkiegyenlítés), és azt is beleöntjük.
  4. Tálalásnál díszíthetjük friss újhagymakarikákkal, tejfölpöttyökkel.
  • elkészítettem: 60 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 916
elküldve: 0
receptkönyvben: 243
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolimami

Mióta szakács: 2012.01.27.
45 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: német
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

tejfölös újhagymaleves, hagymaleves tészta főzővizéből, paprikás leves újhagymával

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evapauer
Jolimami / evapauer Tue, 2015-05-19 17:44

Kedves Szerkesztők! Köszönöm a kiemelést, remélem, ez a hagyományos családi receptünk másoknak is örömet fog okozni!

bejja1978
bejja1978 Mon, 2014-10-20 11:58

szuper az ötlet, legközelebb biztosan ki fogom próbálni, ha tésztát főzök, már csak azért is, mert a párom nagyon leves függő! köszönöm :)

evapauer
Jolimami / evapauer Thu, 2014-10-23 22:55

Remélem, bevált a praktika és Párodnak is örömet tudtál szerezni! Bátran próbálkozz a tésztalé használatával olyan leveseknél, amelyek laza rántást vagy habarást igényelnek.
Köszönöm visszajelzésedet, további jó sütés-főzést kívánok! Éva

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Tue, 2013-11-26 13:23

Most találtam erre a receptre. A legközelebbi tésztafőzésnél ki is próbálom.
Ez a tésztalé felhasználási ötlet egyből megmozgatta a fantáziámat, és milyen sok mindenre használhatnánk a tésztalét: azt gondolom, hogy akár egy töltött karalábé vagy lazább főzelékek, levesek sűrítéséhez is felhasználható, úgy kevesebb lisztet kell használni, és biztosan selymesebb tőle az étel.
Sajnos az én dédim és nagyim nagyon hamar meghaltak, még kicsi voltam, de most, hogy ezt a receptet olvasom, előjönnek dolgok, és tényleg ők is felhasználták főzésre a tésztalét, sőt keményítették vele az ágyneműt.
Köszönöm az ötletet.
Üdvözlettel: Vivike

evapauer
Jolimami / evapauer Sun, 2013-12-01 17:23

Kedves Vivike!
Örülök, hogy megláttad a receptben a lényeget!
Nagymamim 103 évig élt, 2 háborút és egy forradalmat élt túl. Bizony meg kellett tanulnia az étel minden cseppjét-morzsáját felhasználni, hogy ne maradjon éhes a család. Talán ebből a spórolós gondolatból származik ez az ötlet, de nagyon bevált. A kifőtt keményítőtől lesz selymes a leves (és kemény az ágynemű...).
Bátran próbálkozz a sűrítéssel és ha kitalálsz egy jól használható módszert, örülnék ha értesítenél.
Köszönöm hozzászólásodat és örömteli sütés-főzést kívánok! Éva

evapauer
Jolimami / evapauer Thu, 2012-08-23 23:28

Kedves Éva-Anyóca!

Nagyon örülök, és most duplán elöntött a jó érzés: megmelenget,ha valakinek örömet tudok szerezni, másrészt remek dolog, hogy imádott Nagyim egyik konyhatitka nem merül a feledés homályába. 103 évig élt, sok praktikát tanulhattam Tőle, ez a tésztalé-felhasználás az egyik nagy kedvenc. Üdvözlettel: Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-08-23 23:36

Kedves evapauer!

Az csodás szép kor, amit a nagyi megélt! :-O

Igen, valahogy a nagyik tudtak, és nem pazaroltak, és ezt most nekünk is meg kell tanulni!!!, - végül is, rá kell, hogy jöjjünk, okkal csinálták, nem csak spórolás, hanem finomság is!
Köszönöm, és várom a következő recepteket is, főleg ha a nagyi is az ihletője volt, vagy készítette, csodákra képesek a nagyik, ezáltal mi is.:-o
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

40
újhagyma 5 közepes db
víz 2 l
1 csipet
bors 1 csipet
fűszerpaprika 1 kk
tejföl 2 ek
napraforgó olaj 1 ek