Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sertés-rilette

Sertés-rilette
Sertés-rilette
260 perc / előkészület: 20 perc sütés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vince napra készülődve, olyan ételt kerestem, amely kóstolóként könnyen tálalható, és jól illik a borok mellé. A rilette-re esett a választásom, és azt kell mondjam, nem döntöttem rosszul. Az elkészítésénél már csak a fogyasztása nyújtott nagyobb élvezetet. Saját sütésű, kovásszal készített zsúrkenyérrel kínáltam, amelyből az egyik fajta hagymás ízesítésű volt.
A rilette a francia konyha találmánya, egyfajta darabos húskrém. A szegények pástétomának is hívtak, mert régebben a leeső húsdarabokból, illetve az olcsóbb húsokból készítették, hájjal sütve. A sertés-rilette azon pástétomokhoz tartozik, amelyhez a húst nagyobb csíkokra vágják, és zsiradékban, lassú tűzön, hosszasan sütik (abálják), majd a húst szálkásra tépik, és a zsírral összekeverik.
A rilette-ről bővebben itt olvasható. A sertés-rilette nagy előnye, hogy hűvös helyen sokáig eltartható. Tárolhatjuk üvegben, fedeles cserépedényben. Aki egyszer megkóstolja, könnyen a rabjává válhat.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Azt a mennyiséget, amelyet nem tárolunk hosszabb ideig, miközben hűl a rilette, kevergethetjük, hogy krémesebb, pástétomosabb legyen az állaga. Frissen sült házi kenyérrel, pirítóssal, bor vagy tea mellé igen kiváló.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst és a hájat nagyobb kockákra vagy csíkokra vágjuk.
  2. A hájat egy nagyobb lábosban zsírjára kezdjük sütni. Amikor már a háj kezd kiolvadni, hozzáadjuk a húst, és lassú tűzön, többször kevergetve, fedő nélkül 1 órát pároljuk.
  3. Ekkor felöntjük fehérborral úgy, hogy a húst ellepje. Meghintjük kakukkfűvel, rozmaringgal, sózzuk és borsozzuk.
  4. Lassú tűzön, kis rést hagyva, lefedetten 3-4 órát sütjük.
  5. Ezt követően leszűrjük a húst, és hagyjuk hűlni, majd szálkáira szedjük.
  6. Ha maradt pecsenyelé, elválasztjuk a zsírtól (nálam nem nagyon maradt, így nem kellett szétválasztani). Ezt követően a szálkás húst ismét tűzre tesszük, és fokozatosan adagoljuk hozzá a zsírt, és ha maradt pecsenyelevet is, közben kevergetjük. Csak annyi zsír kell, amennyit felvesz a hús.
  7. Kisebb üvegekbe, cserépedénybe töltjük, és száraz, hűvös helyen tároljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 24 787
elküldve: 3
receptkönyvben: 119
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

darabos húskrém, rilette kovászos zsúrkenyérrel

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Sun, 2014-03-02 12:18

Kedves Tündér!

Már régóta terveztem rilette-t készíteni, -végre, -egy nagyobb társaság kedvéért-, elszántam magam, -érdemes volt, nagyon finom lett.
Remélem, nem haragszol meg, ha néhány, saját tapasztalatot ide írok, (csak azért, hogy, ha valaki szeretné elkészíteni, ne "riadjon meg" pl., a "hájolvasztásos dolog" miatt, bocs.)...
-szerencsémre, a hentesemnél nagyon finom "házi zsír" van, ezért úgy döntöttem, ha sertéshúsból lesz (dagadó és császárhús), akkor sertészsírral csinálom:
-a dagadót féltenyérnyiekre vágtam, a császárhús két centi vastag szeletekben volt eleve
-a besózott, befűszerezett húsdarabokat, kevés zsíron, egy serpenyőben mindkét oldalukon átpirítottam (tudom, ez egyik rillette receptben sincs így)
-ezután mentek át, egy jó vastag aljú lábosba
-mivel csak nagyon finom, testes vörösbor volt kéznél, abból kb. egy deci ment+némi víz, +zsír, ami ellepi, +vöröshagyma vastag cikkekben + 6-8 fokhagyma gerezd
-éppen csak "bugyogva", "lukas födő" alatt süldögélt kb. 8 órát (valószínűleg kevesebb is elég neki)
Az eredmény, ahogy írtam, isteni lett!
Őszintén szólva, azért írtam, mert szerintem, a rilette, egy nagyon klassz étel, érdemes megcsinálni, akár családnak, pláne egy nagyobb társaságnak. Viszonylag kevés munkával jár, előre készítendő, jól szállítható stb., -és szerintem, jó minőségű! zsírral is kiváló lett.
-Remélem, nem bántottalak meg, biztos vagyok benne , hogy a te recepted finomabb, így viszont, esetleg, kicsit "eccerűbb" lehet az "átlagos" háziasszonyoknak....

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Mon, 2012-02-27 23:12

Kedves Levendula! Ha nem kapsz hájat, nyugodtan használhatsz zsírt is (kb. 1 kg húshoz 4-5 dl zsír kell). A fenti receptnél kacsa testhájat -tehát nem bőrös hájat:) - használtam. (Ha jól emlékszem a Metróban vettem, de piacon baromfihúsos standoknál biztosan kapsz.) Ha friss disznózsírból szeretnéd készíteni, akkor zsírszalonnát kell venni (Metróban, de hentesnél is kapható, csak előre jó szólni:).
Remélem tudtam segíteni.
Tündér

ui.: Az említett műsort én is kedvelem!:)

Levendula
Levendula / Levendula Thu, 2012-03-01 11:09

Köszönöm a választ, nagy segítség lesz!
(Ne nevess ki, de elkezdtem a fagyasztóban egy műanyag tálban gyűjtögetni a csirkehájat .... végső kínomban, persze ... a férjem nagy kedvelője a csirke minden - leginkább csontos - alkatrészének, ezért elég sűrűn főzök csirkeaprólékból levest. A farháton, egyebeken rajtahagyott hájat eddig általában kidobtam - vagy belefőztem a macskának gyártott mindentbele ételbe -, és a rilette kapcsán eszembe jutott, hogy akár össze is gyűjthetném....de válaszod alapján kicsit gyorsabban is menni fog a "hájbeszerzés"! Köszönöm még egyszer és jó előre is szép hétvégét kívánok!
L.
ui: ... a pasas zseniális, közvetlen és halálszimpatikus. Ez az első és egyetlen olyan "főzős" műsor, ami elé a férjem is odaül néha ...imádom! :-)

Levendula
Levendula / Levendula Mon, 2012-02-27 15:18

Kedves Tündér,
nem túl régen találkoztam ezzel az étellel Hugh Fearnley-Whittingstall (River cottage) valamelyik műsorában. Hosszasan kutattam utána a neten és aztán meg itt volt az orrom előtt, szinte ....:-)
A következőt szeretném kérdezni - mint olyantól, aki már készített rilettet -: egy mezei háziasszony, aki nincsen megáldva disznót rendszeresen ölő rokonsággal, honnan szerezzen hájat? Hentesnél is próbáltam már, inkább nem mondom meg, hogyan néztek rám .....
Köszönöm előre is, ha válaszolsz!
L.

1080
sertéstarja 2 kg
kacsa testháj 1 kg
fehérbor 5 dl
kakukkfű 2 ek
rozmaring 1 ek
1.5 ek
bors 0 ízlés szerint