Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sertéscomb feketelevessel

Sertéscomb feketelevessel
Sertéscomb feketelevessel
180 perc / előkészület: 15 perc főzés: 150 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Misztótfalusi Kis Miklós 1698-as szakácskönyvének receptje, eredetileg így szól:

„Fekete lév.

Rendszerint fekete lével diszno húst, kereszt-tso(n)tot, malatzot, vag’ egyéb valami vadhúst szoktak fözni, illyenképpen: a’ húst megmosván, tedd-fel vizben, sóban, fözd-meg, egy darab kenyér-belet is melléje; azonban míg fö, almát, vereshagymát megtisztogatván, aprón kell vágni, és egy-kevés dió belet-is megtisztogatván, mosárban tör-meg, vagy egyéb edénybe(n), on(n)ét kivévén, a’ vágott almával, hagymával, vágd egybe egyszer-kétszer, és tedd serpenyöbe, önts etzetet belé, tartsd a’ tüzön mind addig, míg megfeketedik: az meglévén, a’ húst abárold meg; ezeket a’ szereket tedd belé, és a’ megfőtt kenyérbélt a’ maga levével verd által a’ szitán, hogy légyen sürütske a’ leve, mézeld-meg, hogy jó édes légyen, bors, gyömbér, szegfü ugyan jól, hogy megérezzék benne, egy marok dió bélt-is egészen, és ezeket együtt a’ hússal jól megfözvén, add fel.

Némellyek zöld tárkony levelet-is metélnek belé, de a’ nélkül-is jó, lássad te, mint szereted."

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Mivel az eredeti receptben a hozzávalókhoz nem adnak meg mennyiségeket, bármiből bármennyit tehetünk bele. Én így képzeltem, és így valóban finom lett. Köret nem szükséges hozzá, a hús a mártással nagyon laktató.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst feltesszük főni a sóval és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Lassú tűzön nagyjából egy órán át főzzük.
  2. Hozzáadjuk a kenyérbelet, és újabb egy órán át rotyogtatjuk.
  3. Ha már teljesen megfőttnek, puhának tűnik a hús, egy serpenyőben felhevítjük a vajat. Ebbe tesszük a nagyon apróra vágott almát, hagymát és 5 dkg diót. Én aprítógépet használtam. Hozzáadjuk az ecetet, és jó alaposan átpirítjuk, ez legalább 15 percet vesz igénybe
  4. A kenyeres főzővizet szűrőn átpasszírozzuk, majd beleöntjük az almás-hagymás-diós keveréket, hozzáadjuk a fűszereket, a mézet és a maréknyi dióbelet, amit nem aprítottunk fel. Visszatesszük bele a hús is, és még legalább 20 percig főzzük, de igazán lassú tűzön. Ha valamelyik fűszer ízét keveselljük, pótoljuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 107
elküldve: 0
receptkönyvben: 48
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Miss Lemon

Mióta szakács: 2012.04.06.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

fekete lé, fekete lév, főtt hús feketelével

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

423
sertéscomb 1 kg
víz 3 l
3 teáskanál
rozskenyér 25 dkg
dió 5 dkg
alma 2 közepes db
vöröshagyma 1 közepes db
vaj 1 ek
balzsamecet 3 ek
bors 1 kk
gyömbér 1 teáskanál
szegfűszeg 1 kávéskanál
méz 1 ek
tárkony 1 teáskanál
dió 1 marék