Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sertéskocsonya - ahogy M.Gabi készíti

Sertéskocsonya - ahogy M.Gabi készíti
Sertéskocsonya - ahogy M.Gabi készíti
380 perc / előkészület: 20 perc főzés: 360 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A családomban hagyomány Újévre kocsonyát főzni. Lehet azért, mert karácsony előtt szoktunk disznót vágni? :) Szóval a családi hagyományt követve minden évben főzök kocsonyát, de eddig nem aratott sosem nagy sikert:( Az idén egy kolléganőm kocsonyát hozott a munkahelyre ebédre (nála láttam a sárgarépa- tojás díszítést). Miután a körmöt és a csülköt a család nem igen szereti (de kell, hogy a kocsonya megdermedjen), így az idén karácsonykor a díszítés mellett 1 kg combot is főztem a kocsonyámba. A látvány - mint a képen látható- magáért beszél :) az íze??? karácsonykor főztem, szilveszterre új adagot rendelt a család :) Csak annyit mondok, ki kell így is próbálni:)

 

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Ha nyáron főzzük, fele adagot készítve hűtőben tárolhatjuk. Ha valaki nem bízik a receptben zselatinnal keményíthet, bár én sosem használom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csülköt, körmöt feltesszük nagy lángon főni annyi vízbe, hogy bőven ellepje, egy megfelelő nagyságú fazékba. Amikor felforr, leszedjük a habot a tetejéről (ha ezt elmulasztjuk, zavaros lesz a kocsonyánk).
  2. Habozás után takaréklángon bő 1 órát főzzük. Ezután hozzzátesszük a többi hozzávalót: húst, hagymát, sárgarépát, 1 fej fokhagymát, borsot, babérlevelet, ételízesítőt, sót (a tojást kivéve, mert az a díszítéshez kell majd). Takaréklángon kb még 4-5 órát főzzük (míg a csülök leválik a csontról). Ha megfőtt, tálba rakjuk a húsokat kicsit hűlni.
  3. Leszedjük a zsírt a kocsonya tetejéről.
  4. A főtt sárgarépát és a főtt tojást karikára vágjuk egy tányérra. A húsokat kicsontozva mélytányérokba szétosztjuk.(Nekem 13-14 normál mélytányérnyi jön ki ebből a mennyiségből.)
  5. Egy fej fokhagymát apróra vágunk, és ezt is elosztjuk a tányérokon. Minden tányér kap 1-2 karika sárgarépát, és 1-2 karika főtt tojást is. Felöntjük a lével. (Én egy merőkanálnyit teszek minden tányérba, mert így nem lötyög ki, míg kihordjuk a helyére a kamrába :) )
  6. A polcon aztán tetszőleges mennyiségű levet teszünk még a tányérokba.
  7. 24 óra elteltével fogyasztható:)
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 25 773
elküldve: 1
receptkönyvben: 75
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabó

Mióta szakács: 2011.11.14.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
konyhatechnológia: hidegkonyha
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, újév
nehézség: közepes
szezon: tél
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kocsonya, kocsonya sertéshúsból

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Biga
Gabó / Biga Tue, 2012-09-25 20:12

Ha van itthon uborka én is szoktam tenni:) Egyébként nem öntöm le az első vizet nem mosom le a húst még is ilyen szép tiszta:)

Mini
Mini Sun, 2012-01-01 19:47

Még egy tipp, hogy ne legyen zavaros a kocsonya. Az első felforrt levet leöntjük és lemossuk a húsokat.
A húslevesnél is ezt tesszük, így szép tiszta, átlátszó lesz.

Sancho
Sancho Tue, 2012-09-25 14:32

Azt nem szabad. Akkor hiába az egész, mert a lével a zselatint is kiöntöd. Csak lehabozni kell.

Mini
Mini Sun, 2012-01-01 19:42

Mi még savanyú uborka szeletet is teszünk bele.

507
füstölt sertéscsülök 60 dkg
sertéscsülök 1 kg
sertésköröm 0.5 kg
sertésfül 0.5 dkg
sertéscomb 1 kg
sárgarépa 1 nagy db
vöröshagyma 2 nagy fej
fokhagyma 2 fej
babérlevél 3 db
bors 4 dkg
0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
főtt tojás 5 db