Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sertéspörkölt Vicikótól

Sertéspörkölt Vicikótól
Sertéspörkölt Vicikótól
55 perc / előkészület: 10 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hétköznapi sertéspörkölt. És milyen finom tud lenni? Akárcsak a marha, vagy csirke, vagy.... Ennek az ételnek nincs story-ja, egyszerűen csak szeretjük. :-)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst megtisztítjuk, az esetleges nagyon zsíros részeket levágjuk, és a húst kockára vágjuk. A vöröshagymát apróra felvágjuk.
  2. Az olajat megforrósítjuk, és a hagymát üvegesre pirítjuk benne, majd levesszük a tűzről. Hozzátesszük a pirospaprikákat, kb. 1/2 dl vizet öntünk bele, és visszatesszük a tűzre.
  3. Azonnal beletesszük a húst, nagy lángon kavargatva pirítjuk, míg összeugranak, kissé megzsugorodnak a húskockák. 
  4. Közben beletesszük az apróra vágott fokhagymát, nem nyomjuk át, felkockázzuk, így sokkal jobb íze van, megsózzuk, és megszórjuk az őrölt köménnyel is.
  5. Ha nagyon pirulna, apránként kis adag vízzel mindig felöntjük.
  6. Végül, amint szép egyforma állagúak a húskockák, felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy épp ellepje.
  7. Lefedjük, és kb. 45 perc alatt puhára főzzük.
  8. Tetszés szerint galuskával, tészával, főtt burgonyával, stb. kínáljuk.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 37 812
elküldve: 4
receptkönyvben: 259
elkészítve: 31/45
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

fűszeres sertéspörkölt, sertéspörkölt lapockából, pörkölt sertéshúsból

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Sun, 2014-08-31 10:56

-Kedves Vicikó!
-Elnézést kérek, hogy - "ide dühöngök"-...
-Tegnap készült sertéspörkölt: -nagyon -"szép kinézetű"-, Metró-ban vett, sertéscombból:
-a szokásos, zsírban dinsztelt hagyma-alapra rátéve a húst, hamarosan, "magától" annyi "vízben úszott", hogy a puhulásig sem bírtam "elfőzni" eléggé...
-bocs., - csak azért írtam ezt, -mert, szerintem, "az elején", NE öntsetek alá vizet, -mert lehet, hogy a "húsban" túlságosan is sok lesz...-bocs.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2013-08-20 11:59

Igen, szerintem jóval többet fő a pörkölt mint 45 perc, sok vizet igényel, az pedig sok ízesítést.
Én raktam bele egy csomó fajta fűszert és borsot, paprika és paradicsom csak feldobja, kívánja az anyagot :)

Roli73
John / Roli73 Sat, 2013-01-26 16:14

Sokat gondolkoztam azon, hogy mitől is lett olyan finom és kapós ez a pörkölt.
:-)
Csakis az őrölt kömény lehetett a ludas.
:-)
Nagyon finom volt, ezentúl mindig így csinálom.
Grat

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2013-01-26 17:08

Kedves Roli73 - John!

Örülök, hogy ízlett a pörkölted, hát igen, sokszor az apróságokon múlnak " nagy " dolgok.
Köszi, hogy visszajeleztél, és hogy be is jelölted az elkészített receptjeid közé! :-)

Szép hétvégét kívánok Neked!
Üdv: Vici

t-soltesz
t-soltesz Sat, 2012-09-15 14:26

A megpirított hagymára teszem a húskockákat, azon addig pirítom, amíg a felületükön pörkréteg keletkezik, és csak ezután jön a fűszerpaprika, és a víz. Így a hús jobban pörkölődik, magába zárja a saját levét, és a paprika sem lesz keserű. Egy kevés őrölt fekete bors is kerül bele nálam. Főzelékfeltétnek is szoktam alkalmazni, a szaftja bármelyik főzeléket (zöldbab, kelkáposzta, borsó, stb.) finomabbá teszi.
Még egy ötlet a sertéspörkölttel kapcsolatban:
ha nincs időm-kedvem köretet készíteni hozzá, félbevágok zsemlét, az alsó feléből kiszedem a belét, helyére pörköltet kanalazok, beteszem a mikróba 10-15 másodpercre, és már fogyasztható is. Aki szereti, melegítés után tehet közé még salátát, vagy savanyúságot is.

Mutszi
Mutszi / Mutszi Mon, 2012-04-30 09:36

Kicsit másképp csináltam, én is több hagymával, 1db paradicsommal, 2db paprikával és csirkemellből, deeee az alapja ebből a receptből van :)
Szóval, köszönöm szépen és nagyon gusztusos a fotó :)

Petra Lászlóné
Petra Lászlóné Wed, 2012-04-25 11:40

Biztosan nagyon finom. Én ennél jóval több vöröshagymát piritok. Próbáld ki úgy is, még jobb.

666
sertéslapocka 800 g
vöröshagyma 150 g
napraforgó olaj 10 ek
fokhagyma 3 gerezd
fűszerpaprika 4 teáskanál
csípős fűszerpaprika 1 kk
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
1 tk
víz 1 dl