Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sertéssült tárcsalevélben

Sertéssült tárcsalevélben
Sertéssült tárcsalevélben
120 perc / előkészület: 60 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tárcsalevél egy mezőgazdasági talajművelőgép, a tárcsás borona szerszáma, ami a földben a használat során erősen kopik. Maga az eszköz gépi kovácsolással készül, majd edzéssel keményítik. A használat közben az erős súrlódás tükörfényessé koptatja.

Gasztronómiai felhasználása az 1980-as évektől kezdődik. A nagyteljesítményű gépeknél általában évente cserélik a tárcsaleveleket.  Valószínűleg egy gépműhelyben egy kreatív szerelő  kezdett először a lánghegesztő pisztollyal  felhevített tárcsalevélben szalonnát sütni. Ezután az addig ócskavasként kezelt kopott szerszámok új életet kezdtek és komoly csereértéket képviseltek. Az én tárcsám némi rábeszélés és egy üveg pálinka átadása után került birtokomba. A tárcselevél közepén lévő négyszögletes nyílást behegesztettem, a mozgatás és tárolás megkönnyítésére fület is kapott.  Rendsodrógép kerékfelnijéból készítettem tűzteret, amelynek három állítható magasságú lába van. Erre rakom rá a tárcsalevelet.

Ma már a nagy barkácsáruházakban, vagy  vásárokban különféle kialakításban vásárolhatóak az  utángyártott, nem  igazi tárcsák. Azonban ezek sütögetésre éppen úgy megfelelnek, mint az igaziak. Tisztításuk a bográcshoz hasonlóan homokkal súrolással történik. A tiszítás után a rozsdásodás ellen be kell zsírozni vagy olajozni.

hozzávalók / 12 adag

A húshoz

  • 3 kg sertéstarja (szeletelt v. sertéslapocka)
  • 3 kg burgonya (szezonban galambtojás nagyságú új, ez a legfinomabb)
  • 100 dkg (asztali az újburgonya tisztításához)
  • ízlés szerint

A pácoláshoz

A sütéshez

ajánlat

Kerti partihoz kiváló eszköz. Mindenféle zölségek, panírozott húsok, halak szabadban történő sütésére kiváló eszköz.

Ellenjavalat: a sok kisgyerek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hússzeleteket mindkét oldalán besózzuk és félretesszük.
  2. A fokhagymát megtisztítjuk és fokhagymapréssel szétzúzzuk.
  3. Összekeverjük a mustárt, a borsot, a kipréselt fokhagymát az olajjal.
  4. A hússzeletek mindkét  oldalát bekenjük a páccal, egy üvegtálba egymásra halmozzuk, és az esetleg kimaradt pácot ráöntjük.
  5. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Sürgős esetben is legalább 4 óra pácolás kell.
  6. Az újburgonyát megmossuk, lecsöpögtetjük, majd olyan tálba rakjuk, amit nem mar meg a só, és asztali sóval alaposan megszórjuk.
  7. Időnként rázogatva megforgatjuk, és kb. fél óra elteltével megtisztítjuk. A munkálathoz érdemes gumikesztyűt használni, mert a só marja a bőrt, a burgonya pedig befogja.
  8. A sütésnél a tárcsa méretétől függ a betöltendő olaj mennyisége. Egy 60cm átmérőjű tárcsába 0,5l olaj szükséges.
  9. A tárcsalevélben felhevítjük az olajat, a hússzeleteket a forró olajba mártjuk, így nem fog ráragadni a tárcsalevélre. Megfordításkor is mindig bemártjuk a forró olajba a húsokat.
  10. A tárcsalevél közepén a forró olajban az újburgonyát aranybarnára sütjük. Természetesen másféle körettel is elkészíthető.
  11. Friss salátával együtt tálaljuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 375
elküldve: 1
receptkönyvben: 94
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: grill
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tárcsás hús, sertés grillen, grillezett hús tárcsán,

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Tue, 2012-05-22 17:09

Kedves Szakácstársam!
3 db. 20x20-as zártszelvényt az egyik végétől 100 mm-re az oldalán kifúrtam és ide M12-es anyákra hegesztettem fel központosítva. ezzel a megoldással az anyákba csavart N12x40-es hatlapfejű csavar a kifúrt lyukon keresztül becsavarható a zártszelvénybe. Mindhárom zártszelvénybe beletettem egy-egy M12x 500 mm-es menetszálat( 1 méteres hosszban árulják ) amelyek egyik végére a vízszintessel kb. 30 fokot bezáró M 12-es fakötésű alátéteket hegesztettem fel. Ez felel meg a tárcsalevél domborúságának. A zártszelvényeket a felni oldalára függőlegesen egymással 120 fokot bezárva felhegesztettem. A csavarok oldása után a menetszárakat tetszőlegesen kihúzom és megszorítom a csavarokat. a menetszárakon lévő menet miatt rendkívül stabil. A megadott méretek a felni méretétől függenek. A felni oldalát a jobb huzat érdekében két oldalon kb. 100x100 mm. méretben kivágtam és egy kimustrált öntöttvas parázsrácsot raktam bele.
Remélem, hogy érthetően írtam le. Sok sikert az elkészítéséhez.
Jó sütögetést kívánok !
Zoli

kanszakács
cherry / kanszakács Thu, 2012-05-24 12:24

Igen,érthetoen,párszor átolvastam és megértettem.:-) nagyon ugyes megoldás,csak gratuláni tudok hozzá!

1307
sertéstarja 3 kg
burgonya 3 kg
100 dkg
0 ízlés szerint
mustár 3 ek
bors 2 kk
napraforgó olaj 1 dl
fokhagyma 1 fej
napraforgó olaj 10 dl