Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sfenj-a marokkói fánk

Sfenj-a marokkói fánk
Sfenj-a marokkói fánk
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy régi hagyomány és szokás is egyben, hogy Hanuka napján sok olyan ételt fogyasztanak, amelyben az olaj játssza a főszerepet. Az olaj ugyanis Hanuka csodáját szimbolizálja. A csoda i.e. 165-ben történt Jeruzsálem templomában. A hónap 25. napján a Makkabeusok egy kis csoportja visszafoglalta Jeruzsálemet. A szentélyt megtisztították és újból felavatták. Ennek emlékére nevezték el az ünnepet Hanukának, ami héberül „felszentelést” jelent. Miután a Makkabeusok megtisztították a szentélyt, csupán egy napra elegendő kóser olajat találtak, amellyel meggyújthatták a szent gyertyatartót, a menórát. Ahhoz, hogy új olajat tudjanak előállítani, 8 napra volt szükségük. Ekkor azonban csoda történt: az olaj, ami alig volt elég egy napra, nyolc napon át égett.
Ennek emlékére a Hanuka első napjától kezdve, minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok, és olyan helyre teszik őket, ahol hirdethetik az isteni csodát. A gyertyatartót, amelybe a gyertyákat helyezik, Hannukijának hívják.

 

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keverjük össze az élesztőt 4 ek narancslével, 1 tk cukorral és 2 tk liszttel, majd hagyjuk kb. 25 percig meleg helyen felfutni. 
  2. Egy másik tálban keverjük össze a többi hozzávalót, majd a két tálkát szakaszokban, lassan adjuk egymáshoz. Gyúrjuk egészen addig, míg egy lágy tésztát kapunk. Takarjuk le, tegyük meleg helyre és hagyjuk 1 órán át dagadni. 
  3. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 1 cm vastagságúra és szúrjunk ki 8 cm karikákat belőle. Az ujjunkkal formáljunk egy-egy lyukat minden egyes korong közepébe, majd sorakoztassuk őket zsiradékkal kikent sütőlapra. Hagyjuk így egy fél óráig állni (itt majd ismét kel egy kicsikét). 
  4. Hevítsünk 5 cm vastagságban olajat egy lábasban. Süssük a korongokat aranybarnára, hagyjuk kihűlni őket, s végül forgassuk őket porcukorba.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 003
elküldve: 2
receptkönyvben: 62
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Na ezt süsd ki!

Mióta szakács: 2012.02.05.
47 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, Anyák napja, hanuka
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: fánk
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

marokkói fánk, fánk, narancsos fánk

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1595
instant élesztő 8 kávéskanál
narancslé 125 ml
tojás 2 db
napraforgó olaj 4 ek
cukor 4 ek
narancshéj 1 narancsból nyert
finomliszt 500 g
napraforgó olaj 5 dl
porcukor 2 ek