Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sfogliatelle

Sfogliatelle
Sfogliatelle
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hagyományos szalagos fánk eddig nem sok sikerrel kecsegtetett, de ez valami hihetetlen finom, bár nem egyszerű elkészíteni, de megéri...

Eredete: olasz fánk, Pugliából, bár ott fémkúp formákra csavarva szokás megsütni...

A recept a Stahl magazin egyik tavaszi számából származik.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Sütőzsiradék

Minden fázishoz
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A disznózsírt a mélyhűtőben fagyosra dermesztjük.
  2. A tojássárgájákat kézi habverővel elhabarjuk 3/4 dl vízben.
  3. A lisztet egy nagy tálban összevegyítjük a sóval és a cukorral.
  4. A lisztes tálba belereszeljük a fagyos zsírt, aztán a lisztes keveréket minél gyorsabban összemorzsoljuk a zsírral. Apránként hozzáadjuk a vízzel habart tojássárgájákat, és az egészből tésztát gyúrunk.
  5. A tésztát enyhén lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, és háromszor hajtogatjuk. Először vízszintes irányban képzeletben harmadoljuk a tésztát, és a felső harmadát ráhajtjuk a középsőre, erre pedig az alsó harmadát. 90 fokkal elfordítjuk, kinyújtjuk 1/2 cm vékonyra. Ha ez megvan, akkor harmadolva összehajtjuk úgy, ahogy az előbb tettük. Ez volt az első hajtogatási menet. Ezután a tésztát minden menet előtt elfordítjuk 90 fokkal, majd kinyújtjuk, a többi ugyanaz.
  6. A tésztát folpackba csomagolva 1 órát szobahőmérsékleten pihentetjük. Ettől megpuhul.
  7. Közben a töltelékhez a tojássárgájákat, az étkezési keményítőt, a fél vaníliarúd kikapargatott belsejét, a reszelt narancshéjat és a tejet kis edényben, kézi habverővel csomómentesre keverjük. Mérsékelt tűzön, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről, elvegyítjük benne a cukrot. Átöntjük egy tálba, hogy mielőbb kihűljön.
  8. A tésztát enyhén lisztezett deszkán, a nyújtófával 2 mm vékonyra nyújtjuk, kb. 50×40 cm-es téglalap lesz belőle. Fűrészfogú késsel 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk, és azok közepébe 1-1 csapott ek tölteléket rakunk. A tésztanégyzetek széleit vékonyan megkenjük tojásfehérjével, amelyet előtte villával enyhén felvertünk, aztán mindegyiket félbehajtjuk, háromszög formájú tasakokat kapunk. Az összeérő tésztaszéleket összenyomjuk.
  9. A sütéshez 5 cm-es rétegben olajat forrósítunk, egy kb 24 cm-es serpenyőben. Beletesszük a fánkokat, és miután feljöttek az olaj felszínére, először 1,5 percig, majd fordítás után 1 perc alatt megsütjük őket.
  10. Sütés után papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges olajat, és porcukorral megszórjuk. Kb 20 db lesz belőle.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 203
elküldve: 2
receptkönyvben: 58
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

A Nünüke

Mióta szakács: 2013.03.29.
9 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, ebéd, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: fánk
nehézség: nehéz
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

olasz fánk, töltött fánk, vaníliakrémes fánk

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ziznya
ziznya Thu, 2017-03-16 09:36

A tésztát érdemes minél vékonyabbra nyújtani, különben nem sül át a belseje, és ilyen vastag és nehéz lesz mint a képen.
Stahl Judit oldalán láttam én is a receptet, azon a képen jóval vékonyabb a kész fánk tésztája (feltételezve, hogy azok az általa készített fánkok).
Az ízében nagyon domináns a narancs.
Mindentől függetlenül nekünk ízlett, család gyorsan megette.
De ha legközelebb nekiállok, addig nyújtom a tésztát, amíg csak lehet.

760
sertészsír 7.5 dkg
tojássárgája 2 db
finomliszt 50 dkg
1 csipet
cukor 7.5 dkg
tojássárgája 2 db
étkezési keményítő 3.5 dkg
vanília 0.5 db
narancshéj 1 narancsból nyert
tej 2.5 dl
cukor 7.5 dkg
tojásfehérje 1 db