Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Skandináv kenyér

Skandináv kenyér
Skandináv kenyér
105 perc / előkészület: 30 perc sütés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem a Wasa típusú kenyeret, mert egészséges és finom, ezért szerettem volna, ha saját magam készítem el, és végre meg is tettem. Ez itt az első próbálkozásom eredménye. Nekem egy kissé keményebb lett a kelleténél, de még úgy is nagyon finom. Szerintem ha hozzáteszünk egy kis száraz élesztőt, akkor ropisabb lesz és nem kemény. Következő alkalommal én úgy csinálom, hadd lássuk, úgy milyen.
 

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagyobb tálba öntünk mindent, és a végén hozzáadjuk a vizet, jól összekeverjük.
  2. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  3. Előveszünk 2 gáztepsit, és letakarjuk sütőpapírral, majd leszórjuk egy kis lisztel és vékonyan (kb fél centi vastagsággal), egyenletesen (én egy kanalat használtam) elterítjük.
  4. A tetejét megnyomkodjuk az ujjunkkal, hogy göröngyös legyen aztán egy pizzavágóval 10x6 cm-es szeleteket vágunk, a végén pedig leszórjuk a tetejét egy kis korpával.
  5. Sütni hagyjuk 45 percig, aztán lehúzzuk 100 fokra, és megpattintjuk az ajtót, így hagyjuk száradni 30 percig.
  6. Hagyjuk hogy kihűljön, és darabokba szedjük (kb. 20 db lesz belőle), majd tároljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 475
elküldve: 13
receptkönyvben: 251
elkészítve: 6/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Szidi

Mióta szakács: 2011.02.26.
1 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: skandináv
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

knäckebröd, zabpelyhes-korpás kenyér

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kodia1
Kodia1 Wed, 2014-06-18 12:12

Nagyon jó a recept, bár én egy-két változtatást végeztem rajta. Teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet használtam, most csak ez volt itthon, zabliszt helyett darált zabpelyhet használtam (olcsóbb). Így is működött. Köszönöm a receptet.

Klaudia

D. Kata
D. Kata Wed, 2013-05-22 21:23

Kedves Szidi!
Tegnap délben találtam rá a receptedre, estére pedig már el is készítettem próba képen csak fél adagot. Tettem bele olajat is a fél adag tésztába 1/4 csészével, élesztő helyett szódabikarbónával. Candidás vagyok ezért sem élesztő, sem sütőport nem használhatok. A kenyérkék omlósak is, meg ropogósak is, és szépen egyben vannak a lapocskák. A nyers tésztától kicsit megijedtem, mivel nagyon hígra sikerült, ezért nem is tudtam felszelni, csak tíz perc sütés után. Sütni 180 C-n légkeveréssel 20 percig, majd felhúztam 200 C-ra újabb 20 percre, majd a sütőben hagytam kihűlni, nyitott ajtónál.

Köszönöm szépen a receptet!

gara
gara Tue, 2011-03-29 08:54

Hú ha ezt jól elnéztem most látom hogy nem is kell bele :-) , napraforgó magot azt tettem bele :-) Ja és ki is nyomtattam a receptet , ez már nem semmi :-) :-).Szerintem olajból egy fél deci jót tesz neki , legalább is nem fog annyira töredezni szerintem.
Elnézést kérek hogy olyanért reklamáltam ami nem is a Te hibád.
Üdv: Gara

gara
gara Mon, 2011-03-28 13:43

Ja még egy tettem bele szárított élesztőt így tényleg ropis lett :-)

gara
gara Mon, 2011-03-28 13:40

Kedves Szidi!
elkészítettem ezt a finom kenyeret icipici változtatással mert nem volt itthon zablisztem én teljeskiörlésű rozslisztet tettem helyette , így is finilett szerintem.De lenne kérdésem az olajat meglehetne felezni mert én sokallom kicsit, érződik rajta az olaj íz . A kész kenyér darabok azok jól sikerültek én kicsit kisebbre vágtam őket, ja és egyszerre tettem a sütőbe a két tepsit energia takarékosságból, sütés felénél cseréltem meg őket.
Üdv.Gara

Gherman Brigitta Szidonia
Szidi / Gherman Brigitta Szidonia Mon, 2011-03-28 15:55

Kedves Gara!

Első sorban sajnálom, de nem olajat, hanem napraforgómagot kell tenni bele. Örvendek, hogy száraz élesztővel ropisabb lett. Én friss élesztővel próbáltam, de még úgy is kissé kemény, majd megpróbálom több élesztővel, hátha ropisabb lesz....az is lehet, hogy az olaj segített rajta, ki kell próbáljam egy kevéssel. Takarékosság és idő szempontjából én is a két tepsit egyszerre teszem be és időközben megcserélem őket, hogy biztosra átsüljenek. Ellenben azt tapasztaltam, hogy minél vékonyabb rétegben helyeztem el, annál jobb lett.
Üdv, Szidi

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2011-03-16 17:12

kedves Szidi!
nagyon szper ez a recept! köszönöm, hogy megosztottad velünk!
további sok ilyen jót!
üdv,
toma

844
zabliszt 1 bögre
teljes kiőrlésű liszt 1 bögre
zabpehely 1 bögre
zabkorpa 0.5 bögre
búzakorpa 0.5 bögre
lenmag 10 dkg
szezámmag 10 dkg
napraforgómag 10 dkg
2 teáskanál
víz 7 dl