Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Slambuc Nagyitól

Slambuc Nagyitól
Slambuc Nagyitól
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Debrecen a szülővárosom, ezért is nagyszüleimnél elég gyakran az asztalra került ez az étel, papám kedvence volt. Leggyakrabban kint a kertben, bográcsban csináltuk. Gondolom, nem kell elmondanom, hogy mennyivel finomabbak az otthon készülteknél. :) Valaki tarhonya vagy kolbász nélkül csinálja, vagy paradicsomot is rak bele, de én most a sajátunkat szeretném megosztani. :)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Azért kezdtem el először serpenyőben csinálni, majd fazékban folytatni, mert egyszerűbb a szalonnát és a tésztát kiszedni belőle.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben némi olajon zsírjára fonnyasztjuk (lehetőleg zsírosabb szalonnát próbáljunk beszerezni).
  2. Ha ezzel megvagyunk, halásszuk ki a szalonnát, és akkor mehet bele a lebbencs tészta, ha túl nagy lenne, törjük ketté. (Vigyázzunk, próbáljunk ne sok apró törmeléket ezzel produkálni, mert az könnyen oda fog égni.) Mindig annyi tésztát rakjunk bele, hogy meg tudjon mindegyik pirulni, és könnyen át tudjuk fordítani. Akkor jó, ha elveszítette már fehér színét, és barnásat kapunk. Kiszedjük, és rakhatjuk bele a köv. adagot is. Ha felszívta volna a zsírt/olajat, pótoljuk.
  3. A serpenyőben megmaradt olajon a tarhonyát megpirítjuk, majd az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk benne. Levesszük a tűzről, és ízlés szerint 2-3 ek paprikát feloldunk benne (mondjuk én beleraknék egy 4-et is. :) ) Ha szükséges, öntsük fel kis vízzel, és öntsük egy nagy fazékba.
  4. A krumplit meghámozzuk, max 1,5 cm-es darabokra szeljük, a fazékba rakjuk minden hozzávalóval együtt, és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Sózzuk, lefedjük, és kb. 30-40 percig főzzük. Közben nem árt folyamatosan ránézegetni és kavargatni, ha elfogyna a víz, akkor azt mindig pótoljuk. A tarhonya és a lebbencs sok vizet szív fel. Ha nem figyelünk oda, könnyen odaéghet.
  5. Ha az étel majdnem kész, a felkarikázott szárazkolbászt hozzáadjuk, és készre főzzük. A legtöbb idő a krumplinak kell. Ha több lével szeretjük, öntsünk hozzá kevés vizet. Tálaláskor, ha szükséges, sózzuk újra. Borsozzuk ízlés szerint, és tálaljuk kovászos uborkával.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 170
össznézettség: 94 418
elküldve: 4
receptkönyvben: 352
elkészítve: 14/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Julie

Mióta szakács: 2010.03.03.
67 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

slambuc, öhöm, toporgó, szuszóka

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

thajni
thajni Thu, 2015-12-03 17:49

Nagyon finom volt! Mi is elkészítettük a nyáron bográcsban és mindenki megnyalta a 10 ujját utána! :))) Egyszerű és nagyszerű!:)))

hmarika
hmarika Fri, 2014-12-19 21:56

Kolbász és tarhonya nélkül hosszabb lére engedve, 2-3 tojással a végén besűrítve én Karcag környékén "Galaburgyi" néven ismerem.

Jutti
Julie / Jutti Fri, 2014-10-17 12:06

Ez semmitől, a story mezőben említettem, h gyerekkoromban sokszor kint főztünk. Feltüntettem volna, hq bográcsos lenne. :)

Jutti
Julie / Jutti Fri, 2014-10-17 12:14

Most látom h kategóriának bográcsos van kiválasztva, valószínű h a nosalty keze van a dologban. Ki is javítom. :-)

669
burgonya 70 dkg
tarhonya 10 dkg
tészta 30 dkg
parasztkolbász 15 dkg
füstölt szalonna 15 dkg
vöröshagyma 1 nagy db
napraforgó olaj 0.5 dl
fűszerpaprika 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 8 dl