Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sóágyon sült rozmaringos csirke

Sóágyon sült rozmaringos csirke
Sóágyon sült rozmaringos csirke
70 perc / előkészület: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sóágyon sütés egy konyhatechnológiai eljárás, mely során a só nem fűszer szerepét tölti be, hanem annak hatására különlegesen sül a hús. Ugyanis magába szívja a csirkéből kisülő nedvességet, és hőtartó is, ezáltal a csirke száraz forróságban sül, hasonlóan a kemencéhez. A végeredmény pedig finom, ropogósra sült csirke, ami belül omlós marad, nem szárad ki (a csontot könnyedén ki tudtam húzni a combból).

Tehát nem kell félni, nem lesz túl sós a csirke, sőt érdemes azért fűszerezni, megsózni is.

Azoknak ajánlom, akik úgy szeretik a csirkét, ha a bőre finom ropogósra sül. :)

Egyszerű módszer, és még a mosogatást is megkönnyíti, mert a végén a „koszos” sót egyben ki lehet szedni a tepsiből. :)

Egyben egy egész csirkét is süthetünk, csak akkor kb. 1 és negyed óráig süssük (csirke méretétől függ), és a hasüregébe tehetünk még egy fél citromot is. Mi ketten nem eszünk meg egy egész csirkét, és nem igazán vagyunk oda az aprólékért, ezért én csak a javát sütöm meg, a többiből pedig húsleves készül. :)

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Én nagyon szeretem a rozmaringot, és most volt itthon friss, azért azt használtam, de tetszés szerint bármivel fűszerezhető, akár készen kapható fűszerkeverékkel is ízesíthetjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 kg sót öntsünk egy tepsibe.
  2. A csirkét dörzsöljük be az olaj, zúzott fokhagyma és rozmaring keverékével, majd sózzuk meg, de csak ott, ahol nem érintkezik a sóval, a tetejét.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50-60 percig süssük, amíg szép pirult színe nem lesz.
  4. Ha egyben sütjük a csirkét, akkor kb. 1 és negyed óráig süssük (csirke méretétől függ), és a hasüregébe tehetünk még egy fél citromot is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 45 679
elküldve: 11
receptkönyvben: 410
elkészítve: 24/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Audrey

Mióta szakács: 2013.10.02.
71 recept

receptjellemzők

egyéb elnevezések

sóban sült csirke, sült csirke, són sült csirke, sóágyon sült csirke, rozmaringos csirke, ropogós csirke

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Farkas Katalin
Farkas Katalin Mon, 2015-05-11 22:53

Én már egészben, és különböző alkatrészeit is sütöttem a csirkének sóágyon. Mindig finom és szaftos volt. Nem kell letakarni fóliával. Az enyém annyiban készül másképpen, hogy félidőben megfordítom az adott húst, kivéve az egész csirkét. Egész csirke, annyi perc, ahány deka. comb 30-30 perc, szárny, far-hát 20-20 perc sütés oldalanként.

pinki481
pinki481 Mon, 2015-05-11 17:07

Kedves Audrey! A 2. pontban leírt sózási technikát nem értem. " Sózzuk,de csak ott, ahol nem érintkezik a sóval" ?????

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Tue, 2015-05-12 09:14

Kedves pinki481!
Igen, elméletileg ott kellene csak sózni ahol nem érintkezik hússal. Farkas Katalin módszere tetszik, ki fogom próbálni legközelebb, hogy félidőben megfordítai, így mindkét odlalon érintkezik sóval:)
Én egyébként biztos ami biztos alapon be szoktam picit sózni mindenhol előtte, és úgy sem lett túl sós a végeredmény.

B.Betti
B.Betti Mon, 2015-05-11 13:26

Szia, nagyon érdekel ez a sütési mód. Az a kérdésem, hogy nem is kell letakarni mondjuk alufóliával? Köszönöm :)

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Mon, 2015-05-11 16:26

Kedves B.Betti!
Én is furcsállottam, de nem kell letakarni:) Mondjuk gázsütőben én egy időre letakarnám mert abban szerintem azért kiszáradhat.
Üdv.
Audrey

521
csirke 1 kg
olívaolaj 1 ek
rozmaring 2 szál
fokhagyma 3 gerezd
100 dkg