Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sóban sült hal

Sóban sült hal
Sóban sült hal
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pancreatitis-es (hasnyálmirigy-gyulladás) diétában zsír- és fűszerszegény ételeket szabad csak fogyasztani. Mikor már unalmas a csirkemell, pulykamell, és persze az olajban sütés szóba se jöhet, remek, mégis egyszerű megoldás a sóban sült hal!
Kalóriaszegény, fogyókúrás diétába is jól beilleszthető, főleg fehér húsú halból készítve.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Elsősorban hasnyálmirigy -gyulladással élők számára ajánlom, de jól beilleszthető bármely emésztőrendszert kímélő diétába, fogyókúrába is!

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az egész friss halbelsőségét eltávolítjuk, alaposan megmossuk. A pikkelyeket nem kell leszedni, de jól meg kell sikálni. A citromot körömkefével, meleg víz alatt megtisztítjuk.
  2. Egy tepsiben elterítjük a só felét, a halat belülről is megsózzuk, a hasüregébe rakjuk a petrezselymet és 1-2 citromkarikát, és a sóágyra helyezzük.
  3. A maradék sót a tetejére szórjuk, rányomkodjuk, és vízzel megspricceljük. Ettől összetapad, sütés közben kemény kérget képez.
  4. Előmelegített, 190 fokos sütőbe tesszük.
  5. 40 perc sütés után kivesszük, a sóréteget megütögetjük, ami a hal bőrével együtt le fog válni. (Pikkelyes hal esetén. Ha a pikkelyeket eltávolították, a képen látható módon a bőr a halon marad. Ezt egyszerűen hosszában, középen az ún. oldalvonalánál bevágjuk, és két oldalra könnyedén lehúzzuk róla.)
  6. Friss salátával tálaljuk, krumplipürét, petrezselymes burgonyát, vagy párolt rizst adhatunk mellé.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 4 230
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Mercédesz

Mióta szakács: 2015.12.05.
3 recept

egyéb elnevezések

sóban sült hal, sókéregben sült hal

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mercidesign
Mercédesz / mercidesign Mon, 2016-01-25 11:18

Kedves Zoli!

Köszönöm, meglesz! Nálam életre szóló diéta ez!
Zsír- és fűszerszegény étrend. Akár trendi is lehetne :-)

Én egy centi sót használok, körbe mindenhol, így nem kell alufólia, gyakorlatilag mindegy, milyen a tepsi, akár jénaiban is lehet.
Én is sütök csirkét is így, de a halban az a kicsit más, hogyha rajta van a pikkelye, belekapaszkodnak a sószemcsék, és ahogy szedem le a sót, egyből a gyönyörű rajzolatú halhús tűnik elő.
Van egy még varázslatosabb módszer, amiről sajnos nem tudok képet produkálni, majd ha egyszer lesz kemencém: az agyagban sütés!

pataygyz
Zoli / pataygyz Sun, 2016-01-24 10:50

Kedves Mercédesz!
A sóban sütést tudtommal a rómaiak találták ki elég régen. Rendszeresen szoktam szárnyas húsokat, elsősorban bőrös csirkecombot és bőrös csirkemellet sóágyon sütni. Rozsdamentes tepsiben kb. fél centi vastagon elterítem a sót és erre rakom rá a sütni valókat. letakarom alufóliával és 170 fokon párolom kb. 30 percig. Ezután a fóliát leveszem és rápirítok 200 fokon, ameddig a bőre aranybarna nem lesz. Ez is zsírmentes és bőrére pedig mindig van vevő a családban. A halt viszont eddig még nem próbáltam ki így sütni, ezért pisztránggal ki fogom. Én a szénhidrát bevitelét próbálom diétával csökkenteni. Mellesleg a diétám az epémnek sem árt. További sikeres sütés- főzést és türelmes diétázást kívánok:
Zoli

93
hal 60 dkg
citrom 1 db
petrezselyem 1 szál
100 dkg