Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sodort nudli

Sodort nudli
Sodort nudli
30 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok nudlit és gombócot megfőztem az életemben, de sosem voltam vele elégedett. Mindig az anyukám nudlija jutott az eszembe, és csak kísérleteztem, hogy valamennyire is hasonló legyen. Azt tudtam, hogy Ő nem tett bele tojást. Az Övé mindig olyan finom lágy volt. Ez a mai valamennyire hasonlít hozzá. Mi is mákkal, dióval, prézlivel, darával szoktuk enni. A levéből pedig levest főzött. Hol fokhagymás leves volt, vagy gombócos leves. Gombócokat rakott ebből a tésztából a levesbe. Istenem, de nem szerettem a gombócos levest! Egy alkalommal a gyerekeim kicsik voltak és eszembe jutott a gombócos leves, hát elkészítettem. A gyerekek ették a levest, de a gombóc az a tányérban maradt. Megkérdeztem, hogy miért nem ették meg? A válasz, hogy nem ízlik a gombóc. Elnevettem magam és bevallottam, hogy gyerekkoromban nekem sem ízlett. Többet nem főztem nekik. Ebből a tésztából szokott olajban sült pogácsát is készíteni és gombócot. Pogácsát is sütöttem, de ebbe több sót kevertem. Már tesztelve is lett legalábbis a pogácsa, és a fiamnak ízlik, aminek nagyon örülök.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

20 dkg lisztet mértem ki, és ennyivel is dolgoztam össze. Két részben főztem ki a nudlikat, mert kíváncsi voltam, hogy milyen lesz kifőtten az állaga. Egy kicsit gyöngének láttam, ezért egy kevés lisztettel még átgyúrtam, de nem kellett volna, mert ahogy kihűl, keményedik a tésztája.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző este a krumplit héjában megfőzzük.
  2. Másnap megpucoljuk, és lereszeljük.
  3. Hozzáadjuk a kimért lisztet és összegyúrjuk.
  4. Meglisztezett gyúródeszkára tesszük.
  5. Kézzel kb. 1 cm-re elnyomkodni, csíkokra vágjuk, azokat szintén felvágjuk nudlikra, de kisodorjuk a lisztes deszkán.
  6. Vizet teszünk egy nagy edénybe, felrorraljuk, és a lobogó vízben megfőzzük.
  7. Amikor feljön a víz tetejére, még kb. 1 percig főzzük, majd leszűrjük.
  8. Ízlés szerint édesen, sósan tálaljuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 26 792
elküldve: 4
receptkönyvben: 215
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: -

szakács

helena26

Mióta szakács: 2011.09.18.
458 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

A nagyi sodort nudlija, krumplinudli, burgonyás nudli tojás nélkül

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

maricska55
maricska55 Sun, 2014-03-30 19:14

Én is szoktam 1 tojást beletenni,ugyanígy a gombóc tésztájába is.Régen én is tojás nélkűl készítettem,de így jobb.

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sat, 2013-03-09 12:08

Kedves helena26!
Ma ebédre készítettem el, nagyon ízlett a gyerekeimnek. Köszönöm a receptet :)

kacsika
kacsika / kacsika Sat, 2012-11-10 12:34

Minél több a tojás benne annál keményebb a tészta. Igazán akkor jó a nudli ha puha. Bár az igazság az hogy így nehezebb vele dolgozni, és nagyon "enged" a tészta, de így a finom.

kanalasvaléria
kanalasvaléria Mon, 2012-07-30 17:37

Sima liszttel nem lehet megcsinálni? Az én anyukám pedig simával szokta, és mindig jól szokott neki sikerülni.

helena26
helena26 / helena26 Sun, 2012-07-29 14:20

Igen ,sokan úgy készítik,hogy tesznek bele tojást,viszont csupán a liszttel elkészíteni sokkal nehezebb, nehéz eltalálni a megfelelő állagát a núdlinak. Nem egyforma a burgonya sem,ha vizesebb,akkor több liszt szükséges.
Én sem teszek bele zsírt és tojást. Édesanyám készítette így!
Viszont kívánok kellemes vasárnapi délutánt!
helena26

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-07-29 09:34

Nagyon olyan a kép alapján, mint amit a nagyim készített,...köszönöm.:-)

/ Nem tudom, de én anyumtól, és az összes női rokontól úgy tanultam, hogy kell bele 1-2 kanál házi sertés zsír,..van, nagynéni, unokatesó, akik tojást is tesznek bele, hogy miért? - végül is elkészíthetőek úgy is, és finom is ,de a végeredmény, ehető, laktató finomság, de nem az igazi:-)) .
Lehet, azért nem hasonlított a nagymamáméra, mert ő nem tehetett bele, se tojást, se zsírt? /

Köszönöm, ki fogom próbálni.
Szép vasárnapot kívánok!
Éva-Anyóca

378
burgonya 850 g
rétesliszt 280 g
1 kk