Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sofrito - a korfui marharagu

Sofrito - a korfui marharagu
Sofrito - a korfui marharagu
135 perc / előkészület: 15 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha már mi nem mehetünk Görögországba, akkor Görögországnak kell hozzánk jönnie - például ebben a korfui marharagú formájában. A húsétel különlegességét a savasság és az édesség húsoknál szokatlan párosítása adja, amit fehér balzsamecettel varázsolunk bele. Aki egyszer megkóstolja, biztosan repertoárra fogja venni!  Köretnek pedig mindenképpen érdemes kipróbálni hozzá az ecetes-olívás tört burgonyát.

Maga a sofrito egyébként a legtöbb spanyolajkú országban egy sűrűre főzött, hagymás-paradicsomos-paprikás-olajos alapszaft, amit nagyon széleskörűen használnak, és aminek pontos elkészítése országonként és régiónként változik. Ezzel szemben a görögországi Korfu szigetén ezt a konkrét marharagút nevezik így, ahová az eredeti sofrito valószínűleg némi szefárd zsidó behatás után (ők adták hozzá a húst), itáliai közvetítéssel juthatott el.

receptet Akis Petretzikis-től lestem, ő egy görög gasztroblogger/vlogger, érdemes követni!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A marhahúst (nyakból vagy lábszárból szuper) nagyobb darabokra kockázzuk. Alaposan sózzuk-borsozzuk, majd meghintjük egy-két evőkanál liszttel és összeforgatjuk. Akkor jó, ha a liszt egyenletes bevonatot képez a húsdarabokon.
  2. Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat - mindenképpen olyan fajtát használjunk, ami bírja a hőkezelést. Rádobjuk a húsdarabokat, mérsékeljük a lángot, és mindkét oldalukon aranybarnára pirítjuk őket.
  3. Hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt fokhagymagerezdeket, a száraz fehérbort, valamint a fehér balzsamecetet. Keverünk az egészen egy alaposat, majd lefedjük, és hagyjuk alacsony lángon fél órát párolódni.
  4. Ezután meghintjük egy kevés cukorral - erre azért van szükség, hogy a sok savasságot kicsit ellensúlyozzuk. Eztán öntsük fel a húsleves alaplével.
  5. Kóstolgassuk, korrigáljuk a só- és borsmennyiséget, illetve ha kell, adjunk hozzá még egy keveset a hiányzó ízekből (édesség, savasság). Keverjük meg alaposan, majd hagyjuk 1,5-2 órát takarékon főni, időnként meg-megkeverve.
  6. Frissen aprított petrezselyemmel és reszelt citromhéjjal meghintve kínáljuk. Köretnek szuperül áll hozzá krumplipüré vagy rizs, de ha rám hallgattok, ecetes-olívás tört burgonyát készítetek mellé.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 010
elküldve: 1
receptkönyvben: 43
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
105 recept

receptjellemzők

konyha: görög
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

lassan főtt marha

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

437
marhahús 75 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
finomliszt 2 ek
olívaolaj 4 ek
fokhagyma 5 gerezd
fehérbor 1.5 dl
fehér balzsamecet 1 dl
cukor 1 ek
marha alaplé 3 dl
petrezselyem 1 csokor
citromhéj 1 citromból nyert