Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sokacbab erdész módra zöldfűszerekkel

Sokacbab erdész módra zöldfűszerekkel
Sokacbab erdész módra zöldfűszerekkel
210 perc / előkészület: 30 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mohácson hagyományosan megrendezik a  "mohácsi sokac babfőző fesztivált" (köcsögösbab, cserepesbab, stb ki hogyan szeretné). Ez a nagyszerű és egyszerű étel ötlete vitt rá, -illetve az, hogy nem jó 40 fokos melegben tüzelni fával a napon. Az ételt újragondoljam és más ízvilággal ruházzam fel. Sok örömünk telt az elfogyasztásában és a főzésében is, köszönöm Bosnyák Roland kürtművésznek a találó nevet az ételnek.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Remekül illenek hozzá a fehérborok, pl rizling.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Autentikus mohácsi "babfőző edény" illetve hasonló cserépedény beszerzése! Ha ez megvan, ebben beáztatjuk a babot 1 éjszakát, az edénynek is jó, ha be van áztatva, nem reped meg olyan könnyen.
  2. Ezt a vizet kiöntve, elkezdjük egymásra halmozni a hozzávalókat a cserépedényben - "szintenként".
  3. Elsőnek gulyáshús méretűre felkockázott sertéscombot és a kulent, illetve a paprikás szárazkolbászt tesszük az edénybe, majd a zöldfűszerek felét (1 csokor), a beáztatott szárazbabot, és a felkarikázott zöldségeket.
  4. Feltöltjük vízzel az edényt addig, míg az edény szűkülni kezd, és a forrástól 2 órát főzzük.
  5. 2 óra letelte után a negyedelt gombákat és a tört paprikát beletesszük (ki mennyire szereti "pirosan" a gulyás jellegű ételeket), beállítjuk a sót, amit azért ekkor, mert a szárazkolbász is tartalmaz fűszereket, amik mostanra már kiáztak, itt jön a maradék zöldfűszer is a képbe.
  6. Kb 1 óra hosszára visszakerül még a sütőbe, kb 180 fokra, a lényeg hogy forrjon, de ne túl vadul!
  7. Ha a bab és a hús megpuhult, az étel elkészült, kevergetni nem kell, nehéz is lenne (én egyszer a 2 óra végén szoktam jól átforgatni).
  8. Tálalhatjuk friss fehérkenyérrel, vagy ki hogyan szokta, esetleg csipetkével.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 8 378
elküldve: 3
receptkönyvben: 133
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Gasztro hedonista

Mióta szakács: 2012.08.26.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

köcsögösbab, sokacbab, cserepesbab

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ironmikee
ironmikee / ironmikee Wed, 2013-12-25 23:10

Jóféle.. ezt is megcsináljuk egyszer :) További jó főzést a cserépben, nekem is örömöm van benne :) Miki

joeanne
joeanne / joeanne Sat, 2012-09-01 11:58

Kedves Gasztro hedonista ! Ha egy kicsit hüvösebb lessz kipróbálom ! Èn ugyanis nem bírom a napot :) . Nagyon guszta ! Üdv Joeanne

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2012-09-01 10:07

Kedves Gasztro hedonista !
Üdvözöllek az oldalon, nagyon örülök ennek a receptnek, mert minden változatát imádjuk a babnak !
Mentettem, köszönöm szépen!Várjuk a további recepteket.Szép napot: Anci

475
sertéscomb 40 dkg
paprikás kolbász 30 dkg
fejtett bab 40 dkg
lila hagyma 2 kis fej
vargánya gomba 25 dkg
csiperkegomba 25 dkg
zsálya 2 db
kakukkfű 2 szál
petrezselyem 2 szál
borsikafű 2 szál
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
sárgarépa 3 közepes db
fehérrépa 2 db