Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Soklisztes kenyér - élesztő és kovász nélkül

Soklisztes kenyér - élesztő és kovász nélkül
Soklisztes kenyér - élesztő és kovász nélkül
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Se lisztem, se élesztőm, se kovászom nem volt itthon, ezért az alternatív liszteket kevertem össze érzésre, és egy kis sütőport kevertem hozzájuk. Szerintem nagyon jó lett a végeredmény: kívül roppan, belül puha, és csoda jól néz ki ez a kenyér. Egy kicsit porolósabb, mint egy jó házikenyér, de ilyen ínséges időkben nagyon is megteszi. Mi sütés után egyből nekiestünk, vajjal és az utolsó tavalyi baracklekvárok egyikével a felét rögtön befaltuk.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ha nincs pont ilyen arányban otthon lisztetek, akkor kísérletezzetek olyan alapanyagokkal, amitek van. Tegyetek többféle teljes kiőrlésű lisztet az alaptésztába, nem fontos ennyit, két-három fajta is teljesen megfelel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket kimérve sóval, sütőporral, szódabikarbónával összekeverjük. Rákanalazzuk az olívaolajat, majd folyamatos víz hozzáadásával elkezdjük összekeverni a hozzávalókat. Én kézzel csináltam, de spatulával is lehet, csak jusson mindenhová mindenből. Ha jól dolgozunk, teljesen egybeáll a tészta, lejön minden maradék az edény faláról.
  2. Egy csepp olajjal kikenjük a tálat, benne hagyjuk a tésztagombócot pihenni, ameddig előmelegítjük a sütőt.
  3. Egy nagy vasedényt tisztán berakunk a 200 fokra bekapcsolt sütőbe, és várunk, ameddig felforrósodik mindkettő.
  4. A tészta tetejét átlósan egymástól kétujjnyi távolságban vékonyan bevágjuk, és megszórjuk útifű maghéjjal, majd nagy odafigyeléssel, hogy meg ne égessük magunkat, beleemeljük a forró edénybe. Gyorsan rátesszük a tetőt, és azonnal visszazuttyantjuk a sütőbe úgy 25-30 percre sülni.
  5. Ha már szépen kialakult a veknik, és nyomásra rugalmasan visszajön a teteje (kb. 30 perc után), akkor levesszük a vasfedőt, és hagyjuk további 5-10 percig sülni, pirulni, hogy szépen megbarnuljon. Az alja így is, úgy is csoda jó roppanós lesz!
  6. A kész kenyeret egy sütőrácsra tesszük pihenni, hűlni. Nekem ezt nem sikerült teljesen kivárni. Aztán lehet szeletelni. Bármilyen fogás mellé, reggelire vajjal, lekvárral, este egy kis körözöttel, friss paradicsommal nagyszerű! Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 46
össznézettség: 4 228
elküldve: 1
receptkönyvben: 36
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
311 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig, reggeli, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

Alternatív-lisztes kenyér, teljes kiőrlésű kenyér

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

325
teljes kiőrlésű liszt 100 g
graham-liszt 200 g
zabliszt 100 g
rizsliszt 100 g
sütőpor 2 teáskanál
szódabikarbóna 1 teáskanál
2 kávéskanál
olívaolaj 5 teáskanál
víz 5 dl
útifű maghéj 0.5 ek