Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sokmagos teljes kiőrlésű stangli

Sokmagos teljes kiőrlésű stangli
Sokmagos teljes kiőrlésű stangli
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kollégámtól kapott recept alapján készültek a stanglik, a rozspehely helyett eredetileg tökmag szerepelt. A magvakkal és pelyhekkel gond nélkül lehet játszani. 

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt egy bögre langyos vízben a cukorral felfutatjuk.
  2. A lisztbe beleszórjuk a sót, majd beleöntjük az élesztős vizet, az olajat és a magokat (a magokból a stanglik tetejének szórásához kb. egy evőkanálnyit tegyünk előtte félre), ezekből gyúrjunk szép sima, az edény faláról elváló tésztát, amit letakarva egy órán keresztül kelesszünk.
  3. A megkelt tésztát két cipóra osztjuk, amelyeket egyenként 3-4 mm vastag körlappá nyújtunk, majd 6 körcikké vágjuk. A körcikkeket a kör közepe felé lévő csúcsukkal felé tekerjük fel szorosan, és formáljunk stanglikat. Még fél óra kelesztés következik.
  4. Közben egy nagy fazékban forraljunk vizet, adjunk hozzá egy csipet sót, a víz éppen csak forrjon. Ekkor egyenként belerakjuk a stanglikat a vízbe, óvatosan a víz alányomjuk őket, és a víz alatt tarjuk, amíg tízig számolunk.
  5. A vízből kivett stanglikat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
  6. A stanglik tetejét megszórjuk a félretett magokkal.
  7. 200°C-ra előmelegített sütőben megsütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 29 812
elküldve: 12
receptkönyvben: 619
elkészítve: 14/23
Facebookon megjelent: -

szakács

evaszan

Mióta szakács: 2011.01.23.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: péksütemény
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
diéta: tejmentes
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: zsemle, buci, perec, hamburger-buci, briós, burek, bagel, croissant, pita, édes leveles

egyéb elnevezések

tönkölybúza kiflik, sokmagos tönkölybúza kiflik

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zeparr
zeparr Sun, 2013-01-13 20:16

Kedves evaszan!

Másfél éves kisfiamnak sütöttem meg a minap ezeket a kifliket, mert szeretek finom és egészséges ételeket adni neki.
Nagyon finomak lettek, bár én csak szezámmagot használtam.
Azt azért meg kell jegyezzem, hogy a 45 perces sütés nekem borzasztó soknak tűnik, én fél óra után kivettem őket, de még ez is sok volt (pedig nem légkeverésen sütöttem), szerintem legközelebb 20 perc is elég lesz.
Persze sok múlik a sütőn, csak a többieknek írom tapasztalatként, hogy figyeljék a kifliket sütéskor, hogy mikor van kész, nehogy túlsüssék és kiszárítsák őket.
Köszönet a receptért!
Üdv:
Vera
Ui.: A kisfiam külön élvezte, hogy "kitekergetheti a kifliket", úgyhogy dupla élvezet volt ez számára. :-)

Aksi888
Aksi888 Fri, 2012-01-13 15:03

Sziasztok!
Szerintem azért kell víz alá nyomni, mert a teljeskiőrlésű dolgok nagyon tömények és szárazak, emiatt élvezhetetlenek tudnak lenni. Valószínűleg így kap a tészta annyi vizet, hogy élvezhető minőségű legyen.

evaszan
evaszan / evaszan Fri, 2011-01-28 19:51

Kedves lubikme!

Én is elgondolkodtam rajta, vajon nem csak a mosogatni valók számának szaporítása-e ez... :) De aztán két másik dologra is gondoltam, az egyik az, hogy nem kell a tetejét semmivel kenegetni, részben ehelyett lehet. Ez még kiváltható lehet egy kis vízzel való átkenéssel, de aztán az is megfordult a fejemben, hogy talán így kevésbé esnek szét a stanglik. Viszont ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor ezek csak feltételezések, nem tudok neked biztosan korrekt választ adni, sajnálom.

Éva

510
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 50 dkg
élesztő 5 dkg
cukor 0.5 teáskanál
2 kávéskanál
olívaolaj 1 ek
napraforgómag 2 ek
szezámmag 2 ek
rozspehely 2 ek