Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Somlói ahogy Boni készíti

Somlói ahogy Boni készíti
Somlói ahogy Boni készíti
105 perc / előkészület: 60 perc főzés: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszer ettem még gyermekkoromban nagyon finom somlóit. De annak nem piskóta volt az alapja, hanem hatlapos.
Soha nem ettem olyan finomat, és azóta sem ettem úgy elkészítve. Egyik barátnőmtől kaptam egy kitűnő receptet, de piskóta helyett megpróbáltam hatlapossal elkészíteni. Mint amit gyerekként ettem, isteni lett. Azóta is csak így készítem. Mindenki azt mondja, hogy a legjobb cukrászdákban megállná a helyét. Alkalmakra kitűnő vendégváró, ünnepekkor szintén. 5 éve minden karácsonykor ez az egyik édesség, mert e nélkül nincs ünnep. :) Kicsit bonyolultnak tűnik, de nem az, csak időigényes. 

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A csokikrémhez

A somlói krémhez

A sziruphoz

Az összeállításhoz

A csokimázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a hatlapost készítjük el, mert annak meg kell puhulni. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a margarint, és alaposan elmorzsoljuk. A közepébe beleütjük az egész tojást, majd hozzáadjuk a tejet és a porcukrot. Ezt a masszát jól összedolgozzuk, és 6 részre osztjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy nagy gáztepsi tetején, amit előtte belisztezünk, kisütjük a lapokat.
  2. A pudingport elkeverjük a liszttel, a kakaóporral, majd simára dolgozzuk egy kis tejjel, amit az egy literből veszünk el. Ezt a maradék tejhez adjuk és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzáadjuk a rámát, a porcukrot és a rumot. Kikeverjük, és még forrón a lapokra kenjük. Letakarjuk a tésztát, és 4-5 órán át pihentetjük.
  3. A somlói krémhez a tejbe belekeverjük a pudingport és a lisztet. Ha van vaníliarúd, akkor a pudingpor helyett azt használhatunk, de akkor 3 evőkanál liszt kell a tejbe. A vaníliarudat 4-be vágjuk, és úgy tesszük a tejbe. Hozzáadjuk a tojássárgákat, és jól összekeverjük. Felforraljuk, de ügyeljünk arra, hogy ne kozmáljon oda a krém. Mikor kész van, akkor hozzáadjuk a cukrot és az étkezési zselatint. Ha vaníliarudat használunk, akkor a végén eltávolítjuk, és kinyomjuk belőle a vaníliát.
  4. Elkészítjük a szirupot. A vizet a cukorral, a citromhéjjal kis lángon forraljuk. Mikor kihűlt, hozzáadjuk a rumot. A többi hozzávalót is előkészítjük, a diót durvára törjük, a mazsolát beáztatjuk vízbe, ami éppen csak ellepi, és hozzáadunk 1-2 evőkanál rumot.
  5. Az összeállítás következik. A hatlaposunkat ujjnyi vékonyra felszeleteljük, és egy jénaiba, vagy bármilyen tálba, akár tepsibe belefektetjük, kirakjuk. Meglocsoljuk a sziruppal, majd megszórjuk a dió felével és a mazsola felével, amit előzőleg leszűrtünk. Erre kanalazzuk a krém felét. Erre a krémre ismét hatlapos kerül, amit szintén meglocsolunk a sziruppal. Erre jön a maradék dió és a mazsola, amit beterítünk a maradék krémmel. A krémre jön még egy sor tészta. Ezt a tésztát megkenjük vékonyan baracklekvárral, és megszórjuk kakaóporral. 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
  6. A csokimázat a fogyasztásnál szoktam elkészíteni, de el lehet előbb is, mert fel lehet melegíteni. A kakaóport, a cukrot elkeverjük annyi vízzel, hogy épphogy csak folyékony legyen. Addig főzzük, amíg egyet-kettőt rottyan, majd hozzákeverjük a rumot.
  7. Fogyasztásnál a somlóit csokimázzal leöntjük, tejszínhabbal díszítjük. Én flakonost szoktam hozzá használni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 33 489
elküldve: 1
receptkönyvben: 53
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Boni

Mióta szakács: 2013.12.04.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

házi somlói galuska, hatlapos csokiöntettel és tejszínhabbal, somlói hatlaposból

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1673
finomliszt 50 dkg
margarin 13 dkg
sütőpor 1 csomag
tojás 1 db
porcukor 15 dkg
tej 1 dl
csokoládés pudingpor 2 tasak
tej 1 l
finomliszt 6 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 3 dkg
margarin 30 dkg
porcukor 30 dkg
rum 2 ek
tej 1.5 l
vaníliás pudingpor 3 ek
tojás 8 db
cukor 15 dkg
zselatin 1 teáskanál
finomliszt 1 evőkanál
víz 3.5 dl
cukor 5 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
rum 1 dl
dió 20 dkg
mazsola 10 dkg
rum 1 ek
habtejszín 2 dl
lekvár/ dzsem 3 ek
cukrozatlan kakaópor 3 ek
cukor 5 ek
cukrozatlan kakaópor 5 ek
víz 1 tk
rum 1 ek