Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Somlói eragal konyhájából

Somlói eragal konyhájából
Somlói eragal konyhájából
115 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyanítottam, hogy a somlói mögött több van, mint a pudinggal leöntött maradék piskóta egy kis mazsolával és csokiöntettel. Ezért elkezdtem kutatni, utánaolvasni, és megtaláltam. Megcsináltam. Megcsinálom még nagyon sokszor. 

hozzávalók / 8 adag

Vaníliás piskóta

Kakaós piskóta

Diós piskóta

Vaníliamártás

Szirup

Csokoládéöntet

Összerakáshoz

Tálaláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Előkészület

  1. A mazsolát vízbe áztatjuk, hogy jól megszívja magát.
  2. A habtejszíneket és a tojásokat lehűtjük.
  3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Vaníliás piskóta

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük.
  2. A sárgákat összekeverjük 2+1 evőkanál cukorral, liszttel, sütőporral, vízzel. Amikor homogén, hozzálapátolunk egy kevés habot, és alaposan elkeverjük azzal is.
  3. A többi habbal óvatosan, beleforgatva keverjük. Ne törjük össze!
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk a tetejét, és az előmelegített sütő középső polcára tesszük.
  5. 180 fokon 10-12 percig sütjük. Ezután lassan, óvatosan kiengedünk egy kis gőzt, és 160 fokon még néhány percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  6. Amikor kész, kivesszük, kiborítjuk, és a sütőpapírt szépen lehúzzuk róla.

Kakaós piskóta

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük.
  2. A sárgákat összekeverjük 3 evőkanál cukorral, liszttel, kakaóporral, sütőporral, vízzel. Amikor homogén, hozzálapátolunk egy kevés habot, és alaposan elkeverjük azzal is.
  3. A többi habbal óvatosan, beleforgatva keverjük. Ne törjük össze!
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk a tetejét, és az előmelegített sütő középső polcára tesszük.
  5. 180 fokon 10-12 percig sütjük. Ezután lassan, óvatosan kiengedünk egy kis gőzt, és 160 fokon még néhány percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  6. Amikor kész, kivesszük, kiborítjuk, és a sütőpapírt szépen lehúzzuk róla.

Diós piskóta

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük.
  2. A sárgákat összekeverjük 3 evőkanál cukorral, liszttel, dióval, sütőporral, vízzel. Amikor homogén, hozzálapátolunk egy kevés habot, és alaposan elkeverjük azzal is.
  3. A többi habbal óvatosan, beleforgatva keverjük. Ne törjük össze!
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk a tetejét, és előmelegített sütő középső polcára tesszük.
  5. 180 fokon 10-12 percig sütjük. Ezután lassan, óvatosan kiengedünk egy kis gőzt, és 160 fokon még néhány percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  6. Amikor kész, kivesszük, kiborítjuk, és a sütőpapírt szépen lehúzzuk róla.

Vaníliamártás

  1. Egy lábosban vizet forralunk, hogy később gőz fölött dolgozhassunk.
  2. A tejet is felforraljuk. Közben egy habüstben simára keverjük a tojássárgákat a tejszínnel, liszttel, cukrokkal, vaníliával és 3 evőkanál tejjel (nem baj, ha még nem forrt fel).
  3. Amikor a tej felfőtt, beleöntjük a habüstbe, és gőz fölött, habverővel kevergetjük a vaníliamártást, amíg be nem sűrűsödik. 10-20 percig is eltarthat. A pudingállag elérése a cél.

Szirup

  1. A vizet a cukorral felfőzzük, majd beleöntjük a rumot és a citromhéjat.
  2. Félretesszük hűlni.

Csokoládéöntet

  1. Vízgőz felett felolvasztjuk a vajat. Hozzákeverjük a lisztet. Amikor csomómentes, akkor hozzáadjuk a tejet, a felkockázott étcsokoládét, a rumot, kakaóport, cukrot.
  2. Folyamatos kevergetés mellett, a gőz felett ezt is besűrítjük egy kicsit. Itt nem célunk a pudingállag elérése, ezt öntetként használjuk.

Összerakáshoz

  1. A diót a vaníliás cukorral összekeverjük.
  2. A diós piskótát egy kicsit összevágjuk, tépkedjük, és egy magas falú jénai aljára tesszük. A rumos-citromhéjas sziruppal meglocsoljuk mindkét oldalát. A szirup harmadát használjuk fel!
  3. A diós piskótarétegre öntjük a vaníliás mártásunk negyedét.
  4. A mazsolát szűrőbe öntjük, és a harmadával megszórjuk a somlói alsó rétegét. Szórunk rá cukros diót is.
  5. Most a csokis piskótával járunk el ugyanígy. Sziruppal locsoljuk, vaníliamártással leöntjük, mazsolával és cukros dióval megszórjuk.
  6. Majd jöhet a vaníliás piskóta, amit ugyanígy rétegezünk.
  7. Az egésznek a tetejére öntünk egy kis csokoládés szószt, és hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
  8. 8-12 órán át hűtjük.

Tálaláshoz

  1. A habtejszín és a habfixáló segítségével tejszínhabot készítünk.
  2. Tálalásnál felhasználjuk a maradék cukros diót. Minden adagra külön öntünk csokoládéöntetet, és teszünk tejszínhabot.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 428
elküldve: 0
receptkönyvben: 25
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

eragal

Mióta szakács: 2014.08.30.
43 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
receptverseny: Fűszeres sütemények receptverseny
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

somlói, házi somlói galuska, saját készítésű somlói galuska

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mamokam0129
Mamokam0129 Tue, 2016-04-26 07:24

Azt a mindenit, ez aztán a gyors válasz, nagyon-nagyon köszönöm! Én is 26-os kapcs. formára gondoltam. Természetesen beszámolok az "eredményről", ami majd nyáron lesz. Addig is minden jót kívánok és még sok-sok ilyen minőségű, gondosan leírt, még a kezdők számára is jól követhető-elkészíthető finomságokat!

Mamokam0129
Mamokam0129 Tue, 2016-04-26 07:06

Kedves Eragal! Ez aztán az igazi somlói, gratulálok! Tortának szeretném elkészíteni, tapasztalatod alapján mekkora tortaformát használjak? Köszönöm a válaszod!

eragal
eragal / eragal Tue, 2016-04-26 07:19

Kedves Mamokam! Köszönöm! Még tortát nem készítettem belőle, ezért csak a matematikára támaszkodva tudok segíteni. :) A tepsi területe, amiben a piskótákat sütöttem 588 cm2. Egy 26 cm-es tortaformával számolva 530 cm2-t kaptam. Ez szerintem a konyhában nem számottevő eltérés. Én a 26 cm-es tortaformámat venném elő. De kérlek, írd meg a tapasztalataidat majd! :)

1333
tojás 4 db
cukor 3 ek
vaníliás cukor 1 ek
finomliszt 4 evőkanál
víz 2 ek
sütőpor 1 késhegynyi
tojás 4 db
cukor 4 ek
finomliszt 4 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 2 csapott ek
víz 2 ek
sütőpor 1 késhegynyi
tojás 4 db
cukor 4 ek
finomliszt 4 evőkanál
dió 2 marék
sütőpor 1 késhegynyi
víz 2 ek
cukor 20 dkg
finomliszt 10 dkg
tej 9 dl
tojássárgája 4 db
habtejszín 2 dl
vaníliás cukor 10 dkg
vanília 0 ízlés szerint
víz 3 dl
cukor 3 ek
rumaroma 40 ml
citromhéj 2 g
vaj 7 dkg
finomliszt 2 csapott ek
tej 7 dl
étcsokoládé 20 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 csapott ek
cukor 3 ek
rum 40 ml
mazsola 20 dkg
dió 12 dkg
vaníliás cukor 3 ek
habtejszín 5 dl
habfixáló 3 csomag