Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Somlói galuska 6.

Somlói galuska 6.
Somlói galuska 6.
135 perc / előkészület: 90 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezzel a sütivel eddig még sosem fürödtem be, mindig nagy siker volt. :) Ha gyerekeknek is szánjuk, a rum mennyiségét érdemes csökkenteni.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A sziruphoz

A krémhez

Az öntethez

A tetejéhez

ajánlat

Tálaláskor kanállal a tányérra szaggatjuk, tejszínhabbal díszítjük, végül meglocsoljuk az öntettel. Ha az öntet besűrűsödik, kicsit melegíteni kell rajta.
Vaníliás cukor helyett használhatunk vaníliarudat is.
Bármilyen alkalomra megfelel, születésnapra az általam elkészített kerek tálban még tortának is jó. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótához a tojások sárgáját a cukor kb. felével jól kikeverjük.
  2. A fehérjéket kemény habbá verjük a maradék cukorral.
  3. A kikevert sárgájához adjuk apránként a felvert habot és közben a lisztet is adagoljuk. (Óvatosan kell keverni, hogy ne törjön össze a hab.)
  4. Ezután a kész piskótatésztát 3 részre osztjuk.
  5. Az egyikbe még belekeverjük a darált diót, a másikba a kakaót. A harmadik simán marad.
  6. Sütpapírral bélelt, közepes tepsibe tesszük egymás után őket, és kb. 15 percig sütjük egymás után mindegyiket.
  7. A szirpuhoz a vizet felforraljuk a cukorral és a megtisztított mazsolát belszórjuk.
  8. Ha egyet forrt, levesszük a tűzről és belereszeljük a citrom héját.
  9. A krémhez a tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral és 1 dl langyos tejjel kikeverjük.
  10. A többi tejet felforraljuk, ebből még 2-3 kanálnyit a kikevert tojássárgákhoz keverünk, majd az egészet belöntjük a tejbe, és 3-5 percig kevergetjük, míg sűrű nem lesz.
  11. A tűzhelyről levéve a keményre vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk.
  12. A megsütött diós piskótalapot egy mélyebb tepsibe, vagy üvegtálba fektetjük és a mazsolás meleg sziruppal és rummal meglocsoljuk.
  13. A krém egyharmadát rákenjük, és darált dióval megszórjuk.
  14. Ezután megismételjük ugyanezt a kakaós piskótalappal.
  15. Végül rátesszük a sima piskótalapot is. Ezt is meglocsoljuk, majd a maradék krémmel megkenjük.
  16. A kakaóport a tetejére szitáljuk. 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
  17. Az öntethez a csokoládét a cukorral felolvasztjuk a vízben. Kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a rumot.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: kb. 60*40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 32 083
elküldve: 13
receptkönyvben: 430
elkészítve: 16/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Cinderella_707

Mióta szakács: 2011.03.18.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

somlói torta, somlói galuska torta, somlói

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kitike
Kitike / kitike Wed, 2012-11-14 13:37

Erzsébet-napi desszert lesz most vasárnap :) hány embernek elég ez az adag? Kábé 10-en leszünk, de jó volna, ha bőven jutna -szerinted? Köszönöm! ÉS nagyon autentikus a recept, nem csupán csokipudingos babapiskóta!! Szuper.

margo46
margo46 Sun, 2011-06-12 18:48

Hát ez úgy gyönyörű ahogy van! Kár megkezdeni! : DDD

614
tojás 8 db
cukor 20 dkg
finomliszt 20 dkg
dió 4 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 dkg
víz 3 dl
cukor 15 dkg
mazsola 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 4 db
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
vaníliás pudingpor 2.5 csomag
tej 1 l
étcsokoládé 20 dkg
víz 1.5 dl
cukor 5 dkg
rum 1 dl
rum 0.5 dl
dió 6 dkg
cukrozatlan kakaópor 6 dkg
tejszínhab 6 ek