Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Somlói-galuska-bombatorta

Somlói-galuska-bombatorta
Somlói-galuska-bombatorta
125 perc / előkészület: 90 perc főzés: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük a hungarikumnak számító Somlói galuskát (is). :) Szerettem volna egy olyan tartós változatát megalkotni, ami a hagyományos receptúrára épít, ugyanakkor valóban, problémamentesen eláll a hűtőben akár 5-6 napig. Azt hiszem, hogy sikerült. :)

Ugyan nagyon munkaigényes, de tényleg megtérül az időráfordítás. :)

hozzávalók / 12 adag

Világos piskóta

Diós piskóta

Csokis piskóta

Cukorszörp + dió és rumos mazsola

Vaníliás krém

Csokis glazúr

ajánlat

Frissen készült tejszínhabbal szeletekre vágva tálalom.

Szólj hozzá!

elkészítés

Világos piskóta

  1. Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük (a cukrot lassan adagoljuk a fehérjéhez).
  2. A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd lassan, óvatosan beleforgatjuk a felvert cukros tojásfehérjét. Keverésben közben lassan beleszitáljuk a masszába a lisztet is.
  3. Ezután sütőpapírral bélelt, kör alakú sütőformába öntjük a tésztát. Enyhe gőz mellett 170°-on kb. 20 perc alatt megsütjük a piskótát, melyet kihűlés után félbevágunk. (Az egyik lap fontos, hogy szép, szabályos legyen, a másikat egy zárható tetejű dobozba kb. 3x3 cm-esre felkockázzuk, ez lesz a töltelék.) Közben már készítjük a diós piskótát.

Diós piskóta

  1. Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 8 dkg cukorral kemény habbá verjük (a cukrot lassan adagoljuk a fehérjéhez).
  2. A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd lassan, óvatosan beleforgatjuk a felvert cukros tojásfehérjét. Keverésben közben lassan beleszitáljuk a masszába a lisztet is, végül pedig óvatosan beleforgatjuk a ledarált diót.
  3. Ezután sütőpapírral bélelt, kör alakú sütőformába öntjük a tésztát. Enyhe gőz mellett 170°-on kb. 25 perc alatt megsütjük a piskótát, melyet kihűlés után félbevágunk. (Az egyik lap fontos, hogy szép, szabályos legyen, a másikat a dobozba kb. 3x3 cm-esre felkockázzuk, ez is a töltelék része.) Közben elkészítjük a csokis piskótát.

Csokis piskóta

  1. Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük (a cukrot lassan adagoljuk a fehérjéhez).
  2. A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd lassan, óvatosan beleforgatjuk a felvert cukros tojásfehérjét. Keverésben közben lassan beleszitáljuk a masszába a kakaóporral kevert lisztet is.
  3. Ezután sütőpapírral bélelt, kör alakú sütőformába öntjük a tésztát. Enyhe gőz mellett 170°-on kb. 20 perc alatt megsütjük a piskótát, melyet kihűlés után félbevágunk. (Az egyik lap fontos, hogy szép, szabályos legyen, a másikat egy dobozba kb. 3x3 cm-esre felkockázzuk, ez is a töltelék része.) Közben elkészítjük a cukorszörpöt és a vaníliás krémet.

Cukorszörp + dió és rumos mazsola

  1. Előző este alaposan átmossuk a mazsolát forró vízzel, majd egy zárható tetejű üvegbe tesszük, és felöntjük 1 dl rummal.
  2. Másnap a sziruphoz a cukrot a vízzel felforraljuk. Majd belereszeljük a megmosott narancs héját, picit átforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és belefacsarjuk a narancs levét, utána hozzáadjuk a mazsolát, és amikor már kicsit kihűlt, akkor a rumot is.
  3. Sütőben megpirítjuk a diót, ha kihűlt, akkor a héját ledörzsöljük, és a diót sodrófával durvára törjük (vagy késsel felaprítjuk), és a dobozba tesszük a piskótakockákra, és alaposan összerázzuk. Utána meglocsoljuk a mazsolás-rumos sziruppal, és ismét jól összerázzuk.

Vaníliás krém

  1. Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verjük.
  2. A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd simára keverjük a keményítővel, a liszttel és kb. 2 dl tejjel is.
  3. A maradék tejet feltesszük forrni a vaníliával, majd amikor forr, beleöntjük a tojássárgájás elegyet, és keverés közben felforraljuk.
  4. Utána lehúzzuk a tűzről, és óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. Visszatesszük még a tűzre, és egy picit hőkezeljük, majd hagyjuk kihűlni.
  5. Közben a vajat habosra keverjük, és amikor már kihűlt a krém, akkor belekeverjük, majd félretesszük hűtőbe dermedni.

Csokis glazúr

  1. Ezt érdemes a torta néhány órai dermesztése után elkészíteni. A tejszínbe beleöntjük a vizet, és feltesszük forralni.
  2. A kakaóport összekeverjük a cukorral, és belekeverjük a tejszínbe, majd az egészet kb. 2-3 percig főzzük.
  3. Közben a zselatinlapokat beáztatjuk vízbe a használati útmutatója szerint (kb. 5 perc), majd ha lágyak lettek a lapok, akkor kinyomkodjuk belőlük a vizet, és a meleg masszába keverjük.
  4. Utána az egészet átszűrjük, majd hagyjuk kb. 25-27°-ra kihűlni, és ekkor csorgatjuk a tortára.

Torta összeállítása

  1. Egy nagy tányérra helyezzük először a diós piskótalapot, melyet vékonyan megkenünk a vaníliás krémmel, erre halmozzuk a lap közepére (a szélek felé vékonyodva) a piskótakocka-tölteléket, melyre ismét egy kis krém kerül. A krémből néhány kanálnyit tegyünk félre, mellyel majd a torta oldalát megkenjük.
  2. Befedjük a csokis piskótalappal, és ugyanúgy járunk el, ahogy előbb. Majd az egészet befedjük a vaníliás lappal, és hűtőbe tesszük néhány órára dermedni. A tetejét lesúlyozzuk (én egy nagy tányért teszek rá, melynek a közepére súlyt teszek, és ezzel a középre halmozott töltelék szépen terjeszkedni és tömörödni fog, így veszi fel a bombatorta formát, mert a fentebb lévő piskótalapok szépen ráhajlanak az alsóbbra).
  3. Mikor szépen megdermedt a torta, akkor az oldalát a krémmel megkenjük, és lassan (rétegezve) ráöntjük a csokis glazúrt. Utána ismét megy a hűtőbe néhány órára. Igazán "csúcspontját" a torta 24 óra után éri el, hiszen ekkorra szépen összeérik.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 4 700
elküldve: 0
receptkönyvben: 19
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Pancsika

Mióta szakács: 2013.08.11.
98 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

somlói galuska

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1036
tojás 4 db
finomliszt 10 dkg
cukor 8 dkg
tojás 6 db
finomliszt 12 dkg
cukor 12 dkg
dió 15 dkg
tojás 4 db
finomliszt 9 dkg
cukor 8 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 csapott ek
víz 2 dl
cukor 20 dkg
rum 2 dl
narancshéj 1 narancsból nyert
narancslé 1 narancsból nyert
dió 20 dkg
mazsola 20 dkg
tej 5 dl
tojás 6 db
cukor 25 dkg
vanília 2 g
kukoricakeményítő 5 csapott ek
finomliszt 1 ek
ételfesték 3 csepp
vaj 30 dkg
habtejszín 125 ml
víz 150 ml
cukor 12 dkg
cukrozatlan kakaópor 55 g
lapzselatin 4 db