Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Somlói torta Belgacsoki konyhájából

Somlói torta Belgacsoki konyhájából
Somlói torta Belgacsoki konyhájából
95 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Somlói galuskát szoktam készíteni, és már régóta szerettem volna megsütni torta formájában is. Önző módon saját magamat leptem meg vele nyáron névnapomkor.:) Egy nagy baja volt: nagyon gyorsan elfogyott!

hozzávalók / 12 adag

Sárga piskóta

Diós piskóta

Kakaós piskóta

Szirup

Krém

Díszítés

ajánlat

Bár elég munkaigényes, megéri a fáradtságot. A siker biztos, meglephetjük vele családunkat a közelgő szép Karácsony ünnepén, születés- vagy névnapkor.

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskótalapok:

  1. Egyenként megsütjük a 3 piskótát. Egy sárgát: 3 tojásból, 3 ek. cukorból, 3 ek. lisztből. A tojások sárgáját a cukorral, robotgéppel habosra keverjük. Fakanállal hozzáforgatjuk a lisztet, majd óvatosan a felvert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformában 10-15 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  2. Diós piskóta: 3 tojás, 3 ek. cukor, 2 ek. liszt, 2 ek. darált dió. Ugyanúgy készül, mint a sárga piskóta.
  3. Kakaós piskóta: 3 tojás, 3 ek. cukor, 2 ek. liszt, 1 ek. kakaópor. Az előzőekhez hasonlóan készítjük.

Szirup:

  1. A sziruphoz az összes hozzávalót összeforraljuk, kihűtjük.
  2. A szintén kihűlt tortalapokat átkenjük a sziruppal, és a mazsolát is egyenletesen elosztjuk a lapokon.

Krém:

  1. A pudingporokat a tojások sárgáival, a cukorral, zselatinnal, kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet is, és lángelosztó szitát alá téve sűrűre főzzük. A felvert tojásfehérjéket a még forró krémbe keverjük. Hagyjuk kicsit hűlni, de mielőtt megdermedne, összeállítjuk a tortát.
  2. Alulra tesszük a kakaós lapot, megkenjük a krém 1/3-ával. Erre kerül a diós lap, a krém harmada, majd a sárga piskóta. A torta tetejét és az oldalát is bevonjuk krémmel. Lehet még a lapok közé durvára vagdalt diót szórni.

Díszítés:

  1. A torta oldalát darált dióval bepanírozzuk.
  2. A tejszínhabot felverjük (ha Hulalát használunk, nem kell bele fixáló, nem fog összeesni másnap sem), és a nagyobb részével bevonjuk a torta tetejét. A maradék tejszínből habzsák segítségével rózsákat nyomunk körbe a torta szélére. Minden tejszínrózsára egy szem mazsolát teszünk (nekem maradt a szirupban főzöttből).
  3. A csokit az olajjal felolvasztjuk (pl. mikróban), és a torta tetejére csorgatjuk, behűtjük. Jót tesz neki, ha 1 éjszakát áll a hűtőben, persze ha kibírjuk addig!:)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 19
össznézettség: 40 161
elküldve: 9
receptkönyvben: 306
elkészítve: 19/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Belgacsoki

Mióta szakács: 2012.12.18.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek
mikor: mindig, ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
receptverseny: Somat GOLD torta receptverseny, Vénusz húsvéti receptverseny
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

somlói torta, tejszínes-vaníliakrémes torta, tejszínes kakaós diótorta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nagyné gizike
nagyné gizike Fri, 2017-04-21 14:52

Szűlinapra meg sütöm biztos finom lesz kőszi a torta receptett űdvözlettel Gizike

cranberry
Sóskaramell / cranberry Fri, 2017-04-14 08:06

A Hulala nem habtejszín, az teljesen mentes mindenféle tejszíntől. Habtejszínnel megcsinálom, biztosan nagyon finom, épp Húsvétra való. Az nagyon tetszik, hogy nincs benne nagyon sok cukor, a nagyon édes íz eltakarná a többi, benne lévő, finomabb ízeket. Ma hozzá is kezdek :)

Macskosz76
Macskosz76 Mon, 2015-03-30 09:54

Szuperfinom, könnyű torta! Garantált siker szülinapra is! :) Köszi a receptet!

bezsu17
bezsu17 Thu, 2014-08-28 20:12

Fiam születésnapjára megsütöttem. Igaz,picit időigényes,de megéri a fáradtságot. Nagyon könnyű és finom lett. Egész biztos,hogy máskor is megsütöm. Köszi a receptet.

458
tojás 3 db
cukor 3 ek
finomliszt 3 evőkanál
tojás 3 db
cukor 3 ek
finomliszt 2 evőkanál
dió 2 dkg
tojás 3 db
cukor 3 ek
finomliszt 2 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 1 ek
víz 1 dl
cukor 10 dkg
mazsola 5 dkg
rum 3 ek
citrom 1 db
vaníliás pudingpor 2 tasak
tej 8 dl
tojás 3 db
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
zselatin 6 g
habtejszín 5 dl
dió 2 dkg
étcsokoládé 5 dkg
napraforgó olaj 1 ek