Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Somlói WhiteMagic konyhájából

Somlói WhiteMagic konyhájából
Somlói WhiteMagic konyhájából
95 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ízbomba! Majdnem tökéletes recept édessségkedvelőknek. Az egyetlen probléma vele, hogy túl sűrűn kell készíteni! :D

Kezdteben úgy készítettük, hogy külön voltak a hűtőben a hozzávalók, és akkor tettük össze, amikor ettük. De ezen változtattunk, mert ha összetesszük az egészet, és együtt hűtjük le, így összeérnek az ízek, és a tészta is magába szívja a szószokat. Mi így még jobban szeretjük.

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A vanília krémhez

A csokis öntethez

Az összeállításhoz

ajánlat

Ebédnél húsos ételek után desszertnek nagyon illik. Mi gyakran esszük délután magában is...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mazsolát annyi rumba tesszük, amennyi ellepi. Addig áztatjuk, amíg a többi hozzávalókat elkészítjük.
  2. A piskóta elkészítése: a tojásfehérjéket a cukorral habosra verjük robotgéppel.
  3. A tojássárgákat is felverjük, ha kivilágosodíik, akkor a jó.
  4. A felvert tojássárgákat a felvert tojásfehérjéhez keverjük óvatosan, hogy a fehérje ne nagyon törjön!
  5. A lisztet és a keményítőt összekeverjük, majd átszitálva lassan a tojásokhoz adagoljuk, közben óvatosan kavargatjuk.
  6. Akkora tepsibe öntjük, hogy ujjnyi vastag legyen a massza.
  7. Előmelegített sütőben megsütjük.
  8. Rácson hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, akkor kb 1,5×1,5cm nagyságú kockákra vágjuk.
  9. A vaníliakrém elkészítéséhez a tojássárgákat a cukorral, liszttel és egy kicsike tejjel simára keverjük (vagy akinek van, fix-mix-ben simára rázzuk).
  10. A maradék tejet feltesszük főni, és ha forr, akkor merünk belőle az előbb simára kevert öntethez, hogy az egy kicsit fellangyosodjon, és így lassan hozzáöntjük a forró tejhez, és ismét felforraljuk, ekkor besűrűsödik.
  11. A tojásfehérjéket habosra felverjük robotgéppel, és a forró krémhez lazán hozzákeverjük. Ezután hozzákeverjük a két csomag vaníliás cukrot. Félretesszük hűlni.
  12. A csokoládés somlóiöntet elkészítése: a vizet és a tejet összeöntjük, és ebből egy kis részhez hozzákeverjük az összes többi hozzávalót, hogy sima legyen. Akinek van, ezt is a legjobb fix-mix-szel összerázni.
  13. A maradék vizes tejet feltesszük főni, és ha forr, hozzáadjuk a csokis folyékony masszánkat. Ezt is felforraljuk, és ha felforrt, akkor kész, és lehűtjük.
  14. Ha a hozzávalókkal készen vagyunk és kihűltek, akkor egy mély tálba rétegezzük azokat a következőképpen: a piskótakockákkal kezdjük, alulra szórjuk, és rá vaníliakrémet teszünk, erre jöhet egy kis mazsola, majd a csokiszósz. Ezt a rétegezést még kétszer (vagy a tál nagyságától függően) megismételjük, hogy felülre csokiszósz kerüljön.
  15. Hűtőbe tesszük pár órára, hogy jól kihűljön. 
  16. A habszifonban a tejszínhabból és a porcukorból habot készítünk.
  17. A kihűlt somlóit kis tálkákba szedjük, és tejszínhabot fújunk a tetejére. Díszítésként csokidarát szórhatunk a tetejére.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30×40 cm
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 14 885
elküldve: 12
receptkönyvben: 181
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: -

szakács

WhiteMagic

Mióta szakács: 2011.01.27.
29 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Somlói galuska, somloer nockerl, tejszínhabos somlói

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

carissima
carissima Sun, 2017-04-23 09:53

Hát az tuti, hogy ez valami elképesztően finom! Igaz, van vele meló, de megéri! :-)

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Tue, 2013-11-05 20:29

Szia Anita!
Köszi a visszajelzésed! Örülök, hogy valaki kipróbálta végre és ez a véleménye, amit közzé is tett. Mert szerintem is nagyon finom! Ennél finomabbat még nem ettem.
Nagyon szívesen!

anita.nj
Beni / anita.nj Sat, 2013-11-02 16:09

Végre egy olyan recept,ahol igazi vaníliakrém van,és nem a puding!!
Köszönöm WhiteMagic !

588
tojás 6 db
cukor 6 ek
finomliszt 4 púpozott ek
étkezési keményítő 2 evőkanál
tej 1 l
finomliszt 4 púpozott ek
tojás 4 db
cukor 4 ek
vaníliás cukor 2 csomag
víz 0.5 l
tej 0.5 l
cukor 5 ek
csokoládés pudingpor 1 tasak
cukrozatlan kakaópor 5 ek
1 csipet
mazsola 5 dkg
habtejszín 4 dl
porcukor 1 teáskanál
csokoládédara 5 dkg