Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sonkás kalács

Sonkás kalács
Sonkás kalács
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Húsvétra a családom már nem szerette volna a hagyományos sonka vagy csülök kenyérben variációt, ezért kitaláltam ezt a receptet, a kalács egy sós változatát. Húsvétvasárnap reggel megsütöttem, este már nem volt belőle. Én füstölt csülökből készítettem, mert nekem az szaftosabb.

hozzávalók / 4 adag

Kalács tészta

Sonkás töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Kalács tészta

  1. Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A liszteket a sóval egy tálban összekeverjük. A közepére egy mélyedést készítünk.
  3. Beletesszük a szoba hőmérsékletű kefirt és az élesztős tejet.
  4. Sima tésztává dagasztjuk, letakarva 40 percig kelesztjük.
  5. Ha megkelt, 4-5 mm vastagra kinyújtjuk.

Sonkás töltelék

  1. Előző nap megfőzzük a sonkát vagy csülköt. Amíg a tészta kel, lefejtjük a csontról a húst, leszedjük a bőrt, azt nem muszáj beletenni.
  2. Aprítógépben a húst a kefirrel pépesre aprítjuk.
  3. Ízlés szerint borsozzuk.
  4. A snidlinget apróra vágjuk, és hozzáadjuk.
  5. Beleütjük a tojásokat, és az egészet jól elkeverjük.
  6. A kinyújtott tésztára egyenletesen elkenjük, szorosan felcsavarjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 1 órát kelesztjük, ha megkelt, a tetejét villával megszurkáljuk, és vízzel megkenjük.
  7. A 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és kb. 40 percig sütjük. Szúrópróbával vagy ,,kopogtatással'' ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha megsült, vízzel átkenjük, letakarjuk. Aki ropogósan szereti, az ne kenje le.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x35 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 333
elküldve: 0
receptkönyvben: 20
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

samuraj

Mióta szakács: 2014.05.01.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sós kalács, sonkás sós kalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

742
finomliszt 450 g
teljes kiőrlésű liszt 50 g
1 teáskanál
cukor 1 teáskanál
kefir 2 dl
tej 1 dl
friss élesztő 2.5 dkg
sonka 500 g
kefir 5 ek
tojás 2 db
bors 0 ízlés szerint
snidling 1 csokor