Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sonkás-padlizsános pizza

Sonkás-padlizsános pizza
Sonkás-padlizsános pizza
64 perc / előkészület: 35 perc sütés: 29 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretjük a pizzát, és  rendszeresen szoktam sütni, csak a feltéten szoktam változtatni. Persze ez nem azt jelenti, hogy ugyanolyan feltéttel nem sütök pizzát máskor is, de szeretek variálni vele. Mindenkinek nagyon szokott ízleni a pizzám, mondhatni, hogy oda vannak érte. A múltkor, amikor készítettem spenótos-tonhalas pizzát, a Húgom azt mondta, hogy ha marad belőle azt viszi, mert annyira finom.  Én általában dupla adagot szoktam készíteni a pizzatésztából, azaz két kb 36 cm-est, bár igaz a kerek forma még mindig kifog rajtam. Pedig nem csak kézzel húzom, hanem nyújtófával is rásegítek. De hát sajnos nem vagyok olasz pizzakészítő. A sütésnél azért írtam 29 percet, mert a padlizsán megsütése kb 15 perc volt. Persze a feltéteket a kelesztés ideje alatt szoktam elkészíteni, így az az idő nem pluszként jelenik meg.

hozzávalók / 2 adag

A tésztához

A feltéthez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához egy edénybe beleöntünk 1,5 dl meleg vizet. Hozzátesszük az 1,5 ek olívaolajat, a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk pár perc alatt.
  2. Közben egy tálba tesszük a lisztet, a sót, az oregánót, és a bazsalikomot. Összekeverjük és a közepébe mélyedést csinálunk. Ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt.
  3. Villával kezdjük összedolgozni, majd kézzel folytatjuk. Kb 5 perc dagasztás után egy nagyon jó, könnyen kezelhető, finom tésztát kapunk. A tészta nem ragad a kezünkre, és a tál is szinte tiszta. Ekkor a tálat kikenjük 1 ek olívaolajjal. Beletesszük a tésztát, és a tetejét is alaposan bekenjük 1 ek olívaolajjal. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  4. Ha letelt a kelesztési idő, és duplájára nőtt a tészta, akkor újra átgyúrjuk. (Ha nem azonnal használjuk fel, akkor tegyük vissza a tésztát a tálba, és a tetejét  kenjük le 1 ek olívaolajjal. Letakarva 2-3 napig a hűtőben eltartható.) Ha két kisebb pizzát akarunk, akkor vágjuk ketté a tésztát, formázzuk labdává, takarjuk le, és kelesszük még langyos helyen 15-20 percet.
  5. Ezután nyújtsuk ki szép vékonyra a tésztát. (Ha egy pizzát készítünk akkor kb 36 cm-es lesz belőle.)
  6. A feltéthez a padlizsán két végét vágjuk le, mossuk meg, és szeleteljük fel. (Ha a magok sötétebbek, akkor szeletenként sózzuk be, és állítva hagyjuk, hogy a keserű leve kicsepegjen. Ez kb 1óra.) A padlizsánt olívaolajon süssük meg, minden újabb adag előtt 1 ek olívaolajat tegyünk a serpenyőbe.
  7. A sűrített paradicsomot, a pizzakrémet, a cukrot, az oregánót, a bazsalikomot keverjük össze. A sonkát vágjuk szeletekre, a mozzarellát reszeljük le.
  8. A tésztára kenjük rá egyenletesen a paradicsomos krémet, de a szélétől 0,5-1 cm-t hagyjunk el. Erre tegyük a sonka szeleteket, és a padlizsánkarikákat. Szórjuk meg a mozzarella sajttal.
  9. A sütőt melegítsük elő a legnagyobb fokozaton. (Nekem ez 280 fok.) Ha jó forró a sütő, akkor tegyük be a pizzát, és kb 12-14 perc alatt süssük meg. Azért kb 10 perc után már figyeljünk oda, hogy ne égjen meg. (Mi azt szeretjük, ha a sajt aranybarnára sül, így én 14 percig sütöttem.)
  10. Forrón tálaljuk a vékonytésztás, nagyon finom pizzát. Jó étvágyat hozzá! 

  • sütési hőfok: 280°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x38 cm
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 163
elküldve: 1
receptkönyvben: 23
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, ebéd, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pizza
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

padlizsános-mozzarellás pizza, sonkás pizza, padlizsános vékonytésztájú pizza

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Mon, 2013-02-18 13:57

Kedves Éva-Anyóca! Örülök, hogy étvágyat csinált a receptem. Tényleg egy nagyon finom vékony tésztás pizza, amit nem is nehéz elkészíteni. Üdvözlettel:Kinga

1081
finomliszt 25 dkg
2.5 g
cukor 0.25 teáskanál
víz 1.5 dl
élesztő 1.25 dkg
oregánó 0.5 kk
bazsalikom 0.25 tk
olívaolaj 4.5 ek
padlizsán 1 db
sonka 7 dkg
mozzarella 15 dkg
sűrített paradicsom 4 dkg
pizzaszósz 40 g
oregánó 0.5 kk
bazsalikom 0.25 tk
cukor 0.25 teáskanál
olívaolaj 3 ek