Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sonkás pappardelle

Sonkás pappardelle
Sonkás pappardelle
25 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nincs különösebb story, ez egy nagyon egyszerű és nagyon finom tészta.

Az itthoni "olasz" éttermek nemigen készítenek ilyen jellegű tésztákat, holott pont ezeket kellene, mert ezek az igazi, gyors, olasz tészták friss zöldségekkel, sonkával, olívaolajjal.

A tészta szerelmeseinek kötelező. :)

hozzávalók / 2 adag

Tészta készítése

Tésztaétel elkészítése

ajánlat

Ízlés szerint szórhatunk rá reszelt parmigiano reggiano, vagy grana padano sajtot is, bár nem különösebben igényli ez az étel a sajtot.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta készítése

  1. A lisztet halmozzuk gyúródeszkára, keverjük bele a sót, majd a közepébe készítsünk egy mélyedést. Ebbe üssük bele a tojásokat, majd gyúrjunk tésztát. Kézzel jól dolgozzuk ki. Ezt követően pihentessük tíz percet, majd sodrófával nyújtsuk ki (ha tésztakészítő gépet használunk, akkor egyszerű dolgunk van, fokozatosan nyújtsuk ki a kellő vékonyságúra, a végén pedig szélesmetélt vágófejjel kapjuk meg a kész tésztát).
  2. Ha nincs gépünk az sem tragédia, abban az esetben a tésztát osszuk három részre, hogy könnyebben dolgozhassunk vele, majd nyújtsuk ki kb. 0,5 mm vastagságúra. Éles késsel vágjunk centi széles csíkokat a tésztából, felhasználásig hajtsuk össze fészekszerűen, vagy akár egy vízszintesen rögzített seprűnyélre is akasztgathatjuk.
  3. Az így készült tésztánk állagra és minőségre sem összehasonlítható semmilyen boltokban kapható száraztésztával.

Tésztaétel elkészítése

  1. Készüljünk elő: a paradicsomokat vágjuk félbe, a szárított paradicsomot juliennes-re (metéltre). Két gerezd fokhagymát csak késlappal roppantsunk meg, a másik két gerezdet zúzzuk össze. A petrezselymet vágjuk finomra. Olasz sonkából leginkább szeleteltet vásároljunk, hacsak nincs otthon egy Berkel szeletelőgépünk elrejtve. Lévén, hogy szárított nyers sonkáról van szó, ha nem hajszálvékony a szelet, gumis, rágós lesz, elrontja az ételt. A vékony sonkaszeleteket tetszőlegesen tépkedhetjük kézzel, vagy vághatjuk késsel, kinek kedve szerint.
  2. Serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd dobjuk bele a két gerezd roppantott fokhagymát. Pirítsuk, ha megbarnultak vegyük ki az olajból. Adjuk hozzá a paradicsomokat (frisset szárítottat vegyesen), hagyjuk kissé átforrósodni és üvegesedni. Kissé sózzuk, borsozzuk.
  3. Közben a tésztánkat forró, sós vízben főzzük ki! Vigyázat: friss tésztánknak elegendő egy-két perc! Ne főzzük szét!
  4. Ha a paradicsom kellőképpen üveges, adjuk hozzá az olasz sonkát. Éppen csak átforgatjuk a forró olajon, amíg üveges lesz, nem kell megsütni. A kifőtt tésztát egyből tehetjük a serpenyőbe, nem kell lecsepegtetni, leöblíteni pedig tilos. Forgassuk át alaposan, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a petrezselymet.
  5. Végül friss ruccola leveleket szórjunk a serpenyőbe, csak annyi ideig hagyjuk a lángon, amíg átforgatjuk néhányszor a tésztával és kész, lehet tálalni. Fogyasszuk azonnal, serpenyőből a tányérra vele! :)
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 6 887
elküldve: 3
receptkönyvben: 115
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Pappardelle al prosciutto crudo e ruccola, fokhagymás-sonkás tészta, pappardelle házilag

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szaszo71
szaszo71 Sat, 2015-03-21 17:32

Megcsináltam, tényleg nagyon finom, de én azért nem ajánlanám az extraszűz olivaolajat ehhez az ételhez. Annak ugyanis nem tesz jót a hevítés, szétesik és egészségre ártalmas lesz.

1130
finomliszt 25 dkg
tojás 2 db
tojássárgája 1 db
7 g
pármai sonka 10 dkg
koktélparadicsom 10 db
rukkola 10 dkg
petrezselyem 1 csokor
fokhagyma 4 gerezd
szárított paradicsom 4 db
olívaolaj 1 dl
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint