Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sonkás-sajtos sós kalács

Sonkás-sajtos sós kalács
Sonkás-sajtos sós kalács
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A bazsalikomom az erkélyen kidőlni látszott, ezért valamihez fel szerettem volna használni. Így húsvét után kis sonka is maradt, T. pedig nem szereti az édes kalácsot, így a hármat ötvöztem, és egy régi receptből kiindulva kicsit finomítottam rajta. Ha egyszerre több tepsivel sütünk, akkor célszerű hőlégkeveréssel csinálni. 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sonkát apró kockákra vágjuk. A bazsalikomot is apróra vágjuk, összekeverjük a sonkával, és metélőhagymát is teszünk bele. A füstölt sajtot apróra reszeljük.
  2. A tej egy részével és cukorral felfuttatjuk az élesztőt, a másik felét pedig meglangyosítjuk. Amíg felfut a tej, kimérjük a lisztet, összekeverjük a sóval és a cukorral.
  3. A két tojást simára keverjük az olajjal, majd hozzákeverjük az élesztős tejet és a langyosított tejet, belekeverjük a füstölt sajtot, a sonkát a fűszerekkel.
  4. Hozzákeverjük a lisztet, és hólyagosra gyúrjuk. Ha kell, egy kis olajat keverünk még hozzá.
  5. Letakarjuk konyharuhával, és 50 percig a sütőben 50 fokon kelesztjük. Miután megkelt, felmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  6. Lisztezett munkalapon kinyújtjuk, lapokra vágjuk és 30 centis rudakat sodrunk belőlük. Félbehajtjuk és összetekerjük a szárait.
  7. Sütőpapírra fektetjük a kalácskákat, megkenjük tojással, megszórjuk nagyobb szemű sóval és köménymaggal, majd sütőben megsütjük.
  8. Kis pihentetés után még finomabb, de azonnal is fogyasztható!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 106
elküldve: 2
receptkönyvben: 145
elkészítve: 5/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsófi.M

Mióta szakács: 2011.11.03.
39 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: tavasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

húsvéti sonkás kalács, sajtos kalács, sós kalács

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mzsofi
Zsófi.M / mzsofi Tue, 2012-04-17 19:17

Kedves Palice,
nagyjából 10-12 dkg elég lehet. Én szemre csináltam, de ha apránként adagolod bele, akkor biztos, hogy látni fogod, mennyit bír még el. Én arányaiban nem tettem bele túl sokat.
Üdv,
Zsófi (Kajakóma)

956
finomliszt 70 dkg
tojás 2 db
tej 4 dl
friss élesztő 5 dkg
napraforgó olaj 4 ek
füstölt sajt 10 dkg
sonka 10 dkg
bazsalikom 0 ízlés szerint
snidling 0 ízlés szerint
2 tk
cukor 2 teáskanál
tojás 1 db
0 ízlés szerint
köménymag 0 ízlés szerint