Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sonkás tészta - házi készítésű tésztából

Sonkás tészta - házi készítésű tésztából
Sonkás tészta - házi készítésű tésztából
44 perc / előkészület: 20 perc főzés: 4 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokszor készítettem már el ezt az ételt, de most először házi tésztával. Mindenkinek csak ajánlani tudom, elkészítése talán egy kicsit időigényes, de egyáltalán nem bonyolult. Íze pedig összehasonlíthatatlanul jobb a bolti termékekéhez képest. A házi tészta készítésénél fontos, hogy ne higítsuk a tésztát vízzel, mert azzal rontunk a tésztánk minőségén. Alapszabály: 10 dkg-onként egy darab tojás. A hozzávalóknál már említettem, hogy fontos, hogy a tojások közepes méretűek legyenek. Ennek hiányában lehet kicsit kevesebb ill. több liszttel is készíteni. A házi tésztánál nem szükséges a formák szabályosságára törekedni, hiszen éppen ez adja az eredetiségét, házias jellegét.

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A sonkás szószhoz

A sütéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a tésztát készítjük elő, mert míg a tésztánk pihen, addig lesz időnk a többi hozzávaló összeállításához. A lisztet (finom és rétes) egy tálba szitáljuk, majd a közepébe mélyedést készítve beleütjük a tojásokat  (Én elővigyázatos szoktam lenni és a tojásokat külön tálba egyenként ütöm fel, nehogy baj legyen :)). Ezután fokozatosan "összebarátkoztatva" a két hozzávalót tésztát gyúrunk belőle. Eleinte nehezen fog menni, de próbáljuk meg higítás nélkül, mert a hozzáadott vízzel rontanánk a tészta minőségén. Miután sikerült homogénre összedolgozni, kis cipót formálunk belőle és 1/2-1 órát pihentetjük.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat a vajjal alaposan elkeverjük, a tojásfehérjéket kevés só hozzáadásával kemény habbá verjük. A sonkát és a tarját felkockázzuk, és a tejföllel együtt a tojássárgás vajhoz adjuk, sózzuk, borsozzuk. Óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a tojásfehérjehabot, vigyázva nehogy kimenjen belőle a levegő (ettől lesz majd könnyű szerkezetű az ételünk). Egy vízzel teli lábast felteszünk melegedni, és egy kis sót is teszünk a vízbe.
  3. A kis tésztacipónkat 4 részre vágjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni. Tésztanyújtógéppel (de akár saját kézzel is lehet) kb. 1 mm vastagságúra nyújtjuk, és kisebb kockákat vágunk belőle, liszttel meghintjük, hogy ne ragadjanak egymáshoz. Ha  a víz már felforrt, beletesszük a  kis kockákat, kb 3-4 perc elég is lesz neki. Leszűrjük, lecsepegtetjük és összekeverjük a tojásfehérjés masszánkkal.
  4. Egy jénait kivajazunk és zsemlemorzsával megszórjuk. Beleöntjük a tojásfehérjehabos tésztánkat és egyenletesen eloszlatjuk benne. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal (fele trappista, fele füstölt). Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt szép aranybarnára nem pirul (érdemes néha ránézni :)).
  5. Kicsit várjuk a szeletéssel, mert könnyebb lesz szeletelni, ha már kicsit kihűlt. Frissen őrölt borssal megszórva, és petrezselyemlevéllel ill. sonkacsíkokkal díszítve tálaljuk.
     
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 645
elküldve: 2
receptkönyvben: 138
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

A kis gasztronauta

Mióta szakács: 2011.11.24.
142 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: tészta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sonkás tészta, sajtos-sonkás tészta

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

V.Kata
V.Kata Wed, 2011-11-30 20:39

Elnézést,az előző hozzászólásomban elfelejtettem leírni,hogy a levestésztákat (amit házilag,kézzel gyúrunk) valóban csak víz hozzáadása nélkül lehet készíteni!!

V.Kata
V.Kata Wed, 2011-11-30 20:31

Kedves pitzburg!
Én is alföldi vagyok,és mint említettem a száraztésztát valóban víz nélkül készítjük,viszont a frissen kifőzött ,kézzel gyúrt tésztához nyugodtan adhatunk egy kevés vizet,az nem ront a tészta minőségén!

pitzburg
p2 / pitzburg Wed, 2011-11-30 19:41

Drága Apukámtól én is úgy tanultam, hogy víz nélkül jó a tészta :) Türelem kell hozzá és kész :)

V.Kata
V.Kata Wed, 2011-11-30 18:59

Kedves gasztronauta!
Kérlek ne vedd kötöszködésnek amit írok! A házi gyúrású tésztát elég csak finomliszttel készíteni,nem kell hozzá a rétesliszt,és a víz hozzáadása nem ront a tészta minőségén! Kivévé ha száraztésztát akarsz készíteni! Ebben az esetben valóban víz nélkül kell a tésztát keményre gyúrni! Minden jót kívánok Neked! Üdv:V.Kata

994
finomliszt 15 dkg
rétesliszt 15 dkg
tojás 3 db
gépsonka 10 dkg
füstölt-főtt tarja 20 dkg
tojás 4 db
vaj 10 dkg
tejföl 450 g
sajt 10 dkg
füstölt sajt 10 dkg
trappista sajt 10 dkg
zsemlemorzsa 2 ek
vaj 2 ek