Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Soroksári esküvői leves

Soroksári esküvői leves
Soroksári esküvői leves
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (37)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel én Soroksáron születtem és nőttem fel - háromnegyed részben - sváb ősök leszármazottjaként, így megtanultam a sváb főzési szokásokat is a magyaros ételek mellett, amely tudományát a férjem családjából szereztem. 

Ezt a levest nagyon régóta (talán több mint száz éve is) Soroksáron, főleg esküvőkön és nagyobb ünnepeken szokták készíteni. Különlegessége az a bizonyos fűszer, a szegfűbors, ami megkülönbözteti az egyébként magyaros, hosszúlére eresztett tejfölös paprikáscsirkétől. Éppen ez okból egy olyan ízvilágot érünk el, hogy ez a leves csak és kimondottan édes kaláccsal ehető, vagyis a kettő együtt annyira finom, hogy kenyérrel meg sem szabad próbálni.

Amikor a mi esküvőnk volt (50 éve), akkor is ez volt tálalva egyik fogásnak, ami nagyon ízlett a férjem magyar származású rokonainak is.

Amikor a családommal kikerültünk otthonról (M.O.-ról), itt -különösen eleinte- nehéz volt megtalálni a mi ízlésünknek megfelelő, főzéshez szükséges alapanyagokat, tehát ezt az ételt mindjárt ki is neveztük ünnepi eledelnek. Azóta is karácsonykor, húsvétkor mindig ez van tálalva.

Ezért tettem fel az én kalács receptemet is (Fonott kalács Pussycat konyhájából).

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Kimondottan foszlós, édes kaláccsal ajánlom mindenkinek!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A feldarabolt csirkét beszórjuk ételízesítővel, és a hűtőbe tesszük 1/2 órára.
  2. Az apróra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, majd rátesszük a húst és fehéredésig sütjük.
  3. Rátesszük a pirospaprikát, a szegfűborsot, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húsokat.
  4. Beleteszünk egy babérlevelet, az apróra vágott zöldpaprikát és a kis darabokra vágott sárgarépát.
  5. ,és puhára főzzük.
  6. A tejföl, liszt, mustár és paradicsompüré keverékével behabarjuk, és feleresztjük még annyi vízzel, hogy leves állaga legyen. Felforraljuk, és lehet tálalni!
  • elkészítettem: 200 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 287
elküldve: 3
receptkönyvben: 124
elkészítve: 6/11
Facebookon megjelent: -

szakács

pussycat

Mióta szakács: 2012.10.30.
150 recept

receptjellemzők

alkalom: húsvét, karácsonyi receptek, újév, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

tejfölös-szegfűborsos csirkeleves, paradicsompürés csirkeleves, sváb esküvői leves, ünnepi leves

Hozzászólások (37)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuzsca
zsuzsca Mon, 2014-11-17 11:44

Elkeszitettem a levest es nagyon-nagyon finom lett !!!!!! Erdelybol jottek vendegeink DE mindenki dicserte es ez a dicseret Teged illet! Ezuton is szeretnem tolmacsolni , k
oszonet a recepter :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2014-11-17 15:42

Koszonom szepen a dicseretet es nagyon szivesen a receptet!:)
Kivanok neked szep hetet!
Udvozlettel, Veronika

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-03-25 01:23

Szia Csukamama! Ennek nagyon orulok, mivel egy helyrol szarmazik a recept!:-)Es a Csukamama beiglije nem ismeros?:-)
Tudtam, hogy elobb-utobb eszreveszed! Szoval te is szereted a nosalty-t? En mar abba sem tudnam hagyni! Koszi, hogy irtal, jo volt olvasni az uzenetedet!
Szia, Vera

Csukamama
Csukamama / Csukamama Mon, 2013-03-25 21:30

Szia Vera! Tudtad ki vagyok? :) Az Ildikó talált rád. Nekem a Mandi mondta, hogy szereted a nosalty-t és mind ez két nap különbséggel.
De először is gratulálok a sikeredhez. Örülök a sok jó receptnek amit feltettél. Persze, több ismerős recept is van, de amit teljesen elfelejtettem és nagyon örülök, hogy feltetted a Mici néni kígyórétesét.
Én már pár éve látogatom ezt az oldalt és már gondoltam ,hogy felteszek egykét receptet, de ilyen nagy családban mindig van valami ami miatt elmarad. Most már én is nyugdíjba vagyok és talán most már több időm lesz.
Ha van még családi recept a tarsolyodban hát ne tartsd vissza magad :) és a nálatok lévő specialitásokat is szívesen kipróbálnám.
További jó főzőcskézést kívánok.
Szia Angéla

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-03-26 15:59

Szia Angela! Persze, hogy tudtam!:) Ki lehet meg, aki "Csukamama" nevre registral?
Nagyon koszi a gratulaciot! Egyebkent en nagyon elvezem, ez lett a legujabb hobbym.
En is szeretnek neked gratulalni, a Cilikehez, - ot meg nem ismerem, es az unokadhoz! Nagyon szep kis baba! A facebook-on lattam:)
Most egy darabig nem sok recit tudok feltenni, mert koltozkodunk, de utana megint azzal fogok szorakozni. Ha lecsendesult a helyzet nalunk, majd nyitok egy ujabb e-mail-t es azon irkalhatunk egymasnak, persze ha te is akarod:)
Addig is neked jo fozicskelest kivanok!
Puszilom az Ildikot, Anikot, Teged, es azokat a gyerekeket is akit nem ismerek :))) Vera

Csukamama
Csukamama / Csukamama Tue, 2013-03-26 18:39

Szia Vera! Persze, hogy szívesen beszélgetek veled. Várom a jelentkezésedet és puszilom az egész családot :) Angéla

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2013-04-13 01:24

Szia Angela! A Mandit kertem, hogy adja meg neked az e-mail cimemet, vagy ha o megadna nekem a tiedet. Jo lesz ugy? akkor nem nyitok ujat:) Puszillak benneteket, Vera

Csukamama
Csukamama / Csukamama Sat, 2013-04-13 02:04

Szia Vera!
Ez így nagyon jó. Mind a két verzió. Majd én is beszélek a Mandival.
Puszi mindenkinek Angéla

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-02-04 13:57

Oh, Kedves Agi! El se kepzeled, hogy mekkora oromet szereztel nekem ezzel a videoval. Sirva neztem vegig, mar amikor a zenet meghallottam, olyan jo erzes volt, ilyen zenere tancoltunk a ferjemmel minden szombaton a "Dozsa"-ban. Az egesz kornyek megvaltozott, es nagyon szepen rendben van hozva minden. Kedves Agi, nagyon szepen koszonom, es az Anyukadnak is. Millio puszi, Veronika

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Mon, 2013-02-04 14:29

Szia! De jó! Ahogy olvastam a soraidat én is majdnem elpittyentem... Úgy örülök neki, hogy sikerült örömet szerezni vele! :) Már ide is ért a sok puszi, majd továbbítom anyunak a felét! Puszillak: Ági

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sun, 2013-02-03 11:09

Szia Veronika! Most néztem a csodás kenyeredet, és máj pástétomodat, aztán egyszer csak itt találtam magam ennél receptnél. Nagyon tetszik, hogy csak édes kaláccsal "szabad" enni, de még ennél is jobban, hogy soroksári. :) Képzeld, anyukám is ott nőtt fel! Még az is lehet, hogy ismertétek egymást; meg is kérdezem tőle. :) Elküldöm neki gyorsan a receptet! Biztos örülni fog neki! Puszi: Ági

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2013-02-03 11:29

Jajj, de orulok neki kedves Agi! Tenyleg, lehet, hogy ismerjuk egymast az anyukaddal, vagy esetleg a nagymamaddal Persze, en nem tudom hogy o melyik korosztalyhoz tartozik, en most 68 eves vagyok. Ha emlited neki, hogy a Csukaekat ismerte-e, vagy emlekszik-e az en fodraszuzletemre a templom mogott, ott dolgoztam 10 even keresztul. En a csaladommal 83-ban jottem el Mo.-rol. Nagyon jol esik, hogy meg ilyen messzi tavolbol is talal az ember ismerost.
A levest meg probald ki te is, tenyleg finom kalaccsal.

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sun, 2013-02-03 15:45

:) Szia Veronika! Majd mondom neki mindenképp! Ő is megörült ám Neked. Azt mondta, hogy talán a nővérét lehet, hogy ismerted... De sajnos őt már nem tudjuk megkérdezni. Meg hogy kérdezzem meg, hogy melyik suliba jártál. Majd megírod? Ők a Péteri-majorban laktak, négyen voltak testvérek. Három lány és egy fiú. :) Karácsonyiék. Hátha. :) A levest mindenképp kipróbálom isteni lehet! Puszi: Ági

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2013-02-03 16:04

Szia Agi! Sajnos a nev (Karacsonyi) nem ismeros. En a Kozponti alt. iskolaba jartam a Hosok teren. Az en egyik noverem (negyen voltunk lanyok) meg mindig ott lakik a hazban a templom mellett ahol felnottunk, es ahol nekem volt a fodraszmuhelyem. Lehet, hogy az Anyukad emlekszik. O meg mindig Soroksaron lakik? :)) Puszi, Veronika

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sun, 2013-02-03 20:04

Szia Veronika! Hát, anyu már lassan 36 éve eljött Pestről. Megkérdeztem, de sajnos ő meg a fodrászüzletre nem emlékszik. Viszont mondta, hogy talán a Goda családra emlékszel. Ők ott laktak a templom mögött. Apu keresztszülei voltak. Lehet, hogy nem... :) Azért örülök, hogy földik vagytok! Puszi: Ági

wkata
wkata / wkata Sun, 2012-11-25 14:04

Kedves Veronika!Én magam Budafoki sváb családból származok,ismerem ezt a levest,de sajnos feledésbe merült,ezért nagyon örülök,hogy most rátaláltam általad.El is fogom készíteni a közeljövőben.
Üdv.:wkata

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2012-11-25 14:29

Kedves wkata! Ennek en is orulok. Igy most legalabb gyakrabban lesz nalatok is elkeszitve. Jo etvagyat hozza! Udv: Veronika

Föfi Kata
Föfi Kata Fri, 2012-11-23 18:55

Kedves Veronika! Kb. 3 hete volt ez az egyik ebédünk! Viszonylag gyakran készítem, igaz nálunk nem mindig kalács a kísérője, a családom szívesebben fogyasztja tejföllel/tejszínnel és nokedlivel. Így kicsit más az ízhatása, mint az eredetinek, ami valóban rendkívül finom! (Bár ez a nokedlis változat sem rossz, csak más...) Itt Solymáron (és ha jól tudom, Budakeszin is) az esküvői menük illetve az ünnepi ételek egyik fogása volt.

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2012-11-24 01:32

Kedves Fofi Kata! Orulok, hogy hallom, - ezek szerint ez nem csak soroksaron volt szokasban, hanem mas svab telepuleseken is. Az en nagymamam Obudarol szarmazott (ahogy a csaladfa mutatja 1880-ban szuletett). Biztosan o is hozott magaval kulombozo szokasokat.
Koszonom az informaciot, udv: Veronika

witch
witch / witch Fri, 2012-11-23 16:37

Kedves Veronika!
Ennek semmi koze a recepthez, de gratulalok az
50 eves evfordulohoz! Ilyenrol is ritkan lehet
hallani manapsag, csakugy mint az ilyen etelekrol.
udv:witch

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2012-11-23 11:23

Szió,
ahhoz képest, hogy alig 3 percre lakom Soroksártól kb. 25 éve, sosem hallottam róla. Pedig bőven vannak "echte" soroksári ismerőseim. Nagyon érdekesnek és finomnak találom a levest. Alkalmat kerítek rá, és kiváncsiságból megfőzőm, mert izgatnak mindig az új ízek:) Köszi a receptet, szép hétvégét: Gabi

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2012-11-23 13:12

Nagyon szivesen! Hogy nem hallottal meg rola, az nem lep meg, hiszen az mar olyan regen volt, amikor meg a tradiciok uralkodtak, azota minden megvaltozott otthon, talan meg az eskuvok is maskeppen zajlanak. Orulok, hogy tetszik a recept. Megtenned, hogy visszajeleznel, mennyire izlett?
Szep hetveget neked is, udv. Veronika
U.I. Ne feledkezzel meg a kalacsrol!!!

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-01-24 19:56

Hali Veronika:)
hát elkészült a mai ebédre a remekmű:) Fantasztikusan finom lett. Érdekes ízvilág, de nagyon bejött. Megsütöttem a kalácsot is -bár a bejáratott sajátomat (bocsi érte). Tálaltam a leves mellé. Ha láttad volna, a fiúknak hogy elkerekedett a szemük....:DDD Rámmeredtek, kalács a leveshez?????? Bólogattam:) Száz szónak is egy a vége: köszi a receptet, tökéletes volt:)
Jahh, vagy 3 hete sütöttem kalácsot. Ha az égiek és a nosalty is úgy akarja egyszercsak megjelenik. A kalács alapformáját sütöttem + a leveskédhez. Jó döntés volt a mai ebéd. Köszi, még1x:) Gabi

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2013-01-25 01:53

Jajj de orulok Kedves Gabi a sikernek! El tudom kepzelni a csodalkozast, de a lenyeg az, hogy vegul is izlett a csaladnak. Az igazan nem szamit, hogy kinek a kalacsa van talalva hozza, a te jolbevalt kalacsod is biztos van olyan finom, ha nem jobb, mint az enyem. Azt en is ki fogom probalni, varom a receptet! Koszi a visszaszolast:) Veronika

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2012-11-23 13:51

Persze, ahogy sort kerítek rá, azonnal visszajelzek. Nem ígérem, hogy holnap lesz, de én mindig vissza szoktam jelezni, mert tudom, hogy örül az ember, hogy másoknak is ízlett az étel. Persze a legfontosabb a család, de mégis....:) És a kalácsról sem feledkezem meg:) Üdv: Gabi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-11-23 11:16

Köszönöm szépen ezt a finomnak ígérkező receptet.
Én is várom, a csodás jellegzetes recepteket.:-O
Már a történet is tetszik, akkor milyen lehet a leves? :-o
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2012-11-23 13:02

Nagyon szivesen. Orulok, hogy tetszik, meg mielott kiprobaltad volna! Remelem nem fogsz csalodni! En is szep hetveget kivanok neked!
Veronika

pavlov
pavlov Fri, 2012-11-23 09:40

Nagyon örülök, hogy leközölted ezt a receptet és külön kiemelted, hogy csak édes kaláccsal lehet fogyasztani, mert ez így igaz! Soroksári rokonaim vannak én is a közeli sváb faluból származom, és hiába az a néhány kilóméter, ez a levest csak Soroksáron lehet enni! Recept mentve, és ha van még esetleg őshonos sváb recepted azt szívesen venném!
Egy kis kiegészítés...az én nagynéném tejszínt tett bele, viszont az asztalon ott volt mindig a tejföl is hozzá.

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2012-11-23 11:08

Kedves pavlov! Nagy orommel olvastam soraidat, nem gondoltam, hogy meg valaki ismeri ezt a levest a nosalty bongeszoi kozul. Ugye, hogy mennyire igazam van a kalaccsal kapcsolatban? Azt en is hallottam, hogy van aki tejszinnel kesziti, de ugy latszik, hogy "ahany haz annyi szokas" meg egy falun belul is.
Tovabbi jo bongeszest es fozest kivanok neked, majd keresek meg svab recepteket!
Udvozlettel: Veronika

497
csirke 1.5 kg
olívaolaj 3 ek
vöröshagyma 1 kis fej
zöldpaprika 1 db
babérlevél 1 db
fűszerpaprika 1 ek
szegfűbors 1 ek
sárgarépa 2 db
tejföl 2 dl
finomliszt 2 csapott ek
ételízesítő 1 teáskanál
0 ízlés szerint
mustár 0.5 tk
sűrített paradicsom 1 ek
víz 3 l