Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sörös-egész zabos kenyér

Sörös-egész zabos kenyér
Sörös-egész zabos kenyér
70 perc / előkészület: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy brutálisan élesztős, sörös, savanykás ízű kenyér, amit sajna csak ritkán sütök, pedig nagyon imádjuk.

Kiváló kenyér lesz ezzel az eljárással, ha csakis rozslisztet használunk. Ha még némi malátaszirupot is adunk hozzá, a klasszikus német fekete kenyérhez hasonlót fogunk kapni.

Csakis jóféle portert, ale-t vagy más felsőerjesztésű sört használjunk, a világos sörökkel nem tudom, hogy működik a kovász... bár, baja nem hinném, hogy lenne :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Este megfőzzük a zabot a sörben. Langyosra hűtjük, és elkeverjük a kovásszal, és egy kevés graham-liszttel, hogy egy jó sűrű masszát kapjunk. Lefedve egész éjjel dolgozni hagyjuk.
  2. Másnap összekeverjük a liszteket és a sót, közepébe mélyedést készítünk, és ide öntjük a tegnapi zabos kovászt. Annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy egy ragadós, masszív tésztát kapjunk, majd összedolgozzuk. Ezt lefedve 1 órát pihentetjük.
  3. Egy kevés graham-liszt hozzáadása után 10 percig dagasztjuk, amíg szép, tál falától elváló nem lesz a tészta.
  4. Olajjal kikent tálban 10-12 órát kelesztjük.
  5. Lisztezett deszkán kicsit átdolgozzuk, vigyázva az értékes gázokra. Cipóvá formáljuk, vízzel lekenjük, liszttel megszórjuk, késsel bevagdossuk, és 15 percig a sütőedényben kelesztjük (legjobb erre egy kerek, kb. a kenyér nagyságának megfelelő öntöttvas edény).
  6. Forró sütőbe tesszük, és 15 percig a legmagasabb fokozaton sütjük, amíg meg nem emelkedik, aztán közepes lángra véve, még kb. 40 perc alatt készre sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 374
elküldve: 1
receptkönyvben: 26
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

ZilkaZil

Mióta szakács: 2013.01.21.
127 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

sörös kenyér, zabos kenyér, élesztős-sörös-savanykás ízű kenyér

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-05-13 13:14

Zilka, ezNAGYON tetszik!!! Olyan jó, karakteres kenyérke!!!! Ki kell próbálnom! Mentettem, kösziiiiii, T:)
Jöhet a többi jó reciiiii... :)))

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2013-05-05 08:58

Hű de jó kis kenyér. Ezt feltétlenül kipróbálom. Szerencsémre ül egy kis kovász a hűtőmben. Köszönöm a receptet. Üdv: Évi néni

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Sun, 2013-05-05 15:01

Nem gondoltam volna, hogy téged még meg lehet lepni, annyi szuper kenyérfélét láttam már nálad :)) Remélem ízleni fog majd!
És akkor itt bevallom, hogy azért készült az első ilyen sörös kenyerem, mert egyszer véletlen kint felejtettem egy pohár kiváló portert sört, amit nem volt szívem kidobni.
üdv, Zilka

592
kenyérliszt BL80 20 dkg
graham-liszt 30 dkg
zab 5 dkg
sör 2 dl
kovász 200 g
0 ízlés szerint
víz 1 dl