Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sörös kacsa

Sörös kacsa
Sörös kacsa
210 perc / előkészület: 30 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Volt egy kacsám, amit különleges módon szerettem volna elkészíteni.
A recept Váncsa István Ezeregy recept című szakácskönyve alapján készült. A barnamártás pedig a Szakácsok könyve alapján készült.
Kicsit időigényes volt, de megérte.

hozzávalók / 4 adag

A kacsa sütéséhez

A barnamártáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A barnamártás elkészítése:

  1. Egy lábasban felhevítjük az olajat, és azon az apróra vágott húsokat és vöröshagymát megpirítjuk, amíg aranyszínű nem lesz. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, az apróra vágott gombát és sárgarépát, a paradicsompürét, a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd további 2-3 percig főzzük. Hozzáöntjük a fehérbort és a vizet, jól megkavarjuk és felforraljuk. Majd fedő nélkül kb. 25 percig főzzük, amíg a folyadék a kétharmadára csökken. 
  2. Hozzáadjuk az alaplevet, és további 30 percig főzzük, amíg a felére csökken a folyadék, majd hozzákeverjük a keményítőt is (az eredeti recept nyílgyökeret ír). További 2 percig főzzük, majd egy finom szűrőn átpasszírozzuk. A leszűrt lének olyan sűrűnek kell lennie, hogy az bevonja a kanál hátát.

 
A kacsa elkészítése:

  1. A kacsát besózzuk, és forró sütőben minden oldalát megkapatjuk. A kisült felesleges zsiradékot lemerjük a tepsiből, majd fóliával lefedjük a kacsát és 200 fokon (alsó-felső sütési módon) tovább sütjük.
  2. Egy lábasban összekeverjük a mézet, a barnacukrot, a sört, a fahéjat, a szerecsendiót és 10 perc alatt összefőzzük. Majd hozzáadjuk a barnamártást és további 15 percig főzzük.
  3. Amikor a kacsa sütéséből már csak 1 óra van hátra, akkor levesszük róla a fóliát és ráöntjük a mártást. A kacsát a mártással sűrűn 8-10 percenként locsolgatjuk.
  4. A kacsát feldarabolva tálaljuk és meglocsoljuk a mártással. Szerecsendiós burgonyapürével ajánlom, és a mártásból is kínáljunk hozzá.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 65 553
elküldve: 4
receptkönyvben: 415
elkészítve: 8/11
Facebookon megjelent: 1

szakács

Beácska

Mióta szakács: 2008.04.25.
104 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
konyhatechnológia: sörös receptek
kalória: átlagos
mikor: vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: Márton-nap

egyéb elnevezések

belfasti sörös kacsa, sült kacsa sörrel

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vajaskenyér
vajaskenyér Thu, 2012-11-08 23:20

Annyival modernizálnám az egyébként kitűnő recept elkészítését, hogy az oktogon kkt.com-on vettem egy olyan szárnyas sütő állványt, amire egyben lehet ráhúzni a kacsát (vagy csirkét) és
belül egy olyan perforált tartály van amit tetszőleges fűszerezésü folyadékkal vagy sörrel, vörösborral tölthetsz meg, ami sütés közben belülről párolja a húst és isteni ízt ad, ugyanott kaptam egy olyan húslocsolót is, aminek a végére egy injekciós tűszerüség csavarható fel, amivel a hús belsejébe vagy a bőr alá is locsolhatod a mártást, a hőfokot meg sütőhőmérővel ellenőrízheted. Érdemes kipróbálni.

ildikeszabo
Auringonkukka / ildikeszabo Wed, 2011-11-02 15:23

Hát elbíbelődtem vele egy jó darabig, de megérte, nagyon ízlett! Nekem nem sűrűsödött be fél kanál keményítőtől a szósz, nekem 3-at kívánt és csak így lett kellemesen sűrű. Köszi a receptet!

Katzeztak
Katzeztak Tue, 2011-07-05 11:43

Kedves Beácska!

El szeretném készíteni ezt a kacsát pénteken egy szülinapra valakinek. Az illető nagyon szereti, ha bőven van szósz a húsokon :-) Az lenne a kérdésem, hogy ebből a barnamártásből kb. mennyi lesz? Szükség esetén növelném az adagot az ünnepelt igényei szerint.
Üdv

Kinga

nopara
nopara / nopara Fri, 2011-08-05 20:47

katzeztak, minden bizonnyal mar tul vagy a maceras barna martason, de ajanlom figyelmedbe a gravy szoszt, ami kb ugyanaz csak konnyebb elkesziteni (ill. keszen is kaphato por alakban, pl. angolhonban is porkent veszik)
udv, nopara

Főcsévész
Főcsévész Mon, 2010-11-29 13:36

A barnamártást, mivel időigényes, érdemes nagy adagban készíteni és egy-egy felhasználási mennyiségnek megfelelően lefagyasztani.Ha hozzálöttyintesz egy-két evőkanál madeira bort, esetleg jóminőségű konyakot, már kész is a Madeira mártás.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2009-12-26 19:50

Szia Beácska!
Ma ez volt a karácsonyi asztalon a nagy családi összejövetel csúcspontja. Egyszerüen remek. Nagyon köszi a receptet!
Kívánok további szép ünnepeket!
AzEszter

474
kacsahús 2.5 g
napraforgó olaj 2 ek
méz 2 ek
barna cukor 1 ek
sör 2.5 dl
fahéj 1 csipet
szerecsendió 1 csipet
barna mártás 3 dl
napraforgó olaj 3 ek
borjúhús 340 g
csirkemell filé 150 g
vöröshagyma 1 db
gomba 100 g
fokhagyma 1 gerezd
sárgarépa 1 közepes db
sűrített paradicsom 2 dkg
kakukkfű 1 szál
babérlevél 1 db
fehérbor 3 dl
víz 6 dl
csirke alaplé 1.5 l
étkezési keményítő 0.5 evőkanál