Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sós fonott kalács fűszeres mártókával

Sós fonott kalács fűszeres mártókával
Sós fonott kalács fűszeres mártókával
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nincs húsvét enélkül a kalács nélkül. A főtt sonkához isteni finom a friss kalács. Általában fél adagot sütök, de azt többször is, mert frissen a legfinomabb.

hozzávalók / 4 adag

A kalácshoz

A mártókához

ajánlat

A képen látható kalács az itt leírt adagnak a fele.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 kg lisztet kimérünk, 2 dl tejet meglangyosítunk.
  2. Csipetnyi cukorral, 2,5 dkg élesztővel és egy maréknyi liszttel kovászt készítünk, ezt fél órát kelesztjük.
  3. Ezután a kenyérsütő gépbe tesszük, hozzáadjuk a tojást, és annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk (kb. 4 dl). 2 kávéskanál sót és 1 evőkanál sertészsírt is hozzáadagolunk. Elindítjuk a dagasztóprogramot, a dagasztás végeztével kb. 1 órán át kelesztjük. (Ha nincs kenyérsütő gépünk, természetesen mindezt kézzel is megtehetjük!)
  4. Lisztezett gyúródeszkán átforgatjuk, kisebb darabokra vágjuk, ezeket egyenként megsodorjuk, és kis kalácsokat fonunk belőlük.
  5. Zsírozott tepsibe egymás mellé helyezzük, a tetejüket felvert tojással megkenjük, ízlés szerint sóval és őrölt köménnyel megszórjuk, egy kicsit még pihentetjük, majd előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
  6. Közben elkészítjük a mártókát. 2 púpos evőkanál liba- vagy kacsazsírt felolvasztunk, belekeverünk fél liter tejfölt, 2 kávéskanál sót és kevés őrölt borsot. Összeforraljuk, és a kisült kalácsokhoz kínáljuk.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 240
elküldve: 1
receptkönyvben: 86
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

nyultanti

Mióta szakács: 2011.04.23.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
receptverseny: Somat húsvéti receptverseny
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

tejfölös-zsíros kalács, fonott sós kalácsrudak

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1378
finomliszt 100 dkg
tej 6 dl
cukor 1 csipet
élesztő 2.5 dkg
tojás 1 db
2 kávéskanál
sertészsír 1 ek
sertészsír 0.5 ek
libazsír 2 ek
tejföl 5 dl
2 kávéskanál
bors 0 ízlés szerint